ΕΕ: Μαύρη λίστα για Ρώσους λόγω Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει λίστα 120-130 ονομάτων ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους εξετάζεται να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο των κυρώσεων που ετοιμάζονται κατά της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Η λίστα των πέντε σελίδων, η οποία καταρτίστηκε από διπλωμάτες με εμπειρία στη Ρωσία, θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να περιοριστεί ο αριθμός των ονομάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, οι απαγορεύσεις έκδοσης βίζας με τις οποίες απειλούν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ εάν η Κριμαία ψηφίσει υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, θα βάζουν στο στόχαστρο τουλάχιστον 13 Ρώσους πολιτικούς και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την Bild, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, στη λίστα της απαγόρευσης βίζας βρίσκονται ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Νικολάι Πατρούσεφ, καθώς και αρκετοί σύμβουλοι του Πούτιν.

Απαγόρευση αναμένεται επίσης να επιβληθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και στον επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν.

Ψήφισμα στον ΟΗΕ προωθούν οι ΗΠΑ, με βέτο απειλεί η Ρωσία

Οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο κηρύσσει παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας, όμως η Ρωσία δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το μονοσέλιδο ψήφισμα θα καλεί τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Κριμαία, η βουλή της οποίας έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το ψήφισμα έχει στόχο να αλλάξει τους υπολογισμούς της Ρωσίας «πριν χαθούν ζωές αθώων».

Μιλώντας στο Συμβούλιο, είπε πως το ψήφισμα «θα υποστηρίζει μια ειρηνική λύση για την κρίση στην Ουκρανία που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην εντολή του Σ.Α. να ενεργεί, όταν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίζει την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη».

Η κ. Πάουερ περιέγραψε το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα ως «βιαστικά σχεδιασμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό», αλλά και ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Κατά την ίδια, τελειώνει ο χρόνος για την εύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση, και κάλεσε τη Ρωσία να ακούσει τις αξιοθαύμαστα ενωμένες φωνές των 14 εκ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ουκρανικού λαού.

Η Δύση ήλπιζε αρχικά να ψηφίσει το ψήφισμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στην οποία παρέστη και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια του Συμβουλίου.

Όμως η Ρωσία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. με δικαίωμα βέτο, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετη με το σχέδιο ψηφίσματος και έτσι ελήφθη απόφαση για αναβολή της ψηφοφορίας μέχρι το Σάββατο το αργότερο, ώστε να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

από Euro2day

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών