Πακέτο 1 δισ. υπόσχεται ο Ομπάμα στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποσχέθηκε 1 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις στην Ουκρανία και προσφέρθηκε να παρέχει τεχνική στήριξη στην κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η οικονομική βοήθεια σηματοδοτεί την πρώτη πλήρη αμερικανική στήριξη που προσφέρεται στην Ουκρανία, από την ημέρα που οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ανέτρεψαν τον φιλό-ρώσο πρόεδρο Viktor Yanukovych τον προηγούμενο μήνα.

Το πακέτο βοήθειας ανακοινώθηκε συμπίπτοντας με την άφιξη στο Κίεβο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών John Kerry. Αμερικανοί αξιωματούχοι που ταξίδευαν μαζί με τον Kerry δήλωσαν πως η βοήθεια στόχο έχει τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ουκρανίας ενώ η νέα κυβέρνηση επιδιώκει μια ευρύτερη διάσωση από το ΔΝΤ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το 1 δισ. δολάρια αναμένεται να βοηθήσουν την Ουκρανία να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές ενέργειας.

«Βλέπετε ήδη μια απάντηση από τις ΗΠΑ που απομονώνει τη Ρωσία πολιτικά και διπλωματικά, και προσφέρει ισχυρή στήριξη στη νέα ουκρανική κυβέρνηση», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που ταξιδεύει μαζί με τον Kerry.

Οι Αμερικανοί τεχνικοί εμπειρογνώμονες θα σταλούν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφώσουν μια απάντηση στην οικονομική και ενεργειακή κρίση του Κιέβου, δήλωσαν αυτοί οι αξιωματούχοι.

Αμερικανοί σύμβουλοι θα βοηθήσουν επίσης το Κίεβο να αναπτύξει μια μονάδα κατά της διαφθοράς και ένα σύστημα εντοπισμού των assets που πιστεύεται ότι έχουν λεηλατηθεί από την κυβέρνηση Yanukovich, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ θα σταλούν επίσης για να βοηθήσουν την Ουκρανία να προετοιμαστεί για τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Ο Kerry κάνει μια μικρή επίσκεψη στο Κίεβο σήμερα όπου θα αναδείξει την αμερικανική υποστήριξη για την Ουκρανία. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας και με άλλους Ουκρανούς πολιτικούς ηγέτες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο Kerry θα επιδιώξει να στηρίξει την καθιέρωση ενός επίσημου διαλόγου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που να επιτρέψει στη Μόσχα να αρχίσει να αποσύρει τις χιλιάδες των στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Κριμαίας την τελευταία εβδομάδα.

Αλλά εάν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αρνηθεί να λάβει αυτά τα βήματα, η κυβέρνηση Obama προετοιμάζεται να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις έναντι Ρώσων ηγετών, επιχειρήσεων και στρατιωτικών αξιωματούχων «εντός ολίγων ημερών».

«Θα είναι ενθαρρυντικό εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και παραμένουν ανήσυχοι για το ότι ο Putin θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επίθεση πέρα από τη χερσόνησο της Κριμαίας, προς το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει μαζικά στρατεύματα στον ισθμό που χωρίζει την Κριμαία από την υπόλοιπη Ανατολική Ουκρανία, δηλώνουν οι αξιωματούχοι. Και τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένως παραβιάσει τον εναέριο ουκρανικό χώρο.

Αυτές οι ενέργειες είναι «κάτι για το οποίο ανησυχούμε πολύ διότι αυξάνονται οι πιθανότητες, ό,τι συμβαίνει στην περιοχή της Κριμαίας, να διευρυνθεί επίσης στην ενδοχώρα», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι