Η επισφαλής έξοδος της Πορτογαλίας στις αγορές

Με το πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ να πλησιάζει στην ολοκλήρωση του, οι πιστωτές της δεν αναμένουν μόνο να εξέλθει η χώρα από το σχέδιο διάσωσης της στις 17 Μαΐου, αλλά παράλληλα την προτρέπουν να το πράξει αυτό χωρίς "δίχτυ ασφαλείας".

Οι αναλυτές, ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για την Πορτογαλία, η οποία μόλις εξήλθε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 από μια μακρά ύφεση που διήρκεσε 2,5 χρόνια, να χρηματοδοτηθεί με ίδια μέσα από τις αγορές, χωρίς την προσφυγή σε πιστώσεις στήριξης.

Η Πορτογαλία ζήτησε πακέτο διάσωσης για να αποφύγει την χρεοκοπία, μετά την εκτίναξη κατά τις τελευταίες δεκαετίες των μισθών και των δημοσίων δαπανών που οδήγησε σε μαζική αύξηση του δημοσίου χρέους.

Η Τρόικα χορήγησε το σχέδιο διάσωσης στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2011 αλλά έθεσε αυστηρές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων σημαντικές μειώσεις θέσεων εργασίας και μισθών αλλά και περικοπές στις συντάξεις.

"Είναι σαφές ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα θα παράσχει περισσότερες εγγυήσεις και ασφάλεια", ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε Πορτογάλους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

"Αλλά εάν η Πορτογαλία είναι σε θέση να κινηθεί χωρίς αυτή τη στήριξη, θα ήταν καλύτερα για όλους", είπε ο πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Η Γερμανία και η στάση της ΕΕ έχουν αφήσει σε αμηχανία τους αναλυτές, καθώς οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μια τέτοια έξοδος χωρίς εγγυήσεις - αδιανόητη πριν λίγους μήνες - θα ήταν πολύ επικίνδυνη.

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο