Βουτιά στην τιμή του χαλκού

Ευρύτερες επιπτώσεις έχει η βουτιά που καταγράφεται στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και πιστωτικής κρίσης, καθώς χαλκός και σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιούνται στην Κίνα ως collateral για την έκδοση επιχειρηματικών δανείων.

Στην αγορά της Σαγκάης η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 5,4% στα 7.115 δολ. ο τόνος που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Τη Δευτέρα, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος βρέθηκε σε χαμηλό 18 μηνών καταγράφοντας πτώση 8,3% στα 104,70 δολ. ο τόνος.

Η πτωτική πορεία στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων ξεκίνησε τη Δευτέρα με την πρώτη εταιρική χρεοκοπία στην Κίνα, εκείνη της Solar Chaori. «Η τιμή του χαλκού υποχωρεί επειδή υπάρχουν ανησυχίες ότι το κυκλικό μέταλλο μπορεί να επηρεαστεί καθώς η Κίνα επιβραδύνεται και εξισορροπείται από ένα μοντέλο που βασιζόταν στις επενδύσεις σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην κατανάλωση» εξηγούν οι αναλυτές της Barclays.

«Οι επιχειρήσεις στην Κίνα που δεν μπορούν να πάρουν δάνειο συχνά εισάγουν χαλκό και χρησιμοποιούν το μέταλλο ως collateral για να πάρουν γραμμή πίστωσης από μία τράπεζα, η οποία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες της επιχείρησης. Όταν φτάσει ο χαλκός, πουλάνε το μέταλλο για να αποπληρώσουν το δάνειο» εξηγούν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Καθώς η τιμή του χαλκού κινούταν ανοδικά, οι τράπεζες ήθελαν να κάνουν αυτή τη συναλλαγή. Η τιμή του χαλκού όμως, έχει υποχωρήσει κατά 16% φέτος καθώς επιβραδύνεται η Κίνα με αποτέλεσμα οι τράπεζες να είναι διστακτικές να ανοίξουν νέες γραμμές πίστωσης.»

Τώρα οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις άμεσες επενδύσεις στην Κίνα που αναμένονται αύριο Πέμπτη. Στις αρχές της εβδομάδας, υπήρξε μία αρνητική έκπληξη με τη μείωση των εξαγωγών κατά 18% που έφερε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας σε έλλειμμα και μάλιστα 14 δισ. δολ.
Μία πιθανή θετική εξέλιξη είναι το δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας.

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο