Μιχαηλίδης: Κλείνει αισιόδοξα το 2014

Οι άνευ προηγουμένου αντιξοότητες που μας επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2013, είδαμε να εξομαλύνονται σε κάποιο βαθμό, με πολύ αργά μεν, αλλά σταθερά βήματα κατά το 2014, αναφέρει στο Πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα ο πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης.

Το 2014, σημειώνει, κλείνει με μια νότα αισιοδοξίας ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα, αφού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου κατάφεραν να προσελκύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια και να περάσουν τους «ελέγχους αντοχής» με επιτυχία. Η επιτυχία τους ήταν αποτέλεσμα των θυσιών πολιτών, επενδυτών και του επιχειρηματικού κόσμου και κατά συνέπεια εναποθέτονται δικαίως ψηλές προσδοκίες για στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου από τις τράπεζες μας.

«Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως πλησιάζουμε στο σημείο εξόδου από την ύφεση. Οι θετικές αυτές ενδείξεις αντανακλώνται και στις συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις των κλιμακίων της Τρόικα αλλά και στις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, με την υπεύθυνη στάση και στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, τους αναγκαίους μεταρρυθμιστικούς σχεδιασμούς και την περεταίρω εξυγίανση της οικονομίας μέχρι και την οριστική μας έξοδο από την κρίση ώστε να τεθούν υγιείς και γερές βάσεις για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Για την ολοκλήρωση του στόχου αυτού, απαιτείται μεγάλη προσοχή και συνεχής παρακολούθηση ώστε εξωγενείς παράγοντες να μην επηρεάσουν τους επόμενους σχεδιασμούς, ενώ καθοριστική θεωρείται η εισαγωγή μέτρων και δράσεων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη».

Οι εμπειρίες και η δυναμική που αναπτύχθηκαν στον τόπο μας τις δύο προηγούμενες δεκαετίες σε ότι αφορά τις ψηλού επιπέδου κλαδικές υπηρεσίες ναυτιλιακές, ξένου συναλλάγματος, ελεγκτικές, χρηματο-οικονομικές, νομικές, συμβουλευτικές, κ.α. μπορούν επίσης εύκολα να ανακτήσουν τη σημασία και τη συμβολή τους στην οικονομία και να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσέλκυση/ ανάπτυξη επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.

«Ο κυπριακός λαός απέδειξε και στο παρελθόν ότι στις δύσκολες στιγμές διαθέτει τις ψυχικές δυνάμεις, το επιχειρηματικό πνεύμα και την εργατικότητα που χρειάζεται για να σταθεί στα πόδια του και να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται. Μαθαίνοντας από τα λάθη μας θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία της Κύπρου σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις».

 

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)