Βρετανία: Περικοπές 11,5 δισ. στερλινών

Νέες σκληρές περικοπές ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών για το προσεχές οικονομικό έτος αν και προσπάθησε να γλυκάνει το χάπι με πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομών.

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την παράταξη των Εργατικών, ο George Osborne δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές 11,5 δισ. στερλινών για το οικονομικό έτος 2015 – 16. Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τις δαπάνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ διασώζονται ανέπαφες οι δαπάνες για παιδία, υγεία και διεθνή βοήθεια.

«Η Βρετανία βγαίνει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και προχωρά προς την ανάκαμψη» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Πάντα πιστεύαμε ότι το έλλειμμα έχει σημασία, ότι χρειάζεται να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα χρέη μας».
Οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις αναφέρουν ότι το έλλειμμα της Βρετανίας θα μειωθεί το 2017-18 στο 2,3% του ΑΕΠ. Παρά το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας από το 2010, η αναιμική ανάπτυξη και το πολυδάπανο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας ανέτρεψαν τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για εκμηδενισμό του ελλείμματος. Επισημαίνεται ότι οι συντηρητικοί παρέλαβαν το 2010 έλλειμμα στο 11,2% του ΑΕΠ. Η απώλεια της ανώτατης αξιολόγησης «ΑΑΑ» επίσης δυσχεραίνει τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την παρατεταμένη λιτότητα, ο κ. Osborne δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν συνολικές δαπάνες 300 δισ. στερλινών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας κυρίως σε έργα υποδομών. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός για το ένα τρίτο από αυτές τις δαπάνες.


Πηγη: Euro2day
 

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία