PwC: Αυξάνονται οι συγχωνεύσεις στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Έρευνα της PwC διαπιστώνει αύξηση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Η τελευταία έκδοση της PwC με τίτλο «Sharing Deal Insight» καταγράφει αύξηση της σχετικής δραστηριότητας κατά 31% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, από €9,7 δις το πρώτο τρίμηνο του έτους σε €12,7 δις. Η αύξηση αυτή αντιπροσωπεύει ένα διπλασιασμό σχεδόν του συγκρίσιμου ποσού των €6,7 δις του δευτέρου τριμήνου του 2011. Αύξηση κατέγραψε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια και ο αριθμός των συναλλαγών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και διασυνοριακές στρατηγικές εξαγορές. Η συνολική αξία των συμφωνιών για το πρώτο εξάμηνο του 2012 ανήλθε στα €22,4 δις, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 36% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό των €16,5 δις το 2011.

Η ανάκαμψη των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα οδήγησε στη βελτίωση της συνολικής αξίας και του όγκου των συμφωνιών στον ευρωπαϊκό κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Παρά τη σημαντική επίδραση μιας σημαντικής διάσωσης τραπεζικού ιδρύματος (μια συναλλαγή ύψους €4,5 δις μέσω της οποίας η ισπανική κυβέρνηση απέκτησε το 45% της Bankia), διαπιστώθηκαν κατά το υπό εξέταση τρίμηνο ενθαρρυντικές ενδείξεις ανάκαμψης στη σχετική δραστηριότητα.

Ο Λιάκος Μ Θεοδώρου, Επικεφαλής Ελεγκτικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου δήλωσε σχετικά:

«Η πρώτη αύξηση που πραγματοποιήθηκε εδώ και δύο χρόνια στο συνολικό αριθμό συμφωνιών αποτελεί σημαντικότερο δείκτη ανάκαμψης των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τη συνολική αξία των συμφωνιών. Η αυξανόμενη ροή εγχώριων συμφωνιών ενοποίησης και εξαγορών για σκοπούς συγχώνευσης εντός του οργανισμού στα μεσαία και χαμηλότερα τμήματα του τραπεζικού κλάδου, που συνέβαλε στην αύξηση του όγκου, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη συνεχή ανάκαμψη της δραστηριότητας περιλαμβάνουν και τις αυξανόμενες πιέσεις για ενοποιήσεις σε πολλούς κλάδους ασφάλισης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

Εξαιρώντας οποιουσδήποτε σημαντικούς κλυδωνισμούς στη χρηματοοικονομική αγορά, αναμένουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2012 βελτίωση τόσο του αριθμού όσο και του όγκου των συμφωνιών, με υπόβαθρο την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου. Ωστόσο, αν έχουμε πάρει κάποιο μάθημα τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό είναι ότι η εμπιστοσύνη στις συμφωνίες εύκολα κλονίζεται από οικονομικές, πολιτικές και ρυθμιστικές εκπλήξεις. Αυτοί είναι και οι παράγοντες που θα καθορίσουν την ανάπτυξη των εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το δεύτερο μισό του 2012 και μετέπειτα.»

Κατά το υπό εξέταση τρίμηνο ανακοινώθηκαν επίσης δύο μεγάλες στρατηγικές συμφωνίες ύψους πέραν του €1 δις. Και οι δύο αφορούν διασυνοριακές εξαγορές με επικέντρωση στην επέκταση: Πρόκειται για την εξαγορά ύψους €2,8 δις της Denizbank Τουρκίας από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, και την ανακοίνωση ότι το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, που ανήκει στα μέλη του, θα πωληθεί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (Ηong Kong Exchanges & Clearing) για το ποσό των €1,7 δις.

Σημαντικές συναλλαγές κατέγραψε και ο ασφαλιστικός κλάδος κατά το υπό εξέταση τρίμηνο, με αύξηση των συμφωνιών κατά 22% από €0,9 δις το προηγούμενο τρίμηνο σε €1,1 δις. Ωστόσο, η αξία τους είναι μικρότερη της μισής των συμφωνιών στον κλάδο κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (€2,5 δις).

Η μεγαλύτερη δραστηριότητα καταγράφηκε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με 48 συμφωνίες σε σύγκριση με 33 το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ακολουθούν η Ρωσία με 21 συναλλαγές (έναντι 16 το πρώτο τρίμηνο) 12 εκ των οποία αφορούσαν τον τραπεζικό κλάδο, η Ισπανία με 13 συναλλαγές (έναντι 12 το πρώτο τρίμηνο) και η Ιταλία με 12 (έναντι 3 το πρώτο τρίμηνο).

Ο Λιάκος Μ Θεοδώρου, δήλωσε σχετικά:

«Οι τράπεζες στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξεύρεση προσφοροδοτών για πωλήσεις παρεπόμενων τραπεζικών εργασιών μεγάλης εμβέλειας στην Ευρώπη, όπως έχει καταδείξει και η πώληση 630 παραρτημάτων του τραπεζικού ομίλου Lloyds στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πλείστες δυτικοευρωπαϊκές αγορές και τμήματα είναι λιγότερο ελκυστικά για αγοραστές εκτός Ευρώπης, ενώ πολλοί εγχώριοι φορείς δεν διαθέτουν τα κεφάλαια ή δεν είναι στο παρόν στάδιο πρόθυμοι να προβούν σε μεγάλες εξαγορές.

Παρόλ’αυτά, οι εγχώριες ενοποιήσεις μικρομεσαίων οργανισμών ενδέχεται να συνεχιστούν στις πιο κατακερματισμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, και ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις που διατίθενται προς πώληση στις αγορές της κεντροανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, που σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, επίσης θα συνεχίσουν να προσελκύουν προσφοροδότες εντός και εκτός Ευρώπης. Εκτός των μεγάλων συμφωνιών, οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την απόκτηση στόχων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επιχειρήσεων με χαμηλές κεφαλαιουχικές απαιτήσεις και χαρτοφυλακίων περιουσιακών στοιχείων.»

 

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)