Καλύτερες μέρες για την Πολωνία βλέπει ο ΟΟΣΑ

Η πολωνική οικονομία αναμένεται να ανεβάσει ρυθμούς στα επόμενα δύο χρόνια ενώ οι ανισορροπίες συρρικνώνονται, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

«Τα πιο σοβαρά ρίσκα για την ευρωζώνη έχουν περιοριστεί, βελτιώνοντας τις προοπτικές της εξωτερικής ζήτησης, αν και παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι», αναφέρει η έκθεση. «Επιπλέον, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με σθένος στην ταχύτερη βελτίωση της εμπιστοσύνης, αν και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, θα μπορούσε να περιορίσει την άνοδο».

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η πολωνική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,7% το 2014 και 3,3% το 2015. Σε ετήσιους όρους, η οικονομία θα πρέπει να αυξηθεί περί το 3% μέχρι τα μέσα του 2014. Το 2013 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Πολωνίας.

Οι πολωνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους ιδιοκτήτες τους, το οποίο μπορεί να τις καταστήσει πιο ευάλωτες στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, αν και «οι ισχυρές κεφαλαιακές τους θέσεις παρέχουν μια προστασία έναντι δυσμενών εξελίξεων».

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Πολωνίας έχει συρρικνωθεί, περιορίζοντας τους κινδύνους μετάδοσης, αν και η χώρα μπορεί να επηρεαστεί από τη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, τονίζει η έκθεση.

Η Πολωνία χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση για να πετύχει το στόχο για το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015, τόνισε επίσης ο ΟΟΣΑ.

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο