ΤΕΠΑΚ: Ικανοποίηση για τη νομοθετική ρύθμιση του γαϊδουρινού γάλακτος

Την πλήρη ικανοποίησή τους εκφράζουν ακαδημαϊκοί του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών του ΤΕΠΑΚ αναφορικά με την πρόοδο που παρατηρείται για την ετοιμασία κανονισμών, που θα ρυθμίζουν την παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του γαϊδουρινού γάλακτος στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του, το ΤΕΠΑΚ αναφέρει πως η πρωτοβουλία για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου, εναρμονισμένου με τα ισχύοντα στην ΕΕ, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας και Ζωοτεχνίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Λέκτορας του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Φώτης Παπαδήμας.

Μέσα από τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και την πραγματοποίηση δεκάδων συναντήσεων με παραγωγούς και αρμόδιους αξιωματούχους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, έγινε κατορθωτή αρχικά η σφαιρική ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και τώρα φαίνεται πως και η Κύπρος είναι πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού τομέα.

Η έως σήμερα απουσία ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργούσε αποτρεπτικά για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων στην Κύπρο, οι οποίες θα μπορούσαν να διευρύνουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ακόμα και για εξαγωγές.

Σε διεθνή κλίμακα, το γαϊδουρινό γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή αντιαλλεργικών παιδικών τροφών και καλλυντικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στο ΤΕΠΑΚ, το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας και Ζωοτεχνίας ασχολείται συστηματικά και με το γαϊδουρινό γάλα, με δυο διδακτορικούς ερευνητές να απασχολούνται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Γαϊδουρινό γάλα: Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά και Λειτουργικότητα».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παπαδήμας, το Εργαστήριο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και με άλλα ερευνητικά ευρωπαϊκά κέντρα και αποτελεί γεγονός ότι σε χώρες της Μεσογείου το ακαδημαϊκό και οικονομικό ενδιαφέρον για το θέμα συνεχώς αυξάνεται.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μάρτιο του 2015 θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό Διεθνές Συμπόσιο Γάλακτος (IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk), στο πλαίσιο του οποίου πολλές επιστημονικές ανακοινώσεις και παρουσιάσεις θα αφορούν το γαϊδουρινό γάλα (όπως και το πρόβειο και το κατσικίσιο).

Στο Συνέδριο θα φιλοξενηθούν σημαντικοί ομιλητές από Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία και ήδη το ενδιαφέρον Κύπριων και άλλων Ευρωπαίων επιστημόνων και παραγωγών για συμμετοχή είναι μεγάλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει η κυπριακή αγορά για το γάλα της γαιδούρας

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων