Ρόλοι και εξουσίες Παραληπτών-Διαχειριστών/Εκκαθαριστών

Ο Παραλήπτης Διαχειριστής («ΠΔ»)διορίζεται από εξασφαλισμένο πιστωτή, βάσει προνοιών Ομόλογου Κυμαινόμενης Επιβάρυνσης («ΚΕ») και ενεργείμόνο για τα συμφέροντα του εξασφαλισμένουπιστωτή σε αντίθεση με τον εκκαθαριστή, ο οποίος διορίζεταιαπό τους πιστωτές και/ή το Δικαστήριο.

Ο ΠΔ είναι αυτός ο οποίος παίρνει στην κατοχή του την περιουσία της Εταιρείας η οποία καλύπτεται από ομόλογα πάγιας και/ή κυμαινόμενης επιβάρυνσης καθώς επίσης και υποθήκες.  Είναι ο απόλυτος άρχοντας σε σχέση με την περιουσία της εταιρείας και λόγω του ότι δεν έχει καθήκον επιμέλειας στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές στο τέλος της ημέρας είναι υπόλογος για τις πράξεις του στον Εκκαθαριστή.

Οι εξουσίες του Εκκαθαριστή είναι πολύ πιο ευρείες από αυτές του ΠΔ οι οποίες πηγάζουν από την Νομοθεσία σε αντίθεση με αυτές του ΠΔ, οι οποίες κυρίως προσδιορίζονται στις πρόνοιες του ομολόγου ΚΕ.

Το πλεονέκτημα της ΚΕ είναι η ευχέρεια που δίνεται στον εξασφαλισμένο πιστωτή με την κρυσταλλοποίηση της εξασφάλισης (ο πλέον συνήθης λόγος, αποτυχίας αποπληρωμής άμα τη ζητήσει) να συνεχίσει τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσω διορισμού ΠΔο οποίος ενεργεί ως αντιπρόσωπος της εταιρείας μέχρι την εκκαθάριση.
Πρώτιστο μέλημα του ΠΔ είναι ηδιαφύλαξη των συμφερόντων εξασφαλισμένου πιστωτή και οφείλει να μεριμνήσει ούτως ώστε η πώληση της περιουσίας της εταιρείας να είναι στην καλύτερη δυνατή τιμή. Το ομόλογο ΚΕ, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εμπεριέχει πρόνοιες που παρέχουν τη δυνατότητα στον ΠΔ να συνεχίσει τις δραστηριότητες μιας εταιρείας καθώς επίσης και το δικαίωμα να ενεργεί ως αντιπρόσωπός της. Αυτό σημαίνει ότι ο εξασφαλισμένος πιστωτής, αποποιείται των οποιωνδήποτε ευθυνών πιθανόν να προκύψουν από τις ενέργειες του ΠΔ. 

Η συνέχιση των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας, είναι θέμα στο οποίο θα κληθεί να αποφασίσει ο ΠΔ, αμέσως μετά από το διορισμό του βασιζόμενος, πάνω στα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και δεν είναι υποχρεωμένος να το πράξει εάν κατά την άποψη του η οποιαδήποτε συνεχιζόμενη δραστηριότητα των εργασιών της εταιρείας δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Η Εκκαθάριση, δεν βάζει τέλος στο δικαίωμα του ΠΔ να συνεχίσει, εάν το επιθυμεί, τις δραστηριότητες μιας εταιρείας, όμως δεν θα μπορεί πλέον να ενεργεί ως αντιπρόσωπος της. Από την ημερομηνία της εκκαθάρισης και μετά, ο Εκκαθαριστής ενεργεί αυτόβουλα, ως κύριος εκπρόσωπος της εταιρείας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ως αντιπρόσωπος του εξασφαλισμένου πιστωτή, νοουμένου ότι είναι δεόντως εξουσιοδοτημένος.
Ο ΠΔ, έχει καθήκον επιμελείας (dutyofcare) στον εξασφαλισμένο πιστωτή και/ή πιστωτές, καθώς επίσης και στους εγγυητές. Κανένα καθήκον δεν έχει προς τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές και/ή την εταιρεία.

Σε αντίθεση με τον ΠΔη θέση του Εκκαθαριστή είναι πολύ διαφορετική. Πρωταρχικό καθήκον του Εκκαθαριστή είναι να πάρει στη κατοχή του την περιουσία της εταιρείας για την όποια ενεργεί και να την διασφαλίσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Οφείλει  επίσης να την ρευστοποιήσει προς όφελος των πιστωτών, αφού πρώτα εξετάσει ενδελεχώς τις απαιτήσεις τους, τις συμφωνήσει και/ή απορρίψει.

Η συνέχιση των εργασιών μιας εταιρείας δεν πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα του εκκαθαριστή.  Έχει υποχρέωση να φέρει σε τέλος τις οποιεσδήποτε δραστηριότητες μιας Εταιρείας και μετά την ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχειών οφείλει να  πληρώσει μέρισμα στους εξασφαλισμένους/προνομιούχους και μη εξασφαλισμένους πιστωτές.  Έχει όμως την ευχέρεια, εάν το θελήσει, να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με τις εργασίες της Εταιρείας νοούμενου ότι θεωρήσει πως η συνέχιση των εργασιών είναι αναγκαία και προς όφελος της Εκκαθάρισης (Άρθρο 230 – 234 του Περί Εταιρειών Νόμου Κεφ. 113 (ο «Νόμος»).

Είναι βασικό να αντιληφθεί κανείς ότι η αναγκαιότητα να συνεχίσει τις εργασίες της Εταιρείας πρέπει να πηγάζει από το όφελος που θα προκύψει για τη εκκαθάριση  και όχι από την επιθυμία του να συνεχίσει τις δραστηριότητες της Εταιρείας (reWreckRecovery&SolvageCo 1880 15 ChD 353).  Ο Εκκαθαριστής πρέπει να έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι με τη συνέχιση των εργασιών της Εταιρείας, η Εκκαθάριση θα αποκομίσει όφελος.  Σε διαφορετική περίπτωση αφήνει το Εκκαθαριστή εκτεθειμένο αν η Εταιρεία υποστεί ζημιές.

Σε περιπτώσεις όπου γίνεται διορισμός προσωρινού εκκαθαριστή από το Δικαστήριο το διάταγμα διορισμού θα μπορούσε να τον εξουσιοδοτήσει να συνεχίσει τις δραστηριότητες της Εταιρείας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το Διάταγμα Εκκαθάρισης ισοδυναμεί με ειδοποίηση απόλυσης του εργατικού δυναμικού μιας Εταιρείας, όμως ο Εκκαθαριστής εάν επιθυμεί τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της, έχει το δικαίωμα και την εξουσία να συνεχίσει τη εργοδότηση του υφιστάμενου προσωπικού ή να εργοδοτήσει άλλους με νέους όρους.
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ