Ποιος θα μας πει μάθημα παιδάκια;

Κάντε εικόνα: Μία αίθουσα γύρω στα 60τ.μ. (μονοκόμματη-μακρόστενη), καμιά 10αρια βουλευτές, ο Γενικός Εισαγγελέας, μερικοί κρατικοί αξιωματούχοι, καμιά 10αρια τραπεζίτες και περίπου 30 πρώην και νυν μέλη των ΔΣ των τραπεζών. Επίσης καμιά 20αρια συνεργάτες βουλευτών και καμιά 15αρια δημοσιογράφοι.

Σ’ αυτήν την κατάσταση συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής τη Δευτέρα με στόχο να εντοπίσει ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Ως είθισται, η συνεδρία ξεκίνησε με τοποθετήσεις βουλευτών και διαβούλευση για το αν πρέπει να παραμείνουν οι δημοσιογράφοι στην αίθουσα. Τελικά μας έκαναν τη χάρη. Μετά ξεκίνησαν διαβούλευση με τον Εισαγγελέα σε σχέση με τι μπορεί να ειπωθεί και τι όχι. Συζήτησαν επίσης αν μπορούν να υποχρεώσουν άτομα από το εξωτερικό να παρευρεθούν και ο Εισαγγελέας είπε πως κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει (ο Βγενόπουλος πάντως θέλει αλλά φαίνεται πως δεν κλήθηκε).

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, εισήλθαμε στο δια ταύτα. Ξεκίνησε το μάθημα. Ποιος θα μας πει για το ELA της Λαϊκής; Ποιος θα μας εξηγήσει για τα δάνεια σε μοναστήρια; Ποιος θα μας απαντήσει παιδάκια; Ποιος ήταν πρόεδρος τον Ιούλιο του 2011;

Κάποια στιγμή μπερδεύτηκα και νόμιζα πως συνεδρίαζε η Βουλή των εφήβων. Θυμήθηκα τα μαθητικά μου χρόνια όταν ερχόταν επιθεωρητής και η δασκάλα μας έκανε τις ερωτήσεις που μάθαμε την προηγούμενη, με τον πιο ευγενικό της τρόπο. Μέσα σ’ όλα αυτά ήταν και «Η Ειρήνη Χ. στη χώρα της διατραπεζικής». 

Δεν γίνονται έτσι κύριοι (κύριε Συλλούρη) αυτά τα πράγματα.

Θέλουν προετοιμασία και οργάνωση. Έχετε τις έρευνες της Pimco και της Alvarez & Marsal. Υπάρχουν στοιχεία στις τράπεζες για το ποιος έκανε τι και πότε. Αν θέλετε να βγάλετε άκρη πρέπει να εξετάσετε κάθε θέμα ξεχωριστά με συγκεκριμένους προσκεκλημένους γι’ αυτό και μόνο το θέμα. Με 40 άτομα στην αίθουσα που δεν ξέρετε καν ποιοι είναι, δουλειά δεν κάνετε. Ειδικά αν απέναντι σας είναι κάτι τύποι που τρώνε μωρά με τα πάμπερς (όχι δεν τα παίρνω από την P&G) σε τραπεζικά θέματα.

Κύριοι, είναι πολύ αργά για να προσπαθείτε να κατανοήσετε τι έγινε. Η προσπάθεια πλέον είναι να μην αφήσετε να ξαναγίνει.

Και την επόμενη φορά που θα σας καλέσουν σε Γενική Συνέλευση Τράπεζας ή εταιρείας μην αποχωρήσετε μόλις τελειώσει το εθιμοτυπικό με τις ομιλίες. Καθίστε ακόμα λίγο να ακούσετε και την ουσία (όση λένε δηλαδή), έτσι για την εμπειρία βρε παιδιά.
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ