Κίνητρα για την αύξηση της ποσόστωσης στο χαλούμι

Τις ανησυχίες του προς το υπουργείο Γεωργίας εκφράζει το ΚΕΒΕ σχετικά με τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών για την παρασκευή του χαλουμιού. Η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού επιτρέπει τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού του πρόβειου και αιγινού γάλακτος, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, ώστε να υπερισχύει του αγελαδινού. Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι οι σημερινές ποσότητες πρόβειου και αιγινού γάλακτος δεν είναι επαρκείς. «Θεωρούμε απαραίτητο τον προγραμματισμό για αύξηση των ποσοτήτων του αιγοπρόβειου γάλακτος», επισημαίνει το ΚΕΒΕ.

Θα φέρει ευθύνη το υπουργείο Γεωργίας

Το ΚΕΒΕ υπογραμμίζει ότι τα προτεινόμενα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δεν δίνουν έμφαση στο στόχο αυτό (ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων), κι αυτό ανησυχεί περισσότερο το Επιμελητήριο. «Θεωρούμε ότι έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση τόσο κονδυλίων, όσο και μέτρων προς κάλυψη του στόχου της αύξησης του πρόβειου και αιγινού γάλακτος με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για το ποσοστό αύξησης ανά έτος. «Εάν το υπουργείο Γεωργίας δε δώσει έμφαση στο στόχο αυτό μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος, ο στόχος δεν θα καλυφθεί και την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά το Υπουργείο», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. 

Μέτρα στήριξης αιγοπροβατοτροφίας

Το υπουργείο Γεωργίας, σε απαντητική επιστολή, καταγράφει τα μέτρα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας που στοχεύουν στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος: 

-    Η πρώτη κατηγορία μέτρων αφορά τη δημιουργία νέων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων αιγοπροβατοτροφίας και υλοποιείται με την έκτακτη προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και την προγραμματισμένη προκήρυξη του μέτρου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 το πρώτο τρίμηνο του 2015.   Μέσα από το νέο Πρόγραμμα έχουν επίσης προβλεφθεί μέτρα που αφορούν την εκπαίδευση των αιγοπροβατοτρόφων, την ευημερία των ζώων με ετήσιο προϋπολογισμό περί τα 1,5 εκ. καθώς επίσης και μέτρα βελτίωσης της αλυσίδας εμπορίας με ετήσια ενίσχυση που φτάνει τις 100 χιλ. για ίδρυση και λειτουργία ομάδων παραγωγών. 

-     Η δεύτερη κατηγορία μέτρων αφορά την άμεση στήριξη των παραγωγών μ αμιγώς ευρωπαϊκούς πόρους με την παραχώρηση για το 2014 κεφαλικών επιδοτήσεων ύψους 3 εκ. ευρώ. Για τα έτη 2015 και 2016 έχει ήδη σταλεί αίτημα στην Ευρ. Επιτροπή για τη μεταφορά ποσού 3,7 εκ. ανά έτος από τον εθνικό φάκελο των Άμεσων Ενισχύσεων για παραχώρηση ως συνδεδεμένη ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία, με αποκλειστικό σκοπό την αύξηση της παραγωγής γάλακτος.

-     Επιπλέον το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών έχει εντείνει τις έρευνες τους για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας αλλά και για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης ορισμένων εγγενών αδυναμιών όπως πχ. η εποχικότητα της παραγωγής.

Δειτε Επισης

Ο χάρτης των ξενοδοχείων της Κύπρου-Η κατάταξη, η δυναμικότητα, η γεωγραφική κατανομή και η... αδειοδότηση
Βαραίνει τις εταιρείες το κόστος χρηματοδότησης-Τα έξοδα του 2023 και ποιες βγήκαν κερδισμένες
Άλκης Γαλατόπουλος: Πορεία πέραν των 60 ετών για την Novario-Tι είπε για την προσθήκη των προϊόντων Gaggenau
R. Ramalho: Τα προϊόντα Gaggenau προσφέρουν την εμπειρία της πολυτέλειας
Χρ. Πατσαλίδης: Πολλά τα θέματα που μας απασχολούν στην ΚΤΚ, ευελπιστούμε σε συνεργασία των κομμάτων
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%