Ι. Φιάκκου: Το βήμα για αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας των παικτών

O κλάδος του στοιχήματος, με την καθοριστική συμβολή της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων(ΕΑΣ) για αποτελεσματικότερη ρύθμιση και εποπτεία, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, τονίζει η πρόεδρος της Αρχής, Ιωάννα Φιάκκου. 

Σε συνέντευξή της στο INBusinessNews, η κ. Φιάκκου σημειώνει πως η ανάπτυξη του τομέα παροχής υπηρεσιών στοιχήματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, η οποία- όπως υπογραμμίζει- κατά την περίοδο 2016-2019 εξελίχθηκε από ένα οργανισμό με υποτυπώδη λειτουργία σε έναν ολοκληρωμένο και αποδοτικό οργανισμό με ξεκάθαρη αποστολή, όραμα και στρατηγική κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον αναθεωρημένο Κώδικα Διαφήμισης που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021 και με τον οποίο, όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΑΣ, γίνεται ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία ενός αυστηρότερου πλαισίου για την προστασία των παικτών.

Διαβάστε ακόμα:

Glow Era και MiMo Cosmetics σε μια συνεργασία γεμάτη φυσική ομορφιά

Mailo's: Επόμενος σταθμός το Mall of Cyprus

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε ακίνητα που ξεχωρίζουν σε όλη την Κύπρο

Η Ιωάννα Φιάκκου, μιλά με ποδοσφαιρικούς όρους και υποδεικνύει πως στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων παίζουν ως ομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει, οι επιτυχίες της Αρχής ανήκουν σε όλους.

Η κ. Φιάκκου αναφέρεται επίσης στο δικό της στοίχημα που έθεσε αναλαμβάνοντας τα ηνία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, καθώς και στην πρόσφατη βράβευσή της με το τιμητικό βραβείο Editor’s Choice, στο πλαίσιο των 13ων IN Business Awards.

Εκδώσατε πρόσφατα ως Εθνική Αρχή Στοιχημάτων την έκθεση πεπραγμένων της ΕΑΣ για την περίοδο 2016-2019. Πόσο ικανοποιημένη σας βρίσκει ως πρόεδρο του Δ.Σ. το έργο που επιτελέστηκε κατά τη συγκεκριμένη τετραετία;

Η Έκθεση Πεπραγμένων περιλαμβάνει τις δράσεις και τις ενέργειες που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου και για την πάταξη της παρανομίας, καθώς και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πρόοδο και την εξέλιξη που κατέγραψε η Αρχή κατά την περίοδο 2016-2019, αφού εξελίχθηκε από ένα οργανισμό με υποτυπώδη λειτουργία σε ένα ολοκληρωμένο και αποδοτικό οργανισμό με ξεκάθαρη αποστολή, όραμα και στρατηγική κατεύθυνση.

Παράλληλα, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι με την καθοριστική συμβολή της Αρχής για αποτελεσματικότερη ρύθμιση και εποπτεία, ο κλάδος του στοιχήματος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Πιστεύω ότι όλοι στην Αρχή έχουμε συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Παίζουμε ως ομάδα, για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους και σε αυτό το πλαίσιο, οι επιτυχίες της Αρχής ανήκουν σε όλους.

Το σίγουρο είναι ότι δεν επαναπαυόμαστε σε προηγούμενες επιτυχίες, βάζουμε διαρκώς νέους στόχους σε μία προσπάθεια να βελτιωνόμαστε, να εξελισσόμαστε και να ανταποκρινόμαστε με επάρκεια στον ρόλο που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία. Μπορείτε να δείτε εδώ την Έκθεση Πεπραγμένων 2016-2019.

Ποιο θα χαρακτηρίζατε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Αρχής σε αυτά τα τέσσερα χρόνια και ποιος θα λέγατε, αν υπάρχει, πως είναι ένας στόχος που θέσατε και δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί;

Η ανάπτυξη του τομέα παροχής υπηρεσιών στοιχήματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Αρχής. Η αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου επέτρεψε την υγιή ανάπτυξη του τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των παικτών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, ώστε να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Διαβάστε εδώ: Μια τετραετία γεμάτη έργο από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

Πολυεπίπεδες δράσεις 

Όσον αφορά την προσπάθεια για καλλιέργεια και εμπέδωση κουλτούρας υπεύθυνης ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια ανάμεσα στους Κύπριους παίκτες, σε ποιο βαθμό θεωρείτε πως απέδωσε αποτελέσματα; Οι συμπολίτες μας πήραν τα μηνύματα που μέσα από τις ποικίλες δράσεις της θέλησε να τους στείλει η Αρχή;

Βάσει των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξάγει κατά καιρούς η Αρχή, διαφαίνεται ότι σημαντική μερίδα του πληθυσμού συμμετέχει στο στοίχημα και το τυχερό παιχνίδι. Στόχος μας είναι, μέσα από τις δράσεις που λαμβάνουμε να παραμείνει το παιχνίδι ως μία μορφή διασκέδασης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εμφάνιση προβληματικών ή/και παθολογικών συμπεριφορών.

Οι δράσεις που λαμβάνουμε είναι πολυεπίπεδες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών οι οποίες σκοπό έχουν την οριζόντια ενημέρωση του κοινού για την ασφαλή συμμετοχή στο στοίχημα και το τυχερό παιχνίδι και τις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να επιφέρει η υπέρμετρη και ανεξέλεγκτη ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Επιπλέον, προχωρήσαμε σε σημαντικές συνέργειες και στρατηγικές συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς για την εκπόνηση προγραμμάτων στις ομάδες στόχου όπως μαθητές, νέους, στρατιώτες, κλπ.

Μια άλλη σημαντική δράσης της Αρχής είναι η καθιέρωση της Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού, η οποία διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο, με στόχο την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας, των ευάλωτων ομάδων και των νέων, σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που ενέχει η προβληματική ενασχόληση με το στοίχημα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την προσέγγιση που ακολουθούμε, τα αποτελέσματα πρόσφατης ποιοτικής έρευνας που διεξήγαμε, καταδεικνύουν ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη βελτίωση που επήλθε στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της βιομηχανίας των τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο και τα βήματα που έχουν γίνει για την ενίσχυση της ασφαλούς ενασχόλησης των πολιτών με τα τυχερά παιχνίδια.

Το τίμημα της πανδημίας

Είχαμε και, αν ναι, πόσα υποστατικά που δεν επαναλειτούργησαν μετά τα διαδοχικά lockdowns εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθαν; 

Η πανδημία και τα επακόλουθα περιοριστικά μέτρα αναμφίβολα επηρέασαν την εύρυθμη λειτουργία των παρόχων στοιχηματικών υπηρεσιών Κλάσης Α. Αυτό αποτυπώθηκε έντονα στα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2020, οπότε είχε καταγραφεί μείωση στον αριθμό υποστατικών σε όλες τις πόλεις, συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία τα υποστατικά είχαν μειωθεί κατά 9%, σε Λεμεσό και την επαρχία Αμμοχώστου κατά 13%, ενώ η μείωση που καταγράφηκε στην Πάφο και τη Λάρνακα ήταν της τάξης του 14%.

Στο σύνολό τους, τα υποστατικά ανέρχονταν στα 488. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021 ήταν ενθαρρυντικά, αφού τα υποστατικά που βρίσκονταν σε λειτουργία ανήλθαν στα 496.

Ο αναθεωρημένος Κώδικας Διαφήμισης

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετές διαφημίσεις από στοιχηματικές εταιρείες στα ΜΜΕ. Υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες για την προστασία του κοινού και των ανηλίκων;

Με την ανάπτυξη του τομέα αυξάνεται και ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα οι πάροχοι στοιχηματικών υπηρεσιών να επενδύουν ακόμη περισσότερο στη διαφήμιση, είτε σε παραδοσιακά ΜΜΕ είτε στο διαδίκτυο.

Η έκθεση του κοινού σε διαφημιστικό υλικό έγινε ακόμη πιο έντονη με την τεχνολογική εξέλιξη, καθώς έδωσε στους παρόχους στοιχηματικών υπηρεσιών νέους τρόπους και εργαλεία για να προσεγγίσουν τον καταναλωτή. Από την 1η Ιουλίου 2021 τέθηκε σε ισχύ ο αναθεωρημένος Κώδικας Διαφήμισης με τον οποίο κάνουμε ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία ενός αυστηρότερου πλαισίου για την προστασία των παικτών.

Διαβάστε εδώ: ΕΑΣ: Νέος Κώδικας Διαφήμισης για το στοίχημα σε ισχύ για την προστασία του κοινού

Στον αναθεωρημένο Κώδικα περιλήφθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των παικτών και να μην ενθαρρύνεται η υπέρμετρη, χωρίς μέτρο στοιχηματική δραστηριότητα.

Σχετικά με την προστασία των ανήλικων προσώπων, η Αρχή εισήγαγε στον αναθεωρημένο Κώδικα συγκεκριμένες πρόνοιες σχετικά με το περιεχόμενο, την ηλικιακή στοχοποίηση, τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και την απαγόρευση συμπερίληψης χορηγού σε προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά, όπως π.χ. παιδικές ποδοσφαιρικές φανέλες.

Ως Εθνική Αρχή Στοιχημάτων θεωρούμε ότι, η πρόληψη είναι ίσως ο καλύτερος σύμμαχος για την προστασία του κοινού κι εκεί επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, καθώς διασφαλίζεται επίσης η βιωσιμότητα του κλάδου. Για τις λεπτομερείς πρόνοιες του Κώδικα Διαφήμισης δείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμη: Ι. Φιάκκου: Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τον τομέα του στοιχήματος

Η στήριξη της πολιτείας

Για να επανέλθουμε στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε τη συνέντευξη, πώς θα αξιολογούσατε τη στήριξη της οποίας τυγχάνει η ΕΑΣ από την πολιτεία ευρύτερα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται κατά το δυνατό καλύτερα στον ρόλο και την αποστολή της;

Η στήριξη της Πολιτείας ήταν καθοριστικός παράγοντας στη σημαντική ανάπτυξη που γνώρισε ο τομέας τα τελευταία χρόνια και για τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο. Προσδοκούμε στη συνέχιση της αγαστής αυτής συνεργασίας, με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών.

Ποιο ήταν το δικό σας στοίχημα που θέσατε αναλαμβάνοντας τα ηνία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι καταφέρατε να το κερδίσετε;

Για του λόγου του αληθές, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, είχα να αντιμετωπίσω πλειάδα προκλήσεων. Παρόλα αυτά, με τη συμβολή και συνεργασία όλων των Μελών του Δ.Σ. θέσαμε ως πρώτιστο στόχο την εσωτερική οργάνωση της Αρχής και την αποτελεσματική ρύθμιση της στοιχηματικής δραστηριότητας, με απώτερο σκοπό τη διαφανή και υγιή λειτουργία και ανάπτυξη της αγοράς, με επίκεντρο την προστασία των παικτών.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι έγιναν σημαντικά και εντυπωσιακά άλματα, αφού πλέον η Αρχή διαθέτει κατάλληλο προσωπικό, τεχνογνωσία και τις κατάλληλες υποδομές, καθώς επίσης η αγορά έχει ρυθμιστεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και δημιουργήθηκαν μηχανισμοί προστασίας των παικτών. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα με βρίσκουν ικανοποιημένη, εντούτοις τα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και προσδοκούμε στην επίτευξη τους.

Η τιμητική βράβευση

Πρόσφατα βραβευτήκατε με το τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στο πλαίσιο των 13ων IN Business Awards. Ένα βραβείο το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί προέρχεται από ένα απαιτητικό κοινό, αυτό των συντακτών με γνώση, εμπειρία και διεισδυτική ματιά. Τι αισθήματα σας δημιουργεί αυτή η βράβευση;

Εν αρχή, οφείλω τις θερμές μου ευχαριστίες στη συντακτική ομάδα της IMH για την τιμητική βράβευση. Το βραβείο αυτό αποτελεί την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ουσιαστικού έργου αυτά τα χρόνια στην Αρχή με αντίκτυπο στην εξέλιξη και βελτίωση τόσο του οργανισμού όσο και της αγοράς.

Διαβάστε εδώ: Τιμητικό Βραβείο Εditor’s Choice Award στην Ιωάννα Φιάκκου (Βίντεο)

Γι’ αυτό και μοιράζομαι αυτή την τιμή με όλους τους κατά καιρό συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, το προσωπικό, τους ευρύτερους συνεργάτες και υποστηρικτές της Αρχής, τους οποίους και ευχαριστώ για την υποστήριξη και την άψογη συνεργασία.

Η ικανοποίηση και η περηφάνεια που νιώθεις στο τέλος της ημέρας είναι μεγάλη και έγκειται στο ότι έχεις εκπληρώσει σωστά και με συνέπεια τα καθήκοντά σου. Διαβεβαιώνω ότι, θα συνεχίσω με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας για την ουσιαστική συμβολή στο Κυπριακό Επιχειρείν. 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame