Μιχάλης Μιχαήλ: Το όραμά μου για την κρατική ραδιοτηλεόραση

Ως πρόκληση χαρακτηρίζει τα νέα του καθήκοντα ο Μιχάλης Μιχαήλ, πρόεδρος του ΡΙΚ και τέως πρόεδρος του Invest Cyprus, αφού οι δύο οργανισμοί διαφέρουν ως προς το μέγεθος, αλλά και τα προβλήματα.

Αν και το ΡΙΚ ανταποκρίνεται στην αποστολή του, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο κ. Μιχαήλ, αυτό δεν είναι αρκετό, αφού στόχος είναι να καταστεί ένας σύγχρονος οργανισμός, του οποίου ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται τη διαφορά από τα ιδιωτικά κανάλια. «Διαφορετικά γιατί να δίνει €40 εκατ. για να το συντηρεί;» σχολιάζει ο κ. Μιχαήλ.

Διαβάστε ακόμα: 

Ήρθαν αθόρυβα τα Media Markt στην Κύπρο (pics)

Ποιοι κλάδοι έχουν τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας

Άδεια για υπεραγορά στη Λ. Χατζηφόραδος

Από την προεδρία του Invest Cyprus στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ. Αν και γνώριμα λημέρια για εσάς, αφού διατελέσατε και στο παρελθόν μέλος του Δ.Σ., πώς εκλαμβάνεται ως πρόκληση τα νέα σας καθήκοντα;  
Φυσικά το ΡΙΚ σαν οργανισμός δεν είναι Invest Cyprus ούτε σε μέγεθος ούτε σε προβλήματα. Γι’ αυτό πραγματικά είναι μια πρόκληση η θέση του προέδρου του ΡΙΚ γιατί πολλά θέματα αναμένουν την λύση τους. Ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που εκπέμπει 24 ώρες 365 μέρες τον χρόνο. Μεγάλη πρόκληση.

Θα λέγατε πως το ΡΙΚ, όπως σήμερα λειτουργεί, ανταποκρίνεται επαρκώς στον ρόλο και στην αποστολή του ως δημόσια ραδιοτηλεόραση;    
Σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, το ΡΙΚ ανταποκρίνεται επαρκώς στην αποστολή του. Αλλά για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι αρκετό. Θέλουμε ένα σύγχρονο οργανισμό που να δηλώνει παρών σε όλα τα θέματα ενημέρωσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που ο κόσμος να βλέπει την διαφορά από τα ιδιωτικά κανάλια. Διαφορετικά γιατί να δίνει €40 εκατ. για να το συντηρεί; Γι’ αυτό, ναι μεν ανταποκρίνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά θέλουμε το κάτι παραπάνω.  

Τι είναι αυτό που ως νέο Δ.Σ. και ειδικότερα εσείς ως πρόεδρος, θέτετε ως προτεραιότητα όσον αφορά τη νέα φιλοσοφία που θέλετε να εμφυσήσετε στο ΡΙΚ;  
Θέλουμε να αλλάξουμε κάποια θέματα κυρίως διαδικασιών που να αντιληφθεί ο κόσμος ότι το ΡΙΚ είναι δίπλα του όσον αφορά την εξωτερική του εικόνα και θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες καλύτερης ισονομίας και δικαίου μεταξύ του προσωπικού μας για την εσωτερική του εικόνα. Το ΡΙΚ είναι ένας πολύ ζωντανός οργανισμός γι’ αυτό και είναι συνέχεια στο μάτι του κυκλώνα.

Ποια θεωρείτε ως την μεγαλύτερη παθογένεια του ΡΙΚ σήμερα και ποιες τομές σκοπεύετε να επιφέρετε, προκειμένου να επιτύχετε τη λειτουργία του ιδρύματος, έτσι όπως την οραματίζεστε;
Είπα κάποια πράγματα πιο πάνω αλλά για να γίνω πιο σαφής, η παθογένεια που εντοπίζω σήμερα είναι οι διαδικασίες που υπάρχουν ή καλύτερα που δεν υπάρχουν. Σ’ αυτό πρέπει να ενσκήψουμε σοβαρά. Τομές σε ένα οργανισμό σχεδόν 70 χρόνων δεν είναι εύκολο να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα αλλά θα χρειαστεί να διορθώσουμε διαδικασίες για να είναι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό.  

Σας ακούσαμε πρόσφατα να μιλάτε για δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες που διακατέχουν το προσωπικό και ευρύτερα τη λειτουργία του ΡΙΚ. Είστε έτοιμος να σπάσετε αυγά, να συγκρουστείτε αν χρειαστεί με τις συντεχνίες, ώστε να αλλάξετε αυτές τις νοοτροπίες;
Κατά την άποψη μου δεν είναι ανάγκη να σπάσουμε μόνοι μας τα αυγά. Σίγουρα πρέπει να σπάσουμε αυγά, αλλά νομίζω οι συντεχνίες του ΡΙΚ είναι έτοιμες να ακούσουν και να συνδράμουν την προσπάθεια για ένα καλύτερο οργανισμό όπου διαβιώνουν πολλά μέλη τους καθημερινά.

Η σωστή εφαρμογή του νέου οργανογράμματος είναι η πιο σημαντική εργασία που πρέπει να γίνει μαζί φυσικά με την πλήρωση της Θέσης του Γενικού Διευθυντή που θα καλεστεί να εκτελέσει τις αποφάσεις του Δ.Σ.   

Πόσο σας ανησυχούν οι όποιες κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις που ενδέχεται να συναντήσετε στο έργο σας; Οι παρεμβάσεις αυτές είναι ως γνωστό ένα διαχρονικό φαινόμενο που βρίσκουν μπροστά τους τα εκάστοτε Δ.Σ. του ΡΙΚ...

Πρέπει να ομολογήσω ότι σε όλη μου την καριέρα και στους διάφορους οργανισμούς που διετέλεσα πρόεδρος δεν είχα προσωπικά παρεμβάσεις.

Φυσικά το ΡΙΚ, δεν είναι ο οποιοσδήποτε οργανισμός και συμφωνώ ότι διαχρονικά εγίνοντο παρεμβάσεις. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας γιατί ξέρουν όλοι ότι δεν είμαι για τέτοιου είδους συγκρούσεις. Όταν το ΡΙΚ ενεργεί μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας και του κώδικα, είναι αντικειμενικό, δίκαιο και ακέραιο δεν νομίζω να χρειαστούν παρεμβάσεις. Εκεί που παρ’ ελπίδα θα υπάρξουν αποκλίσεις από τις θεσμοτεθημένες διαδικασίες θα κάμουμε τις κατάλληλες ενέργειες.

Μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη εκτίμηση της θητείας σας, ως πρόεδρο του Invest Cyprus;
Νομίζω ότι το φιλμάκι που ετοίμασε ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus και προβλήθηκε στα Cyprus Investment Awards στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 στο Προεδρικό δείχνει ακριβώς τι κάναμε τους τελευταίους 15 μήνες. Σκεφτείτε τι κάναμε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Είμαι πολύ περήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία να ηγηθώ αυτού του οργανισμού και την προώθηση της χώρας μας ανά το παγκόσμιο σαν επενδυτικός προορισμός. Και με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που διόρισε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στον νέο πρόεδρο Ιωάννη Μάτση καλή δουλειά και εύχομαι να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται για το καλό του τόπου μας. Χωρίς ξένες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει η ανάλογη ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία που είχατε με το κράτος, κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως πρόεδρος του Invest Cyprus;
Με μία λέξη εξαιρετική γιατί χωρίς την υποστήριξη όλων των φορέων του κράτους δεν μπορεί να υπάρξει σωστή προβολή και προώθηση της Κύπρου μας. Μόνο στο θέμα της οικονομικής στήριξης του οργανισμού δεν μπορέσαμε να πείσουμε.. αλλά εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα.

 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame