Λούης: Οι τομείς που θα χρηματοδοτηθούν

Τέσσερα βήματα ώστε ο χρηματοπιστωτικός τομέας να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανέλυσε στο 2ο Cyprus Banking Forum ο CEO της Eurobank Κύπρου Μιχάλης Λούης. 

Ως πρώτο βήμα έθεσε την αύξηση της εισροής καταθέσεων από ξένους. Δεύτερο βήμα τη συνέχιση εργασιών από ξένες εταιρείες μέσω τραπεζών στην Κύπρο. Ως τρίτο βήμα, θεωρεί ότι σταδιακά πρέπει να επαναρχίσει η επιστροφή των καταθετών. Τέταρτο και επίσης σημαντικό είναι η απομόχλευση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Μέσω αυτών των βημάτων θα επέλθει και η δανειοδότηση βιώσιμων εταιρειών που τυγχάνουν ορθής διαχείρισης. Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, για να γίνουν τα πιο πάνω βήματα χρειάζεται να τύχουν ορθού χειρισμού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να εξεταστούν εκ νέου τα τραπεζικά συστήματα λειτουργίας και να αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου σε σχέση με θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ένα άλλο θέμα που έθεσε είναι και ο χειρισμός του θέματος του de-offshorisation στη Ρωσία το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία. 
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Λούη το πρόβλημα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν ήταν το μέγεθος του αλλά η δομή των περιουσιακών του στοιχείων κάτι που πλέον οι τράπεζες πλέον προσπαθούν να βελτιώσουν μέσω πιο ρευστοποιήσιμων και διαφανών περιουσιακών στοιχείων. 
Ως επόμενο βήμα, σημειώνει τη χρηματοδότηση τομέων της οικονομίας που έχουν περιθώρια ανάπτυξης όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και εξειδικευμένα έργα σε σχέση με τη γεωργία, την ελαφρά βιομηχανία, την εκπαίδευση, τη υγεία και τη ναυτιλία.
Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Λούης, η Κύπρος πρέπει να καθιερώσει εκ νέου τον εαυτό της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με ανοίγματα σε νέες αγορές, κίνητρα σε ξένους επενδυτές για άνοιγμα γραφείων στην Κύπρο. Το κομμάτι του Wealth Management θεωρείται επίσης πολύ σημαντικό μέσω της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου ώστε να προσελκυσθούν διαχειριστές κεφαλαίου παγκόσμιου επιπέδου αλλά και διεθνείς επενδυτές.

 

  

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP