«Φάε μάνα μου»

Το φαγητό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής και θωρακίζει τον οργανισμό με θρεπτικές ουσίες. Από μικρή ηλικία οι γονείς συμβουλεύουν το παιδί τους: φάε να μεγαλώσεις αλλιώς θα αρρωστήσεις... Αν το παιδί δεν πεινά, του χώνουν το πηρούνι στο στόμα.

Αργότερα, εκμεταλλεύσου το σύστημα. Βάλε μέσο για δουλειά, φάε από το δημόσιο. Εξού και η χρήση της λέξης φαγοπότι στα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται κατά καιρούς. Γλεντάς με τα χρήματα των πολιτών.

Το φαγητό όμως μπορεί να χρησιμεύσει κι ως μοχλός πίεσης. Στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού κατόρθωσε να επιτύχει το στόχο του, να κάνει χρήση άδειας και να σπουδάζει στα ΤΕΙ Αθηνών ενώ θα εκτίει ποινή φυλάκισης για ληστεία. Ο Ρωμανός διεκδίκησε τo δικαίωμα στην εκπαίδευση στερώντας από τον οργανισμό του μια βασική και ζωτική λειτουργία, φλερτάροντας με τον θάνατο.  Χαρακτηρίστηκε ως «νέος ηλικιωμένος ο οποίος επαναστατεί εναντίον ηλικιωμένων νέων». Άλλος στη θέση του δε θα είχε το κουράγιο ούτε από τον καναπέ του να σηκωθεί.

Τη δύναμη που έχει η λέξη φαγητό από μόνη της μπορούμε να την αντιληφθούμε. Στη μια περίπτωση, το πολιτειακό αξίωμα και η ομήγυρις τρώνε αχόρταγα, κοιτάζουν την πάρτη τους. Στη δε περίπτωση σταματώντας μια βασική λειτουργία του οργανισμού, διεκδικείς ένα δικαίωμα που καταλήγει πολιτική πράξη.

Στην Ελλάδα η απεργία πείνας του Ρωμανού κυριάρχησε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ενώ ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στα blogs. Στην Κύπρο πέρασε στα ψιλά και δεν μας ακούμπησε.

Μονάχα τα σκάνδαλα, οι οικονομικές ατασθαλίες και η κακοδιαχείριση βρίσκονται στο προσκήνιο. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι με τις ίδιες λέξεις: φαγοπότι εκατομμυρίων. Άλλωτε ως «φαγοπότι εκατομμυρίων στο ΣΑΠΑ», άλλωτε ως «φαγοπότι εκατομμυρίων στο ΤΕΠΑΚ». Βλέπετε προκαλούν τηλεθέαση και γαργαλούν την κοινή γνώμη. Είναι τόσο σαθρή η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα που μόνο ριζοσπαστικές κινήσεις και εκ βάθρων αλλαγές είναι αναγκαίες.

Οι αλλαγές θέλουν νέους με γνώσεις, όραμα και πνεύμα. Και μεις είμαστε ηλικιωμένοι...

 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ