Γιατί να μη διευρυνθεί το μέτρο για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα;

Στην περίοδο κρίσης που διανύουμε έχει σημασία, κυβέρνηση και Βουλή, να προχωρήσουν στη λήψη εκείνων των απαραίτητων μέτρων που θα χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία, για να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη ανάκαμψη.

Ένας τομέας που χρήζει άμεσων μέτρων είναι ο τομέας των ακινήτων.

Θεωρούμε, για παράδειγμα, απόλυτα ορθό τα μέτρα που πήραν, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, στα πλαίσια τόνωσης της αγοράς των ακινήτων και προσέλκυσης ξένων αγοραστών.

Τέτοια μέτρα είναι η επιβολή μειωμένου συντελεστή 5% ΦΠΑ, η κατάργηση μεταβιβαστικών τελών για τα καινούρια ακίνητα, καθώς και η παραχώρηση άδειας μόνιμης παραμονής και υπηκοότητας σε αλλοδαπούς αγοραστές.

Θα σταθούμε ιδιαίτερα στο μέτρο που αφορά την καταβολή μειωμένου ΦΠΑ. Σύμφωνα με την νομοθεσία, όλοι οι αγοραστές, νοουμένου ότι το ακίνητο προορίζεται ως κύριος και μόνιμος τόπος διαμονής στη δημοκρατία, μπορούν να ζητήσουν και να τους επιβληθεί μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% αντί 19%. Να σημειωθεί ότι νόμος καλύπτει και τους ξένους αγοραστές όπου χρησιμοποιούν την κατοικία για την οποία υποβάλλουν δήλωση, ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής ενόσω βρίσκονται στη Δημοκρατία.

Το συγκεκριμένο μέτρο σίγουρα προωθεί την πώληση καινούριων ακινήτων, και λειτουργεί θετικά κυρίως σ’ ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων αγοραστών, συνεπώς είναι και αναπτυξιακό μέτρο.

Εδώ όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προσελκύει ξένους αγοραστές, όμως λειτούργησε και λειτουργεί ανασταλτικά σ’ ό,τι αφορά τους ντόπιους.

Δεν είναι υπερβολή αν αναφέρουμε ότι το υπό αναφορά μέτρο έχει φρενάρει τις πωλήσεις σε Κυπρίους όσον αφορά τα καινούργια ακίνητα με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανάπτυξη σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι Κύπριοι αγοραστές καλούνται να πληρώνουν 19% ΦΠΑ για αγορά ακινήτου, και αυτό ισχύει στις περιπτώσεις εξοχικού ή για επενδυτικά ακίνητα. Το πιο πάνω μέτρο πέραν του ότι είναι άδικο, πλήττει και συγκεκριμένες περιοχές όπως τις παραλιακές περιοχές Πρωταρά και Αγίας Νάπας, όπου παραδοσιακά οι Κύπριοι τις προτιμούν για αγορά εξοχικής κατοικίας. Σήμερα η προσφορά καινούργιων ακινήτων είναι μηδενική και ο κύριος λόγος είναι ότι έχουν εξαιρεθεί από την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ οι Κύπριοι. Στις συγκεκριμένες περιοχές να σημειώσουμε ότι οι Κύπριοι αποτελούν το πέραν του 80% των αγοραστών σήμερα.

Δεν θα διστάσουμε να προτείνουμε λύση στο συγκεκριμένο θέμα που είναι η εξής:
•    Θα μπορούσε να εφαρμοστεί η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε όσους σε όσους δεν έχουν πάρει το προνόμιο στο παρελθόν, έστω και αν αγοράζουν την εξοχική κατοικία τους νοουμένου ότι είναι η πρώτη τους κατοικία που επιβάλλεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, δηλαδή να φύγει ο όρος κύριος και μόνιμος τόπος διαμονής.

Με την τροποποίηση της νομοθεσίας θα επιτραπεί και στους Κύπριους οι οποίοι έχουν ακίνητα εγγεγραμμένα στο όνομα τους, αλλά δεν έχουν επωφεληθεί από το μέτρο αυτό, να μπορούν να αγοράσουν καινούργιο ακίνητο για επένδυση στην Λευκωσία ή εξοχικό στον Πρωτάρα με το μειωμένο συντελεστή 5% ΦΠΑ.

Να αναφέρουμε για παράδειγμα ότι μια κατοικία αξίας €300,000 το επιπρόσθετο κόστος 5% ΦΠΑ ανέρχεται στις €15,000 για τους δικαιούχους, ενώ για τους υπόλοιπους το 19% ΦΠΑ ανέρχεται στις €57,000 ποσό το είναι και αποτρεπτικό.

Αυτή η αδικία παρακινεί τους αγοραστές να σκαρφίζονται τρόπους μείωση του ποσού του ΦΠΑ, είτε με δήλωση μικρότερου ποσού στο συμβόλαιο ή ψευδείς δηλώσεις ότι η κατοικία προορίζεται ως μόνιμη κατοικία και όχι εξοχικό.     

Το μέτρο, ενώ έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα σε συγκεκριμένες περιοχές, φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, και αντί ανάπτυξης φρενάρει την ανάπτυξη. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να κατανοήσει τη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί και άμεσα να τη διορθώσει. Η διεύρυνση του μέτρου θα επιφέρει και οικονομικά οφέλη στο κράτος, σ’ αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση που το κράτος έχει μηδέν έσοδα.

 

Δειτε Επισης

Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate