Reuters: Επαναπατρίζονται οι εταιρείες στην Ευρώπη

Μετά από χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ευρωπαϊκά εργοστάσια μεταφέρονταν στην Ασία, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες ακολουθούν το παράδειγμα των αμερικανικών εταιρειών και επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποφάσεις όπως αυτή της ιταλικής εταιρείας δερμάτινων ειδών Piquadro SpA και του κατασκευαστή μπαταριών FIAMM SpA να ενισχύσουν την ντόπια παραγωγή δεν σηματοδοτούν μια ανατροπή του φαινομένου των “off-shore” εταιρειών που έχει διαμορφώσει την παγκόσμια επιχειρηματική αγορά για δύο δεκαετίες.

 

Όμως εταιρείες αρχίζουν να επιστρέφουν δειλά – δειλά στις περιφέρειες τους, καθοδηγούμενες από την αύξηση των μισθών στην Κίνα που διαβρώνουν τα περιθώρια κέρδους, τα οποία τις είχαν προσελκύσει στο εξωτερικό στο παρελθόν.

Ζυγίζουν το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά ολοένα και αυξάνεται, έναντι της δυσκολίας της επίβλεψης της παραγωγής στο εξωτερικό και του κόστους και του χρόνου που παίρνει για να φτάσουν τα προϊόντα στις δυτικές αγορές.

Ο «επαναπατρισμός» οδηγείται από εταιρείες ρουχισμού, υποδημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων, εν μέρει επειδή ανακαλύπτουν εκ νέου το γόητρο της ταμπέλας «κατασκευάζεται στην Ευρώπη».

Όμως, στην Ισπανία για παράδειγμα, το χαμηλό επίπεδο των μισθών ως απότοκο της κρίσης της ευρωζώνης έχει επίσης προσελκύσει ξένες εταιρείες αυτοκινήτων να αρχίσουν να φτιάχνουν αυτοκίνητα στη χώρα.

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers μεταξύ 384 μη χρηματοοικονομικών εταιρειών τον περασμένο μήνα σχεδόν 60% είχε επαναπατρίσει μέρος των επιχειρήσεων τους, κυρίως την παραγωγή, κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, έναντι 55% που έκαναν το αντίθετο.

Η Ιταλία είναι πρώτη στον κατάλογο με επαναπατρισμό περίπου 44 εταιρειών, ενώ σε ψηλές θέσεις βρίσκονται επίσης η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street