Εκτοξευθηκαν οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα

Αύξηση 10,4% κατέγραψαν τους δύο πρώτους μήνες του 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Κυβέρνηση, ενώ μειώθηκαν οι επενδύσεις της χώρας στο εξωτερικό.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, από τις οποίες αποκλείονται οι επενδύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ανήλθαν συνολικά Ιανουάριο και Φεβρουάριο στα 19,31 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει σε ανακοίνωση το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

Οι ξένοι επενδυτές "διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους για επενδύσεις στην Κίνα", δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Shen Danyang στους δημοσιογράφους, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «οι διεθνείς επενδύσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και υπήρξαν διάφορα προβλήματα ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας».

Από την άλλη, οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά τους δύο πρώτους μήνες κατά 37,2%, σε ετήσια βάση, στα 11,54 δισ. δολάρια, ανέφερε το Υπουργείο, με τις επενδύσεις στο Χονγκ Κονγκ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση.

Ωστόσο, ο κ. Shen είπε ότι η μείωση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στους δύο πρώτους μήνες του περσινού έτους στην εξαγορά από την National Offshore Oil Corp s της Κίνας της Nexen Καναδά με ποσό 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν εξαιρεθεί το ποσό της συμφωνίας αυτής, οι επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό θα αυξηθούν σημαντικά, κατά 33,6%.

Το μεγαλύτερο ποσό επενδύσεων στην Κίνα προέρχεται από τις 10 ασιατικές χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης και της Σιγκαπούρης.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα από τις οικονομίες αυτές αυξήθηκαν κατά 11,6%, σε 16,94 δισ. αμερικανικά δολάρια, σημειώνει το Υπουργείο.

Οι επενδυτές από τις ΗΠΑ διοχέτευσαν 711 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου, σημειώνοντας αύξηση μέχρι 43,3%. Οι επενδύσεις στην Κίνα από την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 13,8%, στο 1,05 δισ. δολάρια.

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο