Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Νέος Πρόεδρος της Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέδειξε τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ως τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν ο προτεινόμενος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, έλαβε 422 ψήφους υπέρ, 250 κατά. Ψήφισαν 729 ευρωβουλευτές από τους 751. Λευκό έριξαν 47 ευρωβουλευτές και δέκα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε την διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Κομισιόν ως ιστορική καθώς είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και σημαντικό ρόλο έχει η ψήφος στις ευρωεκλογές.
Ενωρίτερα, ο Λουξεμβουργιανός πολιτικός είχε προσφωνήσει την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκθέτοντας τις προγραμματικές του θέσεις. Όπως είπε, στην ομιλία του, η Ευρώπη έχασε την αξιοπιστία της και απομακρύνθηκε από τους πολίτες της και σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα θεματολόγιο ευρέων μεταρρυθμίσεων.Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, λέγοντας ότι η ΕΕ έχασε δυστυχώς την διεθνή της ανταγωνιστικότητα.ν Χαρακτήρισε την ανεργία ως το 29ο κράτος της Ευρώπης και είπε ότι οι επενδύσεις θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ανέργων.

Για την Ελλάδα, είπε ότι η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε και δήλωσε περήφανος που η Ελλάδα, «αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης".Στο μέλλον, είπε, εάν θα υπάρχουν προγράμματα προσαρμογής πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες κοινωνικές μελέτες, για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα προγράμματα στη ζωή των ανθρώπων."Θα πρέπει να ξανασκεφθούμε το μέσον Τροϊκα", από την λειτουργία της οποίας λείπει, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου,  η δημοκρατική νομιμοποίηση, είπε ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και έκανε λόγο για έναν ειδικό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη.Αναφερόμενος στο ευρώ, είπε ότι ο κοινό νόμισμα δεν διαιρεί αλλά προστατεύει την Ευρώπη.
Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για την ιδέα δημιουργίας μιας Ενεργειακής Ένωσης. «Να ενώσουμε μαζί τους πόρους που έχουμε και να επωφεληθούμε από τους ενεργειακούς πόρους που διαθέτουμε για ενεργειακή αυτονομία των χωρών μελών μας», είπε.

Μιλώντας για τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να καταπολεμήσει «τις συμμορίες που βγάζουν χρήματα από τις ζωές των άλλων». Πρέπει, είπε,  να σκεφτούμε αυτούς τους ανθρώπους προτού πάρουν τα σκάφη για χώρες της ΕΕ. Έκανε επίσης αναφορά και στην Κύπρο.«Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα της Μάλτας ή της Κύπρου, είναι ολόκληρης της Ευρώπης» είπε, προκαλώντας το χειροκρότημα ευρωβουλευτών. 

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση, είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια δεν διαφαίνεται ότι θα ενταχθεί κάποιο νέο κράτος, αλλά οι διαπραγματεύσεις  θα συνεχιστούν.Χωρίς να κάνει αναφορά στην Τουρκία, ο κ. Γιούνκερ μίλησε για τις χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι χρειάζονται μια ευρωπαϊκή προοπτική.Την ίδια ώρα, είπε ότι ο λαός της Ουκρανίας είναι ευρωπαϊκός και έχει θέση στην Ευρώπη.

Ο κ. Γιούνκερ υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (μεταξύ 1995-2013) ως Πρόεδρος του Eurogroup (2005-2013).Μετά την ομιλία του κ. Γιούνκερ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων και η ψηφοφορία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Reading η Στέλλα Κυριακίδου
Νέα γενική διευθύντρια της Eurolife η Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη
To μήνυμα Ανδρέα Δημητριάδη πριν τις εκλογές-«Για ένα ισχυρό και διεκδικητικό ΚΕΒΕ»
Στη Δέσποινα Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας των Φύλων του ΔΝΟ
MSPS Cyprus: Η Κρίστια Κουρσάρου αναλαμβάνει τη θέση της PR Director
Στους κορυφαίους της GC Powerlist του Legal 500 η Κάτια Σάντη
Θλίψη στο CIIM-Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και επί σειρά ετών πρόεδρος του πανεπιστημίου
Ίδρυσε δική του εταιρεία μετά την αφυπηρέτησή του από την Deloitte ο Νίκος Κυριακίδης
Η κοινότητα Συσκλήπου βράβευσε το... παιδί της John Christodoulou για την πολυετή προσφορά του
14 millennial επαγγελματίες που διαπρέπουν στην επιχειρηματική αρένα της Κύπρου