Απάντηση της Κεντρικής στην FBME

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), υπό την ιδιότητα της ως Αρχή Εξυγίανσης, αναφερόμενη σε ανακοίνωση της FBME Ltd (μητρικής εταιρείας της FBME Bank Ltd της Τανζανίας, η οποία λειτουργεί στην Κύπρο μέσω Υποκαταστήματος), διευκρινίζει τα ακόλουθα:

-    Η ΚΤΚ δεν επιθυμεί να έλθει σε αντιπαράθεση με την FBME όμως δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη όταν αυτή προχωρεί στην έκδοση ανακοινώσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  
-    Η ΚΤΚ δεν υπεισέρχεται στη νομική πτυχή του θέματος, η οποία βρίσκεται ήδη ενώπιον των δικαστηρίων.  Αντιπαρέρχεται, επίσης, όλες τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της ίδιας, ως θεσμού, αλλά και αξιωματούχων της για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, τις οποίες θεωρεί ανάξιες σχολιασμού.
-    Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, στόχος των ενεργειών της ΚΤΚ είναι η ομαλοποίηση της λειτουργίας του Υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο και η προστασία των καταθετών του. Δυστυχώς, η όλη προσπάθεια παρεμποδίζεται όχι μόνο εξαιτίας της άρνησης ανταποκριτριών τραπεζών να συνεργαστούν με την τράπεζα (ως αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού της από τις αρμόδιες αμερικάνικες Αρχές ως «πρώτιστης ανησυχίας για ξέπλυμα παράνομου χρήματος»), αλλά και των ενεργειών των ίδιων των ιδιοκτητών της τράπεζας.
-    Ειδικότερα, πρέπει να τονιστεί ότι η διενέργεια συναλλαγών των πελατών του Υποκαταστήματος, εκεί όπου ήταν επιτρεπτό από την  έλλειψη ανταποκριτριών τραπεζών, εμποδίζεται εξαιτίας των γεγονότων ως ακολούθως:

(i)        Το Υποκατάστημα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το σύστημα  πανευρωπαϊκών πληρωμών με το ακρωνύμιο SEPA.
(ii)        Ο Διαχειριστής που διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας για διαχείριση των εργασιών των κεντρικών γραφείων της FBME στην εν λόγω χώρα, έχει διακόψει τη λειτουργία του συστήματος πληρωμών SWIFT του Υποκαταστήματος και
(iii)        Η FBME και οι μέτοχοι της, με επιστολές των δικηγόρων τους προς διάφορες τράπεζες στις οποίες διαθέτει καταθέσεις το Υποκατάστημα, έχουν ουσιαστικά παρεμποδίσει τη δυνατότητα χρήσης των καταθέσεων αυτών για διεξαγωγή τραπεζικών συναλλαγών.

-    Παρά τις σοβαρές δυσκολίες, ο Ειδικός Διαχειριστής που διορίστηκε από την Επιτροπή Εξυγίανσης της Κύπρου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρχίσει σταδιακά η διενέργεια συναλλαγών με τους πελάτες του Υποκαταστήματος.

Τέλος, τονίζεται ότι, η ΚΤΚ ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα των ιδιοκτητών της τράπεζας για κατεπείγουσα συνάντηση με την Διοικητή, αλλά αυτή ανεβλήθη, την τελευταία στιγμή, επ’ αόριστον από την πλευρά τους.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% για το 2025
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων