To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα 2,7 δισ. της Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον πρόσθετο διορθωτικό προϋπολογισμό των 2,7 δισ. ευρώ που ζήτησε η Κομισιόν προκειμένου να αποφευχθεί στάση πληρωμών, με την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο θα συμφωνήσει και  στην κατάθεση  των 3,9 δισ. ευρώ που υπολείπονται.

Υστερα από μία διεξοδική συζήτηση το πρωί και μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ Αλτζιμάντας Ρικμουνας, ότι μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα έχει δοθεί η έγκριση και για την καταβολή του ποσού των 3,9 δισ. ευρώ που υπολείπονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον πρόσθετο προϋπολογισμό των 2,7 δισ. ευρώ που ζήτησε η Κομισιόν, προκειμένου να αποφύγει τη στάση πληρωμών.


Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης Τζιοβάνι Λα Βία τόνισε ότι η ψήφιση αυτού του "πακέτου" του διορθωτικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, δεν αποτελεί λύση του προβλήματος αλλά είναι ένα τέχνασμα για να αποφύγουμε τη στάση πληρωμών από την πλευρά της Κομισιόν, στα μέσα Νοεμβρίου.

Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και το υπόλοιπο ποσό των 3,9 δισ. ευρώ του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2013, υπογράμμισε.


Ο εκπρόσωπος της Λιθουανικής Προεδρίας στην ΕΕ Αλτζιμάντας Ρίκμουνας , διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο έχει ήδη δεχθεί τον πρόσθετο προϋπολογισμό για το 2013 ύψους 11,2 δισ. ευρώ και υποσχέθηκε ότι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το Συμβούλιο θα έχει εγκρίνει και τον πρόσθετο προϋπολογισμό που αφορά τα 3,9 δια. ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει υψηλότερες εισφορές από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Ο Πολωνός Επίτροπος Γιάννους Λεβαντόφσκι, έκανε σαφές προς τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της ΕΕ, ότι η Κομισιόν χρειάζεται οπωσδήποτε το ποσό των 3,9 δις ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, για να μπορέσει να καλύψει ανειλημμένες υποχρεώσεις της.

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο