Υπουργικό: Περισσότερες θέσεις για φοιτητές στα κυπριακά πανεπιστήμια

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων σε Εισακτέους Προπτυχιακούς Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015.

Σημειώνεται ότι, στο συνολικό αριθμό των 1215 εισακτέων προπτυχιακών φοιτητών είναι δυνατό να προστεθούν μέχρι και 486 επιπλέον θέσεις, οι οποίες θα προκύψουν από τις πιο κάτω ειδικές κατηγορίες, εφόσον υπάρξει αριθμός υποψήφιων φοιτητών που πληροί τα σχετικά κριτήρια:
i.    Στο πλαίσιο των Παγκύπριων εξετάσεων, προστίθεται αριθμός φοιτητών ως υπεράριθμοι σε ποσοστό μέχρι 14% (Κύπριοι από οικογένειες με ειδικές περιστάσεις με ποσοστό μέχρι 5%, Κύπριοι με σοβαρά προβλήματα υγείας με ποσοστό μέχρι 6% και Κύπριοι άλλων ειδικών κατηγοριών με ποσοστό μέχρι 3%).
ii.    Εκτός των Παγκύπριων εξετάσεων, από τα δημόσια πανεπιστήμια αριθμός υπεράριθμων θέσεων σε συνολικό ποσοστό μέχρι 16% (3% υποψήφιοι δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων της Κύπρου, υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών όπως π.χ. θρησκευτικών ομάδων σε συνολικό ποσοστό μέχρι 3%, υποψήφιοι φοιτητές του εξωτερικού με ποσοστό 10% που καλύπτονται από Ελλαδίτες φοιτητές).

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τον περί διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμο (Άρθρο 13), καθορίζονται τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα οποία προσφέρονται θέσεις ως υπεράριθμες σε τελειόφοιτους και απόφοιτους δημόσιων Τεχνικών Σχολών (ποσοστό 10%) και σε τελειόφοιτους και από φοιτητές Εσπερινών Γυμνασίων και Τεχνικών Σχολών (ποσοστό 3%).

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων σε Εισακτέους Προπτυχιακούς Φοιτητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΠΚ) για το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015.

Επισημαίνεται ότι, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων προπτυχιακών φοιτητών ανέρχεται σε 475 θέσεις αλλά είναι δυνατό να προστεθούν μέχρι και 191 επιπλέον θέσεις, οι οποίες θα προκύψουν από τις πιο κάτω ειδικές κατηγορίες, εφόσον υπάρξει αριθμός υποψήφιων φοιτητών που πληροί τα σχετικά κριτήρια:
i.    Στο πλαίσιο των παγκύπριων εξετάσεων, προστίθεται αριθμός φοιτητών ως υπεράριθμοι σε ποσοστό μέχρι 14% (Κύπριοι από οικογένειες με ειδικές περιστάσεις με ποσοστό μέχρι 5%, Κύπριοι με σοβαρά προβλήματα υγείας με ποσοστό μέχρι 6% και Κύπριοι άλλων ειδικών κατηγοριών με ποσοστό μέχρι 3%).

ii.    Εκτός των Παγκύπριων εξετάσεων, από τα δημόσια πανεπιστήμια αριθμός υπεράριθμων θέσεων σε συνολικό ποσοστό μέχρι 16% (3% υποψήφιοι δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων της Κύπρου, υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών όπως π.χ. θρησκευτικών ομάδων σε συνολικό ποσοστό μέχρι 3%, υποψήφιοι φοιτητές του εξωτερικού με ποσοστό 10% που καλύπτονται από Ελλαδίτες φοιτητές).
Επιπρόσθετα σύμφωνα με τον περί διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμο (Άρθρο 13), καθορίζονται τα Τμήματα του ΤΠΚ, στα οποία προσφέρονται θέσεις ως υπεράριθμες σε τελειόφοιτους και απόφοιτους δημόσιων Τεχνικών Σχολών (ποσοστό 10%) και σε τελειόφοιτους και από φοιτητές Εσπερινών Γυμνασίων και Τεχνικών Σχολών (ποσοστό 3%).

Τα πιο πάνω είναι σε ισχύ νοουμένου ότι οι δαπάνες για την αύξηση των φοιτητών θα επιβαρύνον εξοικονομήσεις των πανεπιστημίων.

 

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής
Κοντά στα 846 ευρώ ο καθαρός κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα
Οι αυξήσεις στις τιμές αγαθών και ενέργειας ανησυχούν τους Κύπριους-Τι έδειξε έρευνα
Άρχισε η υποβολή δήλωσης εισοδήματος 2023 μέσω TaxisNet
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο