ΕΤΕΚ: Σημαντική η εξαγγελία για Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής

Σημαντική θεωρεί το ΕΤΕΚ την εξαγγελία για τη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, την οποία και χαιρετίζει, υποδεικνύοντας συνάμα ωστόσο πως επιβάλλεται όπως το Συμβούλιο έχει τους απαραίτητους πόρους και επιστημονική υποστήριξη.

Σε ανακοίνωση του το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και αφού υπενθυμίζει ότι είχε προ πενταετίας τονίσει την αναγκαιότητα χάραξης μακροπρόθεσμης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, στηριγμένης σε εξειδικευμένες μελέτες, επιστημονικές γνώσεις και διεθνείς πρακτικές και εμπειρίες, σημειώνει ότι η καταγραφή ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου, κοινά αποδεκτού οράματος για το πώς θέλουμε να είναι ο ενεργειακός χάρτης στη Δημοκρατία το 2030 ή και το 2050, η κατάστρωση ενός οδικού χάρτη για την επίτευξη των διάφορων ορόσημων και μεσοπρόθεσμων στόχων και η τακτική παρακολούθηση και λήψη διορθωτικών μέτρων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Υποδεικνύοντας ότι η απουσία των προαναφερθέντων οδηγεί αναπόφευκτα στην επανάληψη της μέχρι σήμερα επικρατούσας κατάστασης και στον αποσπασματικό και συνεπώς μη βέλτιστο σχεδιασμό, σε συνεχείς παλινδρομήσεις, καθυστερήσεις και αυτοσχεδιασμούς, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της έλευσης και χρήσης ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, το ΕΤΕΚ διατυπώνει την εκτίμηση ότι με τη δημιουργία του Συμβουλίου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη θεραπεία αυτής της αδυναμίας.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο σημειώνει ότι η δημιουργία του Συμβουλίου από μόνη της δεν αρκεί για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, αναφέροντας πως επιβάλλεται το Συμβούλιο να έχει τους απαραίτητους πόρους και επιστημονική υποστήριξη.

«Επιπρόσθετα, οι τεκμηριωμένοι σχεδιασμοί, συμπεράσματα και εισηγήσεις του Συμβουλίου, αφού περάσουν από την απαραίτητη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν, επιβάλλεται να καθίστανται δεσμευτική, εθνική στρατηγική επιλογή και πολιτική» προστίθεται.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Χοντραίνει το παιχνίδι η CMC... Μακριά στο μέλλον για την Κύπρο η εξαγωγή LNG-Νέα πυρά κατά ΕΤΥΦΑ
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Υπ. Ενέργειας: Ζητά εισηγήσεις για το σχέδιο χορηγιών για υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)