Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού

Μια εκκρεμότητα που χρονολογείτο εδώ και καιρό και αποτελούσε βόμβα στα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον τραπεζικό τομέα έλαβε τέλος σήμερα με συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ελληνική Τράπεζα και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην τράπεζα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΥΚ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το μήνυμα Πέτρου Χριστοδούλου

Σε μήνυμά του προς το προσωπικό της Ελληνικής ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου υποδεικνύει πως με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού και των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της.

Ο κ. Χριστοδούλου υπογραμμίζει πως, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι Αντώνης Ρούβας (iCEO) και Γιώργος Χριστοδουλίδης (Head of HR), έπραξαν ότι μπορούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, αποδεικνύοντας τη θέλησή τους να στηρίξουν τη μεσολαβητική διαδικασία, υιοθετώντας θέσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κόκκινες γραμμές της τράπεζας.

Ο κ. Χριστοδουλίδη σημειώνει πως λόγω του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται σήμερα η τράπεζα ενόψει της ολοκλήρωσης της πρότασης εξαγοράς, η έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης θα γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

«Αυτό», ξεκαθαρίζει, «δεν επηρεάζει την εφαρμογή των προνοιών της μεσολαβητικής πρότασης καθότι, έχω δεσμευτεί προσωπικά να υποστηρίξω τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συσταθεί μετά τη Γενική Συνέλευση».

Αναλυτικά, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει:

«Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω σχετικά με τις τελευταίες θετικές εξελίξεις σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα, μετά τη μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε στην τράπεζα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ.

Κατά την πρώτη επικοινωνία μου μαζί σας τον περασμένο Ιανουάριο, ανέφερα ότι έχω πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που θα κληθώ να αντιμετωπίσω ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας.

Μια από αυτές τις προκλήσεις, την οποία είχα θέσει ως στόχο, ήταν και η επίλυση της μακροχρόνιας εκκρεμούσας εργατικής διαφοράς σε σχέση με την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Αντώνης Ρούβας (iCEO) και Γιώργος Χριστοδουλίδης (Head of HR), κάναμε ότι μπορούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες αποδεικνύοντας τη θέλησή μας να στηρίξουμε τη μεσολαβητική διαδικασία, υιοθετώντας θέσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κόκκινες γραμμές της τράπεζας.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η ανακοίνωση σήμερα της μεσολαβητικής πρότασης που υπέβαλε ο Υπουργός και στις δύο πλευρές με βάση την οποία επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας και των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της. Περισσότερες πληροφορίες περί τούτου θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Λόγω του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται σήμερα η τράπεζα ενόψει της ολοκλήρωσης της πρότασης εξαγοράς, η έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης θα γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Αυτό, δεν επηρεάζει την εφαρμογή των προνοιών της μεσολαβητικής πρότασης καθότι, έχω δεσμευτεί προσωπικά να υποστηρίξω τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συσταθεί μετά τη Γενική Συνέλευση.

Το επόμενο διάστημα, η Τράπεζα σε συνεργασία με τη ΕΤΥΚ θα ξεκινήσει με τη διαδικασία ένταξης όλων των μελών του προσωπικού στις νέες μισθολογικές κλίμακες.

Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας, η τράπεζα θα προχωρήσει μαζί με την ΕΤΥΚ στη διαμόρφωση των κριτηρίων προαγωγών στη βάση των οποίων θα δοθούν οι προαγωγές/αναβαθμίσεις στα μέλη του προσωπικού μας, με στόχο την αναγνώριση των προσπαθειών και της σκληρής δουλειάς που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

Όταν ολοκληρωθούν οι δύο αυτές διαδικασίες, θα εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ την ημερομηνία που αναφέρεται στη μεσολαβητική πρόταση, αφού αυτή εγκριθεί από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε σχέση με τα εργασιακά θέματα, το επόμενο βήμα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων κάτω από την ομπρέλα του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου με στόχο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης για τα έτη 2023-2025 που θα καλύπτει όλες τις τράπεζες.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΤΥΚ κ. Λοϊζο Χατζηκωστή για τη σημαντική συμβολή του προς αυτό τον σκοπό, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη επίλυσης μιας μακροχρόνιας εργατικής διαφοράς για το καλό τόσο των εργαζομένων όσο και του Οργανισμού μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω και στον Αξιότιμο Υπουργό κ. Γιάννη Παναγιώτου χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία».

ΕΤΥΚ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ 1

Η εγκύκλιος της ΕΤΥΚ

Την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2019-2022 γνωστοποίησε προς τα μέλη της με εγκύκλιο που κυκλοφόρησε η ΕΤΥΚ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ειρηνικά θα προχωρήσουμε στο μέλλον και ιδιαίτερα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μας με τον Σύνδεσμο Τραπεζών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2023-25».

Όπως αναφέρει η ΕΤΥΚ, η συμφωνία δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις τόσο για την ίδια την Ελληνική Τράπεζα αλλά και την Eurobank, «που έμμεσα είναι εμπλεκόμενη», αλλά και την τυχόν ολοκλήρωση της αγοράς της CNP Insurance Holdings από την Ελληνική Τράπεζα, «που σε κάποιο στάδιο πιθανότατα να καταλήξει στην Eurobank.

«Συνεπώς», υπογραμμίζει η ΕΤΥΚ, «με βάση τα πιο πάνω η σημερινή συμφωνία υπήρξε πολύπλευρη και πολυδιάστατη, αφού έχει μεγαλύτερο βάθος απ’ ότι φαίνεται επιφανειακά».

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η σύμβαση θα τηρηθούν αυστηρά, αφού και αν ακόμη σημειωθεί καθυστέρηση στην υλοποίηση, η τράπεζα είναι αυστηρά δεσμευμένη να την υλοποιήσει με αναδρομική ισχύ για όλους.

Στην ανακοίνωσή της, η συντεχνία ευχαριστεί δημόσια τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για την τεράστια συμβολή του στη συνομολόγηση της συμφωνίας, καθώς και τους υπηρεσιακούς λειτουργούς του Υπουργείου που χωρίς τη συμβολή τους, όπως αναφέρει, η προσπάθεια ανανέωσης της σύμβασης θα κατέληγε σε αδιέξοδο.

«Επίσης», τονίζει, «οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση της τράπεζας για την καλόπιστη προσέγγιση της, που έδωσε επιτέλους την ευκαιρία να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του προέδρου της Τράπεζας κ. Π. Χριστοδούλου και του επιτελείου του».

Καταλήγοντας, η ΕΤΥΚ εκφράζει την ελπίδα όπως η συμπόρευση αυτή της ΕΤΥΚ με τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να μην είναι μια μεμονωμένη χειρονομία, αλλά η αφετηρία μιας νέα μακροχρόνιας καλόπιστης συνεργασίας που θα επιφέρει κέρδος τόσο στην ίδια την Ελληνική Τράπεζα, αλλά και στο προσωπικό τους.

ΕΤΥΚ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ 2

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP