Ρωσία: Προχωρεί σε αποκρατικοποιήσεις με στόχο 5,5, δισ.

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας εξέφρασε τη Δευτέρα (17/2) την ελπίδα να αντληθούν περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον έτος από την πώληση συμμετοχών του κράτους σε διάφορες εταιρείες, θέτοντας έτσι σε εφαρμογή, με καθυστέρηση, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα μπορούσε να τονώσει την εξασθενισμένη ρωσική οικονομία.

Σε μια συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργούς, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε επίσης, λέγοντας ότι η πώληση μετοχών του κράτους σε εταιρείες, όπως η Rostelecom ή ο ναυτιλιακός όμιλος Sovcomflot, θα μπορούσε να γίνει μόνο κάτω από καλές συνθήκες στις αγορές .

Στόχος των ιδιωτικοποιήσεων, που ξεκίνησαν το 2010 από τον τότε Υπουργό Οικονομικών Alexei Kudrin, είναι η άντληση 50 δισ. δολαρίων έτσι ώστε να μειωθεί ο άμεσος ρόλος του κράτους στην οικονομία και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα το οποίο πλήττεται από τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.

"(Η προσέγγιση της ιδιωτικοποίησης) θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Δεν πρέπει να καθυστερήσει , αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να εξετάσουμε τις οικονομικές συνθήκες στον κόσμο και στη χώρα", επισήμανε ο κ. Μεντβέντεφ.

Η ανάπτυξης της  ρωσικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί, καθώς ενισχύθηκε με ρυθμό μόλις 1% το 2013, σε σύγκριση με ανάπτυξη 7% που κατέγραψε πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008.
 

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι