Δύο νομοσχέδια αφερεγγυότητας στο Υπουργικό

Τα δύο από τα πέντε νομοσχέδια που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων θα τεθούν ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Τα δύο νομοσχέδια, τα οποία είχαν αποσταλεί στις 28 Νοεμβρίου στους εμπειρογνώμονες των κομμάτων για να τα εξετάσουν και να θέσουν τα δικά τους σχόλια, αφορούν τον «περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας Νόμο του 2014», το οποίο ρυθμίζει το επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας και τον «περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014», το οποίο προνοεί για την εισαγωγή σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων (Εxaminership). Το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με το ιρλανδικό σχέδιο “Examinership”.

Στόχος του νομοσχεδίου, που τροποποιεί τον περί Εταιρειών Νόμο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης χρέους και Βιώσιμων Επιχειρήσεων (Examinership), είναι η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού αφερεγγυότητας που θα αποβλέπει στην αναδιάρθρωση του χρέους και τη διάσωση και αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σκοπό τη διατήρηση βιώσιμων επιχειρήσεων που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει το επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, προβλέπει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για αναγνώρισης επαγγελματικών σωμάτων για σκοπούς χορήγησης αδειών και σχετική εποπτεία τους, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση Συμβούλων Αφερεγγυότητας και σχετική εποπτεία τους, τη δημιουργία και τήρηση μητρώου Συμβούλων Αφερεγγυότητας, τις μεταβατικές διατάξεις και τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες όλων των πιο πάνω διαδικασιών.

Μετά την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα υπόλοιπα τρία νομοσχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα για να κατατεθούν στη Βουλή πριν το τέλος του έτους.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με επιστολή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 3 Δεκεμβρίου ενημέρωνε για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποστείλει στη Βουλή τα εναπομείναντα τρία νομοσχέδια μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου αφερεγγυότητας από τη Βουλή θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2014.

Στο τραπέζι παραμένουν και οι προτάσεις νόμου για αναβολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, καθώς η Βουλή αναμένει όπως η Κυβέρνηση καταθέσει πριν από το τέλος του χρόνου και τα πέντε νομοσχέδια που συνθέτουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Όπως δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, απομένουν δύο Ολομέλειες της Βουλής, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου και η τελευταία στις 18 Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ζήτημα να κατατεθούν τα νομοσχέδια, αλλά και να εξεταστούν και από την Επιτροπή Οικονομικών και “ίσως και από άλλες επιτροπές γιατί είναι πολύπλοκα τα ζητήματα, δύσκολα και ενδεχομένως σοβαρά και επομένως να χρειαστεί χρόνος».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες