Powered by

Καρούσος: Σημαντικός ο ρόλος της Αγίας Νάπας

Τα αποτελέσματα για τον τουρισμό, δηλαδή των αφίξεων και των  διανυκτερεύσεων για το έτος του 2013 που έχουν δημοσιοποιηθεί από την Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αγία Νάπα τόσο στην οικονομία όσο και στον τουρισμό της Κύπρου.

Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της στατιστικής Υπηρεσίας, «το 2013 υπήρξε αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 8%, δηλαδή 155 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τελικά στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η μόνη επαρχία που είχε αύξηση στον τουρισμό, τόσο στις διανυκτερεύσεις όσο και στις αφίξεις  ήταν η επαρχία Αμμοχώστου, δηλαδή αύξηση 7% στις διανυκτερεύσεις και 8,4% στις αφίξεις».

Ο κ. Καρούσος πρόσθεσε ακόμα ότι «στατιστικά η Αγία Νάπα είχε το 30% των διανυκτερεύσεων ολόκληρης της Κύπρου και είχε αύξηση 9,3%. Δηλαδή από τα 14 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που είχε για το 2013 η Κύπρος, στην Αγία Νάπα κατέληξαν τα 4 εκατομμύρια. Επίσης, στις αφίξεις, ο μόνος προορισμός που είχε αύξηση ήταν η Αγία Νάπα με 14.2% και ο Πρωτάρας με 1%».

Εξήγησε επίσης πως «όλες οι άλλες επαρχίες είχαν μείωση για το 2013 πέραν των 10%, δηλαδή 15% στις διανυκτερεύσεις και 12-15% στις αφίξεις τουριστών». Από τα  στοιχεία αυτά ανέφερε ο κ. Καρούσος, «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Αγία Νάπα, είναι η ναυαρχίδα του κυπριακού τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση στην Αγία Νάπα σημαίνει και αύξηση των εσόδων του κράτους». Πρόσθεσε πως «η επένδυση από μέρους του κράτους στην Αγία Νάπα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2013 για τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.405.390 σε σύγκριση με 2.464.908 την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σημειώνοντας μείωση 2,4%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Δήμου, σημείωσε ο Γιάννης Καρούσος «το 2014  συνεχίζει να υπάρχει αύξηση των διανυκτερεύσεων και αφίξεων στην Αγία Νάπα κάτι που συνεπάγεται αυτόματα και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ακόμα «αναμένουμε από το κράτος να επενδύσει στην Αγία Νάπα με έργα και υποδομές αναβάθμισης του τουρισμού με στόχο πάντα τόσο την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία του επισκέπτη όσο και τον ολόχρονο τουρισμό αφού η απόσβεση θα είναι άμεση για το κράτος. Οι επενδύσεις που ζητούμε, δηλαδή ανάπλαση του  παραλιακού μετώπου  , θεματικό πάρκο και άλλα, είναι  μηδαμινές σε σχέση με τη συνεισφορά της Αγίας Νάπας προς την οικονομία του κράτους, η οποία υπολογίζεται ότι ανέρχεται πέραν των 600 εκατομμυρίων ευρώ» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι «μια  ενδεχόμενη επέκταση της τουριστικής περιόδου έστω και για ένα μήνα, θα είχε πολλαπλά οφέλη δεκάδων εκατομμυρίων για το κράτος, τόσο στα έσοδα όσο και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι το 70% της αύξησης εσόδων  για το 2013 από τον τουρισμό από την Αγία Νάπα, υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η 1η φάση του παραλιακού μετώπου της Αγίας Νάπας αναμένεται να στοιχίσει γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2013 από την Αγία Νάπα ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, η επένδυση των 3 εκατομμυρίων είναι κυριολεκτικά ένας κόκκος άμμου», ανέφερε.

Ο κ. Καρούσος κάλεσε όλους «και ειδικά την κυβέρνηση να προστατέψουν την Αγία Νάπα,  να επενδύσουν σ’ αυτήν γιατί» όπως εξήγησε «μια τέτοια ενέργεια αξίζει και θα ανταποδώσει. Η κότα του τουρισμού ξανάρχισε να γεννά χρυσά αυγά, γι’ αυτό θα πρέπει να την ταΐσουμε και να μην την εγκαταλείψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας.

ΠΗΓη: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)