Έτσι σκεφτόταν για τα οικονομικά της Εκκλησίας ο Χρυσόστομος Β’

Λίγους μήνες μετά την ενθρόνισή του στις 12 Νοεμβρίου του 2006, και συγκριμένα την άνοιξη του 2007, ο μακαριστός πλέον Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ παραχωρούσε στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business, μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις, όχι μόνο ως ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, αλλά και ως ο άνθρωπος εκείνος που καλείτο να ηγηθεί με επιτυχία ενός οικονομικά ισχυρότατου οργανισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Τα όσα έλεγε τότε στη συνέντευξή του στο περιοδικό IN Business, συνιστούσαν το ξεδίπλωμα του τρόπου σκέψης και του οράματος βάσει του οποίου σκόπευε να ηγηθεί της εκκλησίας, τόσο ως εκκλησιαστικός ηγέτης όσο και ως ένα χαρισματικός, όπως άλλωστε έμελλε να αποδειχθεί…CEO. Ως ένας Αρχιεπίσκοπος που έδειχνε προ πολλού πως αντιλαμβανόταν τον ρόλο του ιδίου και της Εκκλησίας σε πλαίσια πολύ πιο πέρα από τα στερεότυπα, τα στεγανά και τους όποιους «κανόνες», που οι πλείστες των αντιλήψεων θεωρούσαν κάτι περίπου ως απαράβατους. 

Διαβάστε εδώ: Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Κληρικός με dna με επιχειρηματία

Ευθύς όπως πάντα, άνοιγε τα χαρτιά του χωρίς περιστροφές γύρω από τα οικονομικά της Εκκλησίας, ανέπτυσσε τη φιλοσοφία του και έδειχνε με ξεκάθαρο τρόπο το στίγμα πορείας που προτίθετο να ακολουθήσει. Μιας πορείας που σε ό,τι αφορά την οικονομική παράμετρο πρώτιστος στόχος που έθετε ήταν σε πρώτη φάση η εξυγίανση, και εν συνεχεία βεβαίως η κερδοφορία ώστε η Εκκλησία να μπορεί να υλοποιεί την πολυδιάστατη αποστολή της. 

Η Εκκλησία της Κύπρου- Αρχιεπισκοπή, μητροπόλεις, μονές, ενορίες και κοινότητες- διέθετε και διαθέτει μια μεγάλη περιουσία την οποία διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να της αποφέρει κέρδη που συμβάλλουν στην εκτέλεση του πνευματικού της έργου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, όπως στη συνέντευξή του στο περιοδικό IN Business τον Μάιο του 2007 εξηγούσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, τουλάχιστον η Αρχιεπισκοπή επένδυσε πρώτα στον επικερδή τομέα του τουρισμού, με κάποια ξενοδοχεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, σε εγχώριες τράπεζες, σε εταιρείες και οργανισμούς.

«Η Εκκλησία», δήλωνε στη συνέντευξή του, «δεν μόνο ένας πνευματικός οργανισμός, αλλά και φιλανθρωπικός, πολιτιστικός, κοινωνικός και εθνικός. Αν θέλουμε να είναι ζωντανή και να βρίσκεται μέσα στο ποίμνιό της, κρατώντας τον σφυγμό του, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, πρέπει να διαθέτει φοβερό οικονομικό υπόβαθρο. Γι’ αυτό και επενδύει σε αρκετούς τομείς. Μόνο έτσι μπορεί να ασκήσει το πολύπλευρο έργο της».

 

Και συνέχιζε: «Η Εκκλησία πρέπει να έχει όχι μόνο περιουσιακά στοιχεία, αλλά και ρευστό ώστε να εργάζεται σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Να μπορεί να συμπαρασταθεί σε αυτόν που θέλει να πάει να κοιτάξει την υγεία του, όταν είναι φτωχός. Έχουμε τους ιερείς μας που θέλουν να πληρωθούν και να φροντίσουν την οικογένειά τους. Έχουμε νέους που είναι άριστοι στις επιδόσεις στην παιδεία αλλά δεν έχουν μέσα να σπουδάσουν, τους ηλικιωμένους με τα προβλήματά τους, υπάρχουν ναρκομανείς… Η εκκλησία χρειάζεται χρήματα για να απαλείψει, αν είναι δυνατόν, όλα αυτά τα προβλήματα».

Η διαχείριση της περιουσίας

Μια μεγάλη επιχείρηση χρειάζεται και άριστη διαχείριση για να συνεχίσει να αποδίδει τα μέγιστα. Γι' αυτό, υποδείκνυε ο εκλιπών Αρχιεπίσκοπος, η Εκκλησία είναι πολύ οργανωμένη και έχει γραμμή, όσον αφορά στις επενδύσεις της.

«Πουλώντας, θέλουμε να γίνεται άμεση αξιοποίηση για να μην χάνει η γη τη χρηματική αξία της. Δεν μπορώ να πουλώ σήμερα και να επενδύω μετά από πέντε χρόνια. Θα είναι λάθος. Όταν εκποιούμε μέρος της γης και επενδύουμε αμέσως, σύμφωνα με τους κανόνες και το καταστατικό της Εκκλησίας, θέλουμε να την καταστήσουμε από τη μια πιο προσοδοφόρα και από την άλλη ευχερέστερη ως προς στη διοίκηση».

Πέρα από την Αρχιεπισκοπή και τις μητροπόλεις, που έχουν τους οικονομολόγους και τους νομικούς τους, ακόμα και οι ενορίες και οι μονές ήταν και είναι αξιοζήλευτα στελεχωμένες με καταρτισμένους ανθρώπους, ώστε καμία απόφαση να μην λαμβάνεται στην τύχη και κανένας να μην μπορεί να ξεγελάσει κανένα.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος επισήμαινε χαρακτηριστικά: «Όταν βρισκόμουν στη Μητρόπολη Πάφου, είχα ένα Chartered Accountant, εξυπνότατο άνθρωπο και άλλα δυο-τρία άτομα, συν τη θρονική επιτροπή που απαρτιζόταν από καταξιωμένους ανθρώπους, σύμβουλους του Μητροπολίτη.

Πολλοί νομίζουν ότι ο αρχιεπίσκοπος, ο μητροπολίτης ή ο ηγούμενος κάνουν ό,τι θέλουν. Υπάρχουν τα συμβούλια και τα συμβουλευτικά σώματα. Υπάρχουν και τα εκτελεστικά, όπως η Ιερά Σύνοδος. Κάθε πράξη και αίτημα θα περάσει από μια αυστηρότατη επιτροπή που θα κοσκινίσει το θέμα. Αν δεν πει το «ναι» αυτή η επιτροπή στη Σύνοδο, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία πράξη. Αν δεν υπογραφούν κάποια έγγραφα, σύμφωνα με απόφαση που πήραμε ως Σύνοδος, ούτε το κτηματολόγιο δεν μπορεί να τα δεχθεί. Αυτό, βέβαια, δεν μας δυσκολεύει, γιατί είναι μια πράξη μελετημένη και ορθή».

 

Η ψευδαίσθηση του λαού 

Η Εκκλησία δεχόταν και δέχεται επικρίσεις για το οικονομικό της υπόβαθρο, κι ας έχει ως απώτερο στόχο, όπως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’ τόνιζε,  τη σωστή εκτέλεση του πνευματικού της έργου.

Τις επικρίσεις αυτές, ο εκλιπών Αρχιεπίσκοπος τις απέδιδε στον υψηλότατο βαθμό λαϊκισμού που υπάρχει.

«Ο λαός έχει την ψευδαίσθηση ότι η Εκκλησία δεν φορολογείται. Εγώ σας λέω ότι με την πρόσφατη αγορά που κάναμε των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, που προηγουμένως κατείχε ο Όμιλος Λαϊκής, η κυβέρνηση εισέπραξε από τα χέρια της Εκκλησίας πέντε εκατομμύρια λίρες. Πουλήσαμε κάποια γη για να κάνουμε την επένδυση, που είναι, κατά πρώτο λόγο, εθνική», υπογράμμιζε.

Αυτή η επένδυση ήταν όντως εθνική, εφόσον όπως υποστήριζε, θα μπορούσε να επενδύσει σε κάποιο τομέα που θα του απέφερε περισσότερα κέρδη. Ωστόσο, προτίμησε να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, πρώτα για λόγους εθνικούς και ύστερα για λόγους οικονομικούς.
 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο
Νέα διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Σωτήρη Καλογήρου από το ScholarGPS