Συνεχίζει να επιβραδύνεται ο πληθωρισμός στην Αυστρία

Ο πληθωρισμός της Αυστρίας συνέχισε να επιβραδύνεται το Φεβρουάριο λόγω των χαμηλών τιμών καυσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που είδαν τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας. 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Αυστρίας ενισχύθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Statistik Austria. Αυτό ακολουθεί την αύξηση κατά 1,6% των τιμών τον Ιανουάριο, μετά από ανοδική αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης για πληθωρισμό 1,5%. 

Ο βασικός παράγοντας επιβράδυνσης του πληθωρισμού ήταν οι χαμηλές τιμές καυσίμων , που υποχώρησαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση έναντι πτώσης 3,7% τον Ιανουάριο. 

Συνολικά, οι τιμές αγαθών στην κατηγορία μεταφορών – που περιλαμβάνει τα καύσιμα- επιβράδυναν τον πληθωρισμό, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,6% σε ετήσια βάση. Εντός της κατηγορίας, οι τιμές αεροπορικών εισιτηρίων υποχώρησαν επίσης κατά 3%. 

Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά συνέχισαν να συμβάλλουν στις αυξήσεις τιμών το Φεβρουάριο. Για αυτά τα αγαθά, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,7% ετησίως. Οι τιμές κατοικιών, νερού και ενέργειας ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,5%. 

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές το Φεβρουάριο ενισχύθηκαν κατά 0,2% έναντι του Ιανουαρίου, σύμφωνα πάντα με την στατιστική υπηρεσία της Αυστρίας. 

Με βάση του υπολογισμούς της ΕΕ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Αυστρίας ενισχύθηκε κατά 1,5% το Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών