Χάθηκαν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ιταλία

Ο δείκτης ανεργίας στην Ιταλία σημείωσε άνοδο στο 11,2% το Δεκέμβριο καθώς χάθηκαν 104.000 θέσεις εργασίας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο επίσημος δείκτης ανεργίας σημείωσε άνοδο από το 11,1% του Νοεμβρίου και το 9,4% του Νοεμβρίου του 2011, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Istat. Ο αριθμός των Ιταλών εκτός εργασίας υποχώρησε 0,5% το Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, στα 22,72 εκατομμύρια. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στο 1,2%.

Η άνοδος αυτή υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη εξασθένιση της ιταλικής οικονομίας, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο εμφάνισε το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης, με ελάχιστες ενδείξεις για μια άμεση ανάκαμψη. Η ιταλική αγορά εργασίας μέχρι στιγμής τα πάει πολύ καλά δεδομένης της μακράς ύφεσης και του χαμηλού επιπέδου καταναλωτικής εμπιστοσύνης και κατανάλωσης. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου υποδηλώνουν μια κατάσταση σημαντικής πίεσης που τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν αποτυπώσει πλήρως, δήλωσε ο James Nixon, οικονομολόγος στη Societe Generale.

Η ανεργία των νέων υποχώρησε στο 36,6% το Δεκέμβριο από το 36,8% το Νοέμβριο, ανακοίνωσε η Istat. Ωστόσο οι περισσότεροι νέοι δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό επομένως αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι μόλις το 10% των Ιταλών ηλικίας 15-24 ετών είναι επισήμως άνεργοι. Ο δείκτης απασχόλησης μεταξύ των ενηλίκων Ιταλών υποχώρησε στο 56,4% το Δεκέμβριο από το 56,6% το Νοέμβριο και το 57% το Δεκέμβριο του 2011. Η πτώση αντιστοιχεί στον αριθμό των ανθρώπων που βγήκαν από το εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat. Ο αριθμός των ανδρών σε απασχόληση υποχώρησε στους 13,3 εκατομμύρια, που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 20 ετών.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

«Χαμηλές πτήσεις» σε νέες επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο
Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά και η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2024
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη
Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες-Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν
Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία-Ανάμεσά τους Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit
ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό