Βρετανία: Χαμηλότερος των προσδοκιών ο πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κάτω του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, μια επιβράδυνση που θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Το Office for National Statistics ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο στο 1,9% σε ετήσια βάση από το 2% πριν από ένα μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού, ήταν χαμηλότερος για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2009, ανακοίνωσε το ONS. Ο στόχος της ΒοΕ είναι το 2%.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αφήνουν να εννοηθεί ότι ελπίζουν να δουν μια ισχυρότερη ανάκαμψη προτού εξετάσουν την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς από το χαμηλό του 0,5%.

Ο διοικητής Mark Carney δήλωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι σκοπεύει να παρακολουθήσει μια σειρά οικονομικών ενδείξεων για να αποφασίσει πότε να «σφίξει» την πολιτική, διασκεδάζοντας προηγούμενες φήμες για focus στο δείκτη της ανεργίας. Οι φορείς χάραξης πολιτικής δηλώνουν ότι θεωρούν πως η εξασθένιση της αγοράς εργασίας υποδηλώνει πως η βρετανική οικονομία θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό χωρίς να επηρεάσει τον πληθωρισμό.

Η επιβράδυνση των πιέσεων στις τιμές θα πρέπει επίσης να περιορίσει τις «πιέσεις» στα πορτοφόλια των Βρετανών, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τον καταναλωτικό δανεισμό. Οι τιμές έχουν υπερβεί τους μισθούς για περισσότερο από πέντε χρόνια, επηρεάζοντας τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Η ONS δήλωσε πως η επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο είναι αποτέλεσμα των μικρότερων αυξήσεων των τιμών για αλκοόλ και καπνό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς και άλλοι παράγοντες.

Υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις για υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις στα στοιχεία των τιμών παραγωγού, που μετρά τις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες για τα προϊόντα τους και που πληρώνουν για τις πρώτες ύλες.

Το κόστος των πρώτων υλών διαμορφώθηκε 3,1% χαμηλότερα τον Ιανουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ONS, ενώ οι τιμές που χρεώνονται για αγαθά και υπηρεσίες από τα εργοστάσια αυξήθηκαν 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι του 1% πριν από ένα μήνα.

ΠΗΓΗ: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό