Αύξηση στις καταναλωτικές τιμές της Γερμανίας

Οι καταναλωτικές τιμές αυξήθηκαν 1,5% κατά μέσο όρο το 2013, στη Γερμανία, σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, Ντεστάτις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ετήσια αύξηση των τιμών ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τα δύο προηγούμενα χρόνια (2012 – 2,0% και 2011 – 2,1%).

Την τελευταία φορά που καταγράφηκε χαμηλότερος μέσος όρος αυξήσεων των τιμών ήταν το 2010, όταν σε σύγκριση με το 2009 ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,1%.

Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτών ανήλθε στο 1,4% σε σχέση με το Νοέμβριο όταν ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,3%.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση στις τιμές σημειώθηκε κυρίως στα τρόφιμα σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο (4,4%). Οι αυξήσεις ήταν ιδιαίτερα εμφανείς στα λαχανικά (6,1%, συμπεριλαμβανομένων των πατατών κατά 28,7%), τα φρούτα (7,2%, συμπεριλαμβανομένων των μήλων κατά 14,9%) και στα εδώδιμα λίπη και έλαια (8,3%, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου κατά 16,1%).

Οι τιμές μειώθηκαν για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (-1,6%) και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (-9,7%). Παράλληλα, οι τιμές που αφορούν στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας μειώθηκαν επίσης σημαντικά (-12,2%) λόγω της κατάργησης σχετικού πάγιου τέλους.

Οι τιμές για την ενέργεια σημείωσαν συνολικά αύξηση κατά 1,4% το 2013 σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με τη Ντεστάτις η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού (11,9%) που οφείλεται κυρίως στο επιπρόσθετο τέλος που εισήχθηκε λόγω των προνοιών νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήταν σε αντίθεση με τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (-6%) και των καυσίμων για οχήματα (-3,4%).

Δειτε Επισης

Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin