Προχωρούν οι έρευνες για την οικονομία

Με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό διεξάγονται έρευνες από την ανακριτική ομάδα για την οικονομία σε στενή συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία για θέματα που αφορούν τη λήψη δανείων από τα παλιά Διοικητικά Συμβούλια και συνδεδεμένων με αυτά προσώπων, αλλά και ιδιωτών και εταιρειών από το συνεργατισμό και τις τράπεζες Κύπρου και πρώην Λαϊκή, σύμφωνα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε παράλληλα ότι θα εξεταστούν σύντομα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για προστασία της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας ενόψει αποχωρήσεων έμπειρων στελεχών της.

Ο κ. Κληρίδης ρωτήθηκε για το θέμα των δανείων στο συνεργατισμό στο πλαίσιο δηλώσεών του μετά την ακρόαση του Ανωτάτου για τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας νομοθετημάτων που αφορούν τις εκποιήσεις.

Αποφεύγουμε να προβαίνουμε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις, είπε, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «είναι γεγονός όμως ότι είχαμε ζητήσει από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα την παροχή εγγράφων, στοιχείων, σχετικά με δάνεια που είχαν παραχωρηθεί και αυτά έχουν ληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους και άρχισε η αξιολόγησή τους από την ανακριτική ομάδα».

Ερωτηθείς αν το ίδιο ισχύει για τις τράπεζες και σε σχόλιο ότι υπήρχε μια δυστοκία από πλευράς των τραπεζών, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «η δυστοκία αυτή έχει αρθεί τώρα, έχει δοθεί ο μεγαλύτερος όγκος των εγγράφων». Την ίδια ώρα παρέπεμψε για περαιτέρω λεπτομέρειες στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος τον συνόδευε.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «η Νομική Υπηρεσία με απόφασή της διεύρυνε το θεματικό κύκλο των θεμάτων που θα έπρεπε να εξεταστούν». Πρόσθεσε ότι «ανάμεσα σ` αυτές τις θεματικές ενότητες διαλαμβάνονται και ζητήματα που αφορούν τη λήψη δανείων από τα παλιά Διοικητικά Συμβούλια και συνδεδεμένων με αυτά προσώπων, όπως και βεβαίως στη συνέχεια διαλαμβάνονται και μεγάλα ποσά δανείων τα οποία έχουν ληφθεί από ιδιώτες και επιχειρήσεις από την παλιά Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου».

«Οι υποθέσεις αυτές διερευνώνται με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, οι ανακριτές ευρίσκονται σε στενή επαφή με την Νομική Υπηρεσία και δίδονται οδηγίες για την άμεση προώθηση του ανακριτικού έργου, όταν θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σας διαβεβαιώνω ότι θα είσαστε οι πρώτοι που θα το μάθετε», ανέφερε.

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «το μήνυμα είναι ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν απρόσκοπτα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ν` αφεθεί οποιοσδήποτε μακράν του ελέγχου, ή μακράν της λαβίδας του νόμου εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διερευνηθεί».

Εξήγησε παράλληλα ότι «για όλα αυτά τα ζητήματα που έχω αναφέρει στην αρχή, ναι, υπάρχουν, όχι ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά ενδείξεις που οδηγούν τους ανακριτές καθηκόντως να τα ερευνήσουν και θα τα ερευνήσουν».

Σε ερώτηση για τον αριθμό των προσώπων που αφορούν αυτές οι έρευνες, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «δεν είναι πολλά με την έννοια ότι είναι πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες, είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός, αλλά είναι αριθμός που είναι διαχειρίσιμος σε σχέση με την ανακριτική διαδικασία. Θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε”.


Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για στήριξη Νομικής Υπηρεσίας

Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές για πιθανή αποχώρηση τεσσάρων μελών της Νομικής Υπηρεσίας λόγω του θέματος που προκύπτει για φορολόγηση του εφάπαξ.

«Δεν θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε πρόσωπα, αλλά μπορώ σίγουρα να προσθέσω ότι ενώ βρισκόμασταν στο σημείο κατά το οποίο η Νομική Υπηρεσία ήταν ήδη υποστελεχωμένη και προσπαθούσαμε να αναπληρώσουμε κάποια κενά που είχαν ήδη δημιουργηθεί, είτε λόγω φυγής στελεχών, ή λόγω της παγοποίησης στα θέματα των προσλήψεων και των προαγωγών, βρισκόμαστε ενώπιον ενός άλλου φαινομένου της αποχώρησης ικανών, έμπειρων στελεχών από τη Νομική Υπηρεσία, πράγμα το οποίο εάν πραγματοποιηθεί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη διεκπεραίωση του έργου της Νομικής Υπηρεσίας, ο όγκος του οποίου έχει αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό τους τελευταίους μήνες», είπε.

Σε ερώτηση για την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος είναι πάντα συμπαραστάτης σε ό,τι ζητήσει η Νομική Υπηρεσία - πρέπει να πούμε - και στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τα θέματα της οικονομίας από οικονομικής πάντα άποψης και σ` αυτό το θέμα».

«Προτιθέμεθα να εξετάσουμε σύντομα και χωρίς καμιά καθυστέρηση τα μέτρα τα οποία θα εισηγηθούμε να ληφθούν για να προστατευθεί η Νομική Υπηρεσία και να μπορέσει να λειτουργήσει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τέτοια μέτρα συμπεριλαμβάνουν και την εκ των έξω βοήθεια, ο Γενικός Εισαγγελέας αρκέστηκε να πει ότι «θα εξετάσουμε τα πάντα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό