Σλοβενία: Ανακεφαλαιοποίηση τριών τράπεζων με 2,7 δισ.

Η Σλοβενία διοχέτευσε την Τετάρτη 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στις τρεις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της μετά την έγκριση από τις Βρυξέλλες της ανακεφαλαιοποίησης τους.

"Σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, η Σλοβενία εξασφάλισε επαρκή αύξηση κεφαλαίου στις (τρεις κρατικές) τράπεζες", αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η κίνηση αποσκοπεί στο να δώσει ρευστότητα στις τράπεζες της Σλοβενίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ποσό επισφαλών δανείων, ώστε να μπορέσουν να παραχωρήσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Υπήρξαν φόβοι ότι η δεινή κατάσταση των τραπεζών της μπορεί να οδηγήσει τη Σλοβενία στο να καταστεί το έκτο μέλος της Ευρωζώνης, που θα ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Ωστόσο, τα "τεστ αντοχής", που διενήργησε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, εξανέμισαν αυτές τις ανησυχίες, καθώς έδειξαν ότι θα χρειαστεί 4,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των οκτώ μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας - με κυβερνητικά μέσα.

Την Τετάρτη, η Κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακεφαλαιοποίησε με 1,5 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, Nova Ljubljanska Banka ( NLB ), και με 870 εκατομμύρια ευρώ το δεύτερο μεγαλύτερο ίδρυμα, NKBM.

Επίσης, διοχέτευσε μια προκαταρκτική οικονομική βοήθεια ύψους 348 εκ. ευρώ στην Abanka, αναφέροντας ότι θα της παραχωρήσει περισσότερα κεφάλαια μετά την παρουσίαση στις Βρυξέλλες του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Σλοβενίας για ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος.

Μετά την έγκριση της ΕΕ, η "κακή τράπεζα" της Σλοβενίας - η Εταιρεία Διαχείρισης Τραπεζικού Ενεργητικού (BAMC ) - υπέγραψε με την NLB και την NKBM συμφωνία για τη μεταβίβαση τοξικών δανείων ύψους 3,45 δισ. ευρώ. Μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει την Παρασκευή, ανακοίνωσε η BAMC.

Σε αντάλλαγμα των εν λόγω τοξικών δανείων, η BAMC θα δώσει στις NLB και NKBM βραχυπρόθεσμα ομόλογα συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορούν να εξαργυρωθούν.

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο