Συγχώνευση κολοσσών στην αγορά της μπανάνας

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η καλλιέργεια μπανάνας είναι το μοναδικό εισόδημα χιλιάδων οικογενειών. Η παγκόσμια αγορά της μπανάνας ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και, μέχρι σήμερα, κυριαρχούνταν από τέσσερις πολυεθνικές. Εφόσον εγκριθεί η συγχώνευση της αμερικανικής Chiquita με την ιρλανδική Fyffes, οι παίκτες θα μείνουν τρεις.

«Μπορεί να γελάμε, αλλά οι μπανάνες αποτελούν “καυτό” πολιτικό και οικονομικό θέμα, εδώ και πολλά χρόνια» τονίζει ο Ρόμπερτ Κολ από το Reuters «Υπάρχουν περιοχές στην Ινδία και αλλού, που εξαρτώνται από αυτές. Μία παγκόσμια εταιρεία με υπερβολική δύναμη δε θα αρέσει στις αρχές ανταγωνισμού.»

Ενωμένες οι Chiquita και Fyffes θα πουλάνε 180 εκατομμύρια κιβώτια με μπανάνες, ετησίως. Θα ακολουθούν, δεύτερη, η γαλλική Del Monte και τρίτη η Dole Food Company, με έδρα τη Χαβάη.

Η υπερσυγκέντρωση στις εταιρείες εμπορίας μπανανών αφήνει ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης στους παραγωγούς, που αναγκάζονται να ελαχιστοποιούν τα κέρδη τους.

Η οργάνωση για το δίκαιο εμπόριο Fairtrade International καταγγέλλει , επίσης, ότι η πίεση για τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση οδηγεί σε κατάχρηση χημικών.

Υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον, 100 εκατομμύρια τόνοι μπανάνας καταναλώνονται κάθε χρόνο. Είναι το τέταρτο πιο εμπορεύσιμο αγροτικό προϊόν, μετά τα δημητριακά, ζάχαρη, καφέ και κακάο.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο