Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ για εισπράξεις φόρου ακινήτων

Ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό χαρακτηρίζει το ποσοστό συμμόρφωσης σχετικά με την καταβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης «λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιβολή του φόρου αυτού δεν σχετίζεται με την παραγωγή εισοδήματος ώστε να υπάρχει και η αντίστοιχη ρευστότητα για την καταβολή του, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος».  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, σημειώνει πως ο φόρος επιβαρύνει το ακίνητο και συνεπώς απαιτείται όπως διευθετηθεί πριν τη μεταβίβαση του ακινήτου.  «Κατ’ επέκταση, σε βάθος χρόνου εισπράττεται το σύνολο των οφειλόμενων φόρων περιλαμβανομένων των επιβαρύνσεων και τόκων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2013 σημείωσε αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ανήλθε στο 80% των εκδοθέντων φορολογιών, ενώ για το 2014 αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση για το λόγο ότι οι αγοραστές ακίνητης ιδιοκτησίας χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας κλήθηκαν να πληρώσουν το φόρο οι ίδιοι, αντί οι ιδιοκτήτες/κατασκευαστές. Το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από τα φυσικά πρόσωπα ανήλθε στο 92% και τα νομικά πρόσωπα στο 66%.  Είναι εμφανές ότι, η μεγαλύτερη απώλεια εσόδων προέρχεται από τα νομικά πρόσωπα και ειδικότερα τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας μεγάλης συνολικής αξίας που κυρίως την κατέχουν λόγω επαγγέλματος.

Η συνολική είσπραξη από την επιβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας για το έτος 2013 ανήλθε στα €97,7 εκ. εξαιρουμένου του ποσού της έκπτωσης ύψους €10,2 εκ.  Το αντίστοιχο ποσό τόκων και επιβαρύνσεων που εισπράχθηκαν για το φόρο του έτους 2013 ανήλθε στα €1,6 εκ., ενώ έχουν επιβληθεί άλλα €3 εκ. τόκοι και επιβαρύνσεις για το έτος αυτό, που εκκρεμεί η διευθέτηση τους.

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας