PROMOTIONAL: Όμιλος Ματέρια: Ποιότητα ζωής

Μέσω του Investors in People, οι άνθρωποι του Ομίλου Ματέρια, μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους.

Ο όμιλος απέκτησε το πρότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2013, με γνώμονα την αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία, αφού η φροντίδα παρέχεται απευθείας προς τους πελάτες του, που κατά κανόνα βρίσκονται σε μια ευάλωτη περίοδο της ζωής τους. Ο τομέας φροντίδας της τρίτης ηλικίας στην Κύπρο είναι αναπτυσσόμενος και σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηριζόταν μέχρι πρόσφατα από έντονο κοινωνικό στίγμα.

Συνεχής βελτίωση 
Έχοντας υιοθετήσει το πρότυπο, ο όμιλος εφάρμοσε υποδομές και βλέπει συνεχή βελτίωση σε όλους τους τομείς των εργασιών του, επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων: 

• Αποτελεσματικές διαδικασίες επιλογής, εκπαίδευσης, καθοδήγησης, ανατροφοδότησης και αξιοποίησης  των ανθρώπων του. 
• Συνεχή ανατροφοδότηση μεταξύ των τμημάτων του ομίλου σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο.
• Αποκέντρωση διαδικασιών και αποφάσεων, καθιστώντας κάθε εργαζόμενο ενεργό στην υλοποίηση του οράματος του ομίλου, που είναι μια πιο όμορφη και ποιοτική ζωή για την τρίτη ηλικία. 
• Βελτίωση του δείκτη ικανοποίησης των εργαζομένων (job satisfaction scale score). 
• Τακτική υποβολή και υλοποίηση, μετά από ομαδική αξιολόγηση, καινοτόμων ιδεών από το προσωπικό για νέα προγράμματα και συμμετοχή του ομίλου σε δραστηριότητες όχι μόνο που τον αφορούν άμεσα, αλλά και που άπτονται της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
• Βελτίωση διαδικασίας ανατροφοδότησης από πελάτες και αύξηση του δείκτη ικανοποίησής τους. 

Ενίσχυση δομών  
Όλες οι ισχύουσες και νέες ενέργειες της εταιρείας, για διατήρηση και ενίσχυση των δομών του προτύπου, καθορίζονται από την έντονη πεποίθησή της ότι ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχία του οράματος και των στόχων του οργανισμού, αν διαχρονικά:

• Γνωρίζει τα καθήκοντα και τη σημασία του ρόλου του στον οργανισμό. 
• Αισθάνεται ότι είναι αναπόσπαστο μέρος του οργανισμού.
• Επικοινωνεί αποτελεσματικά με υφισταμένους, συναδέλφους και προϊσταμένους και επηρεάζει δημιουργικά όποιες διαδικασίες είναι σχετικές με την εργασία του. 

Η διευθυντική ομάδα καθορίζει τη φιλοσοφία του οργανισμού και το αν η επένδυση στον άνθρωπο θα είναι τυπική ή ουσιαστική. Το πρότυπο IiP ενισχύει την εταιρική κουλτούρα και φιλοσοφία καθώς και τις διαδικασίες που την υποστηρίζουν. Ως εκ τούτου, η θέσπιση κατάλληλων διαδικασιών είναι απαραίτητη αν η διοίκηση επιθυμεί πραγματικά να επενδύει στους ανθρώπους κατά την καθημερινή της λειτουργία και να μεγιστοποιεί την αξιοποίηση των γνώσεων και των εμπειριών όλων, ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κάθε πρόκληση, ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση.  

Αναβάθμιση υπηρεσιών
Πεποίθηση του Ομίλου Ματέρια είναι πως κάθε οργανισμός πρέπει συνεχώς να καινοτομεί, να εξελίσσεται, να διερευνά το διαφορετικό και να επαναξιολογεί όλες τις πτυχές λειτουργίας του. Ιδιαίτερα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον αυτό είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητά του και για την επίτευξη αριστείας στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται. Μέσα από την προσπάθεια  αυτή ο όμιλος εξέλιξε τον οργανισμό και το φάσμα υπηρεσιών που παρέχει, ώστε να είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος πολυμετοχικός οργανισμός στον τομέα του, ο οποίος προσφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Μονάδες φροντίδας, νοσηλείας και αποκατάστασης σε Λευκωσία και Αθήνα. Πρόγραμμα φροντίδας και νοσηλείας στο σπίτι με πληθώρα εξατομικευμένων υπηρεσιών. Κέντρο μνήμης - πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης στον Άγιο Ανδρέα. Υπηρεσία ημερήσιας φροντίδας στις μονάδες. Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις πτυχές της τρίτης ηλικίας. Εκπαιδευτικά σεμινάρια για οικογενειακούς και αλλοδαπούς φροντιστές τρίτης ηλικίας. Φυσιοθεραπευτήρια για εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες και άλλες υπηρεσίες.


Μαρίνα Πολυκάρπου, γεροντολόγος - ψυχολόγος, M.Sc, διευθύνουσα σύμβουλος
 «Σήμερα οι εργαζόμενοι ζητούν από τον εργοδότη τους ανοικτή επικοινωνία και ανατροφοδότηση, ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης, δίκαιη αξιολόγηση και αναγνώριση με διάφορους τρόπους - οικονομικούς και άλλους - της συνεισφοράς τους στον οργανισμό». 

Facts & figures    
Ο Όμιλος Mατέρια είναι κοινωνική επιχείρηση. Προσφέρει ολοκληρωμένο πλαίσιο επαγγελματικών υπηρεσιών φροντίδας, νοσηλείας, αποκατάστασης και συμβουλευτικής σε άτομα τρίτης ηλικίας και τις οικογένειές τους. Οι πιο πάνω υπηρεσίες στοχεύουν στην κάλυψη αναγκών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της γήρανσης σε σωματικό, ψυχοκοινωνικό και γνωστικό επίπεδο.
Κύκλος εργασιών: €1.300.000 ετησίως
Αριθμός προσωπικού: 35 

Όμιλoς Ματέρια
Διεύθυνση κεντρικών γραφείων: Αθαλάσσης 41, 2221, Λατσιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22573577
Ιστοσελίδα: www.materia.com.cy
E-mail: agecare@cytanet.com.cy


Η παρουσίαση δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος Investors in People του τεύχους Αυγούστου του περιοδικού IN Business.

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)