Προτάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης για απολύσεις

Η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, νέα μέτρα για να γίνουν απλούστερες οι διαδικασίες απόλυσης εργαζομένων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας που είχε εγκριθεί το 2012 και σε αντικατάσταση των διατάξεών της που απέρριψε το Σεπτέμβριο του 2013 το Συνταγματικό Δικαστήριο.
 
«Είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές λύσεις που θα μας επιτρέπουν να τηρήσουμε το πνεύμα του νέου εργατικού κώδικα, αλλά και να συμμορφωθούμε προς τις ενστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Πέδρου Μότα Σουάρες κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Η κυβέρνηση παρουσίασε πέντε κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι εργοδότες στις περιπτώσεις που καταργούν θέσεις εργασίας: Την αποτίμηση της εργασίας, τα επαγγελματικά προσόντα, το κόστος, την εμπειρία και την αρχαιότητα του υπαλλήλου.
 
Η μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, ο οποίος είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργοδοτών και του UGT, του ενός από τα δύο μεγάλα συνδικάτα της Πορτογαλίας, άφηνε σχεδόν πλήρη ελευθερία επιλογής σε κάθε εργοδότη όσον αφορά τα κριτήρια των απολύσεων.
 
Προηγουμένως, το βασικό κριτήριο ήταν η αρχαιότητα του υπαλλήλου. Η νέα εργατική νομοθεσία, που υιοθέτησε το κοινοβούλιο το Μάιο του 2012, είχε στόχο να εφαρμοστούν οι συστάσεις της διεθνούς τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) των πιστωτών της Πορτογαλίας, που ζητούσε την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας για να υπάρξει τόνωση της οικονομίας.
 
Η παρουσίαση αυτών των νέων κριτηρίων για τις απολύσεις, που πρόκειται να υποβληθούν στο Κοινοβούλιο, έγινε μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή κλιμακίου της τρόικας για την προσεχή αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος και των δημοσιονομικών της Πορτογαλίας.
 
Το ΔΝΤ, το οποίο ενέκρινε την Τετάρτη την εκταμίευση μιας νέας δόσης του δανείου 910 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου «διάσωσης» της πορτογαλικής οικονομίας που είχε συμφωνηθεί το Μάιο του 2011, αξιώνει να υπάρξει «μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας».
 
«Η κυβέρνηση διαφωνεί πλήρως με την πρόταση του ΔΝΤ να μειωθεί ο κατώτατος μισθός για τους πιο νέους», είπε όμως ο Μότα Σουάρες. «Θεωρούμε ότι η αναπροσαρμογή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη γίνει», πρόσθεσε ο Υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας.
 
Στο μεταξύ περίπου 200 Πορτογάλοι στρατιωτικοί συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στη Λισαβόνα για να διαδηλώσουν εναντίον των δημοσιονομικών περικοπών που επιβλήθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Οι τρεις ενώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν το στρατιωτικό προσωπικό είχαν απευθύνει από κοινού κάλεσμα σε μια διαδήλωση στο τέλος της ημέρας για να εκφραστεί το «αίσθημα της εντεινόμενης αγανάκτησης μεταξύ της πλειονότητας των στρατιωτικών» όσον αφορά τα μέτρα τα οποία ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street