ΑΗΚ: Σχέδιο εθελούσιας για 110 άτομα

Την αποχώρηση 110 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014 προβλέπει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που ενέκρινε το ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού, η υλοποίηση του οποίου εκτιμάται, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που διενήργησε ο οίκος AON Hewitt, ότι θα αποφέρει στην ΑΗΚ καθαρό όφελος 49 εκατ. ευρώ.

Για την εφαρμογή του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης θα χρειαστεί η έγκριση των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών και κατόπιν της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να αποδεσμευτεί το σχετικό κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Στέλιος Στυλιανού, η ΑΗΚ ζήτησε πριν από ένα μήνα με επιστολή στον Υπουργό Εμπορίου την έγκριση του Σχεδίου, ενώ αντίγραφο έχει σταλεί και στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθεί το πράσινο φως από πλευράς Κυβέρνησης και να ακολουθήσει ανάλογο αίτημα προς την Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, το Σχέδιο προβλέπει την αφυπηρέτηση περίπου 110 εργαζομένων όλων των βαθμίδων, στη βάση μιας πολιτικής “στοχευμένης αφυπηρέτησης”, δηλαδή, συμμετοχής στο Σχέδιο εργαζομένων των οποίων οι θέσεις, με βάση αποφάσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού, προβλέπονται μελλοντικά να καταργηθούν από το οργανόγραμμα.

Το συνολικό όφελος για την ΑΗΚ από την υλοποίηση του Σχεδίου, θα ανέλθει σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του οίκου AON Hewitt στα 65,2 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό όφελος, αφαιρουμένων περίπου 8 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις και άλλων 8 εκατ. περίπου για τις συντάξεις, θα φτάσει τα 49 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος όρος αποζημίωσης έχει υπολογιστεί στις 75 χιλιάδες ευρώ, με μέγιστο ποσό τις 125 χιλιάδες ευρώ, ανά άτομο.

Ο κ. Στυλιανού είπε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος είναι το Σχέδιο να εγκριθεί από τη Βουλή προτού κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να δοθεί χρόνος στο προσωπικό που θα συμμετάσχει στο Σχέδιο να πάρει τις άδειες που του αναλογούν και να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Αρχή δεν αποκλείεται να μην επιτρέψει σε υπάλληλο να συμμετάσχει στο Σχέδιο προκειμένου να προστατευθεί το οργανόγραμμα.

“Από τη μια θέλουμε να βοηθήσουμε το προσωπικό που θέλει να αποχωρήσει, από την άλλη δεν μπορούμε να αποψιλώσουμε τον Οργανισμό από τα στελέχη του και τους τεχνικούς του, αφού είμαστε ένας καταρχήν τεχνικός Οργανισμός” εξήγησε.

Ο κ. Στυλιανού δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης μελλοντικά, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από το πως θα εξελιχθούν οι δραστηριότητες της Αρχής. Αν συνεχίσει η πτωτική τάση των πωλήσεων της Αρχής, το θέμα ενδέχεται να επανεξεταστεί αρχές του 2015, ανέφερε.

Πέρσι αφυπηρέτησαν πρόωρα από την ΑΗΚ 83 άτομα, η οποία σήμερα αριθμεί 2150 εργαζόμενους.

KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αγορά μικρών λεωφορείων για ΑμεΑ από Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής
Κοντά στα 846 ευρώ ο καθαρός κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα
Οι αυξήσεις στις τιμές αγαθών και ενέργειας ανησυχούν τους Κύπριους-Τι έδειξε έρευνα
Άρχισε η υποβολή δήλωσης εισοδήματος 2023 μέσω TaxisNet
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών