Guardian: Ο φιλάνθρωπος Σόρος και οι αδιάφοροι Έλληνες

Στο άνοιγμα του πρώτου «κέντρου αλληλεγγύης» στη Θεσσαλονίκη, που χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος, αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά ανάλογων κέντρων που σκοπεύει να ιδρύσει ο γνωστός Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής. Στόχος του είναι να λειτουργούν ως κόμβοι παροχής υγειονομικής περίθαλψης και νομικών συμβουλών από μη-κυβερνητικές οργανώσεις προς ανθρώπους στην Ελλάδα που έχουν τέτοιου είδους ανάγκες λόγω της κρίσης.

Πέρυσι ο κ. Σόρος είχε προσφέρει σε ελληνικά ιδρύματα 1 εκ. δολάρια για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, κατόπιν παράκλησης δημάρχων, όπως αυτού του Νάουσας, που είχε λάβει την απόφαση να κλείσει και τα 54 σχολεία του δήμου λόγω αδυναμίας θέρμανσής τους. «Αυτό το μήνα πήραμε 20.000 από τον Σόρος και πραγματικά έχει βοηθήσει. Τώρα η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ακόμα 4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν τα έχουμε δει ακόμα», δηλώνει ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός. Ο Τζορτζ Σόρος, αναφέρει το δημοσίευμα, έχει προσφέρει βοήθεια για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης για περίπου 190 ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα – ορφανοτροφεία, γηροκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία.

Η κοινωνιολόγος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Αλίκη Μουρίκη σχολιάζει ότι σε έναν μεγάλο βαθμό η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος. «Είναι ανήμπορο να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες του λόγω των περικοπών. Εν τη απουσία δημόσιας πρόνοιας και με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια επισήμως ανέργους, όλο και περισσότεροι αναζητούν υποκατάστατα αλλού», εξηγεί. Η κα. Μουρίκη χαρακτηρίζει ως «ωρολογιακή βόμβα που περιμένει να εκραγεί» τα περίπου 3 εκατομμύρια Ελλήνων που, όπως αναφέρει, δεν έχουν καμία πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Σε ό,τι αφορά το νέο κέντρο στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται πως έχει κατακλυστεί από αιτήσεις λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι ορισμένοι αμφισβητούν τα κίνητρα του Τζορτζ Σόρος, με κάποιους συλλόγους γονέων να έχουν απορρίψει τη δωρεά του για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος σχολίασε πως δεν πρέπει η έμφαση να δίνεται στο γιατί ο κ. Σόρος δίνει τα χρήματα. «Είναι γεγονός ότι Έλληνες μεγιστάνες, εφοπλιστές και μέλη της διασποράς… δεν ακολουθούν το παράδειγμά του», πρόσθεσε ο δήμαρχος Μπουτάρης.

Η κα. Μουρίκη χαρακτηρίζει «εντυπωσιακή» την απουσία φιλανθρωπικής δράσης από την οικονομική ελίτ της χώρας, κατά τη διάρκεια αυτής της χειρότερης ύφεσης στη σύγχρονη εποχή.

Με δήλωση που του αποδίδεται εξάλλου, ο κ. Σόρος αναφέρει πως «όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της». Προσθέτει ότι «αν ο επίσημος τομέας παραιτούταν του δικαιώματος αποπληρωμής, τότε το ιδιωτικό κεφάλαιο θα επέστρεφε και η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα».

Δειτε Επισης

Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin