Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο Αρχιεπίσκοπος Xρυσόστομος

InBusinessNews  07/11/2022 07:06
Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο Αρχιεπίσκοπος Xρυσόστομος

Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο Αρχιεπίσκοπος Xρυσόστομος

InBusinessNews  07/11/2022 07:06

Την τελευταία του πνοή μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β' σε ηλικία 81 ετών. Ο Αρχιεπίσκοπος ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια με σοβαρά θέματα υγείας.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά διαγνώσθηκε με καρκίνο το 2017, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων μετέβη αρκετές φορές στο εξωτερικό για χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες.  

Διαβάστε ακόμα: 

Παρά τα προβλήματα υγείας, ο Αρχιεπίσκοπος διατήρησε μέχρι το τέλος διαυγές πνεύμα και παρέμεινε στα καθήκοντά του. Ο καρκίνος του Αρχιεπισκόπου παρά τις επιτυχημένες ιατρικές επεμβάσεις ήταν επιθετικός και έκανε μεταστάσεις σε διάφορα ζωτικά όργανα, με τελευταίο το πάγκρεας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος γεννήθηκε το 1941 στην Τάλα της Πάφου. Αφού τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972.

Διαβάστε εδώ: Οι νέες μεγάλες επενδύσεις της Αρχιεπισκοπής

Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.Στον Αρχιεπισκοπικό θώκο, ενθρονίστηκε στις 12 Νοεμβρίου του 2006 μετά την κήρυξη του αρχιεπισκοπικού θρόνου σε χηρεία, λόγω της μη αναστρέψιμης κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Α'.

Το ιατρικό ανακοινωθέν: 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' εκοιμήθη τη Δευτέρα, η ώρα 06:40 π.μ., σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφουν ο Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Μιχάλης Πρωτοπαπάς.

Όπως αναφέρεται, ο Αρχιεπίσκοπος «εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του».

Διαβάστε εδώ: Εγκαινιάστηκαν οι φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής στη Λεμεσό

«Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του», προστίθεται.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος Β' υπήρξε «εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου».

«Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια  και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του», καταλήγει.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας