Elena Baturina: Επιτυχία σημαίνει να πρωτοπορείς

InBusinessNews  06/02/2021 07:04
Elena Baturina: Επιτυχία σημαίνει να πρωτοπορείς

Elena Baturina: Επιτυχία σημαίνει να πρωτοπορείς

InBusinessNews  06/02/2021 07:04

Ο πλούτος της Elena Baturina εκτιμάται μεταξύ 1 δισεκατομμυρίου και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία δεκαετία, κερδίζοντας τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στη Ρωσία.

Το μεγάλο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το πρώτο έργο που σχετίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική ESCO (δεξιότητες, ικανότητες, προσόντα και επαγγέλματα) στην Κύπρο και το Symbol Residence, ένα ελίτ συγκρότημα κατοικιών στην ακτή της Λεμεσού, το οποίο έχει κερδίσει πέντε European Property Awards το 2020.

Διαβάστε ακόμα:
Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει το home improvement-DIY
Πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης: Μεγαλώνει το ΤΕΠΑΚ

Όπως αποκαλύπτει σε αυτήν την αποκλειστική συνέντευξη στην τρίτη έκδοση “The Cyprus Journal of Wealth Management” της Eurobank Κύπρου, η οικονομική της επιτυχία προέκυψε μόνο μετά από μια ταραχώδη αρχή, αλλά τώρα έχει φτάσει στο στάδιο όπου μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στα έργα που ανταποκρίνονται στην προσωπικότητά της.

Δημιουργήσατε την Inteco το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε με την έναρξη μιας νέας επιχείρησης εν μέσω τεράστιων αλλαγών και υψηλού βαθμού πολιτικής αναταραχής;
Η αρχή της επιχειρηματικής μου καριέρας ήρθε σε μια πολύ περίπλοκη αλλά ενδιαφέρουσα περίοδο στην ιστορία της Ρωσίας. Ήταν η γέννηση της ελεύθερης αγοράς. Υπήρχαν τόσοι πολλοί επιχειρηματίες για πρώτη φορά και όλοι έπρεπε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, καθώς δεν υπήρχε κανένας άλλος για να μάθουμε. Ανταγωνιστήκαμε και συνεργαστήκαμε, προσπαθώντας να επεξεργαστούμε τους κανόνες σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα - νέα όχι μόνο για εμάς αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό ήταν μόλις στην αρχή της «νέας» Ρωσίας, οπότε υπήρχαν αυτές οι τεράστιες ευκαιρίες για τη δημιουργία επιχειρήσεων - ολόκληρος ο τομέας ήταν ανοιχτός - αλλά, από την άλλη πλευρά, η επιχειρηματική σφαίρα της χώρας ήταν εντελώς απρόβλεπτη. Θα έπρεπε να ξυπνάς κάθε πρωί με νέες διαδικασίες και κανονισμούς! Συνεπώς, έπρεπε να προσαρμοστούμε γρήγορα και υπήρχε μια συγκεκριμένη συγκίνηση σε αυτό. Ξεκινήσαμε με υπολογιστές το 1989 και, έχοντας συγκεντρώσει αρκετή επιχειρηματική εμπειρία και κεφάλαια, μεταφερθήκαμε στην παραγωγή πλαστικών πριν να εισέλθουμε στον κόσμο των κατασκευών. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

20 χρόνια αργότερα, πουλήσατε τις περισσότερες μετοχές σας στην Inteco, η οποία ήταν τότε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στη Ρωσία. Τι σας ώθησε να κάνετε μια τέτοια κίνηση εκείνη τη στιγμή; Γνωρίζετε ενστικτωδώς πότε να μεταφερθείτε από ένα συγκεκριμένο εγχείρημα στο άλλο;
Η απόφαση να πουλήσω την επιχείρηση που είχα ιδρύσει και λειτουργήσει για 25 χρόνια δεν την έκανα με χαρά. Εκείνη την εποχή, έγινε προφανές ότι ο υψηλού επιπέδου αγώνας εξουσίας που είχαμε αντιμετωπίσει, καθιστούσε αδύνατη τη συνέχιση της επιχείρησης χωρίς να βλάπτουμε τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους μας. Είμαι ρεαλίστρια. Δεν θα προσκολληθώ σε μια επιχείρηση για συναισθηματικούς λόγους, και πούλησα την εταιρεία έτσι ώστε η ομάδα να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς και για να έχω τους πόρους για να εξερευνήσω νέες προσπάθειες και ορίζοντες.

Πάντα προσπαθούσα να ξεκινήσω και να συμμετάσχω σε έργα με στόχο την ποιοτική βελτίωση του κλάδου. Από την αρχή των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων, έχω εργαστεί με την αρχή ότι μια πραγματικά επιτυχημένη επιχείρηση μπορεί να υπάρχει μόνο στην αιχμή, στην πρωτοπορία. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε συνεχώς τις καινοτομίες και παρακολουθούμε ακόμη και με ιδέες που στην αρχή φαίνονται απίθανες και μη πραγματοποιήσιμες. Και σε αυτό εστίασα μετά την πώληση της Inteco.

Κάποιος πρέπει μόνο να εξετάσει ορισμένες από τις επενδύσεις σας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία- το πέντε αστέρων Grand Tirolia Golf & Ski Resort στο Kitzbühel, το ξενοδοχείο Morrison στο Δουβλίνο, το New Peterhof στην Αγία Πετρούπολη και επίσης το Symbol Residence στη Λεμεσό – για να διαπιστώσει ότι το στοιχείο της πολυτέλειας είναι πανταχού παρών. Ποια άλλα κριτήρια έχετε για να επενδύσετε σε ξενοδοχείο;
Λοιπόν, το Symbol είναι μια οικιστική ανάπτυξη, αλλά έχετε δίκιο, υπάρχει μια πτυχή φιλοξενίας σε αυτό όσον αφορά την εξυπηρέτηση υψηλής ποιότητας που προσθέτει αξία στο έργο. Η τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση έχει απομακρύνει το θέμα της επένδυσης στη φιλοξενία από την ατζέντα προς το παρόν. Όταν δημιουργήσαμε το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων, τα κριτήριά μας περιελάμβαναν τη δυνατότητα του ξενοδοχείου να παρέχει κορυφαίες εμπειρίες στους επισκέπτες από άποψη τοποθεσίας, φύσης, εξυπηρέτησης, αρχιτεκτονικής, εγκαταστάσεων κ.λπ. Και ευτυχώς, είχα την ευκαιρία και το προνόμιο να συμμετάσχω μόνο σε αυτά τα έργα που με ενδιαφέρουν προσωπικά.

Η Ρωσία παραδοσιακά ενδιαφερόταν περισσότερο για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο όσον αφορά την ενέργεια. Επιλέξατε, ωστόσο, να επενδύσετε σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μία τέτοια επένδυση να είναι η πρώτη εταιρεία ESCO στην Κύπρο σε συνεργασία με τον Όμιλο Green Energy GDL. Τι επηρέασε την απόφασή σας να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα; Και γιατί επιλέξατε να επενδύσετε συγκεκριμένα σε ηλιακά πάρκα;
Ενδιαφέρομαι όλο και περισσότερο για επιχειρηματικά έργα που προσφέρουν βιώσιμες λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα: παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, το έργο ESCO στην Κύπρο, την επιχείρηση μηχανικής μεμβράνης στη Γερμανία κ.λπ. Τεχνολογίες αιχμής και εξοικονόμησης ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν επίσης αρκετά στην κατασκευή του Symbol Residence στη Λεμεσό. Σε καιρούς όπως αυτούς, πιστεύω, η ανάγκη να εφεύρουμε νέους τρόπους προστασίας και διατήρησης της οικονομίας γίνεται πιο ξεχωριστή και - ας είμαστε ειλικρινείς - προφανής. Πρέπει να μετακινηθούμε από την παραδοσιακή οικονομία που βασίζεται στους πόρους σε μια κυκλική και βιώσιμη. Δεν είναι πια φουτουριστική ιδέα, είναι πραγματική ανάγκη. Η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και η παγκόσμια οικονομία δημιουργούν ολοένα και πιο ασταθείς συνθήκες για να λειτουργήσουν. Αλλά μια χώρα όπως η Κύπρος μπορεί ακόμα να είναι σίγουρη για το γεγονός ότι θα υπάρχει άφθονο ηλιακό φως. Γιατί λοιπόν να μην κάνετε αυτήν τη βεβαιότητα μέρος της οικονομίας, μέρος της επιχειρηματικής σκηνής, να κερδίσετε χρήματα και να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας;

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των επενδύσεων στην Ευρώπη και στη Ρωσία; Εάν ναι, ποια είναι αυτές;
Υπάρχουν πολλά στερεότυπα για τη Ρωσία, τους Ρώσους και τις ρωσικές επιχειρήσεις και μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά πολύχρωμα, πρέπει να πω, αλλά κυρίως δεν είναι αλήθεια! Η μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα είναι, θα έλεγα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της δυτικής επιχειρηματικής σφαίρας έναντι της ρωσικής. Στην Ευρώπη, μπορείτε αρχικά να υπολογίσετε τι είναι εφικτό και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να το ολοκληρώσετε. Όντας σχετικά νέες και ως εκ τούτου πεινασμένες, οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι πιο βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ρωσίας δεν έχει ανακάμψει εντελώς από όλες τις μετα-σοβιετικές εθνικές και παγκόσμιες αναταραχές, αν και μαθαίνει γρήγορα.

Το Ίδρυμά σας BE OPEN έχει υποστηρίξει τον δημιουργικό κόσμο μέσω πολλών συνεργασιών με καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που έχουν δημιουργήσει εγκαταστάσεις, όπως ο Κήπος των Θαυμάτων, ή πραγματοποίησε παραστάσεις και εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει κάποιο μεμονωμένο έργο που να ξεχωρίζει περισσότερο από τα άλλα για εσάς;
Θεωρώ συναρπαστικό να συμμετέχω στη δημιουργική διαδικασία, δημιουργώντας ευκαιρίες και έργα που ενθαρρύνουν μια αναζωογονητική ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και ιδεών. Αυτό είναι το ερέθισμα που συνεχίζει να με οδηγεί και ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ. Προς το παρόν, διεξάγουμε έναν διεθνή διαγωνισμό σπουδαστών για την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και των στόχων της για την αειφόρο ανάπτυξη που ονομάζονται «Σχεδιασμός για βιώσιμες πόλεις», με επίκεντρο την ανάπτυξη καινοτόμων και δημιουργικών λύσεων που θα βοηθήσουν στην εισαγωγή περισσότερης βιωσιμότητας στην αστική ζωή. Και εκτιμώ αυτό το έργο εξαιτίας των περιορισμών και της απομόνωσης που έπρεπε να βιώσουν δισεκατομμύρια άνθρωποι φέτος. Η πανδημία έκανε το θέμα του διαγωνισμού πολύ πιο σημαντικό και επίκαιρο. Οι άνθρωποι που έπρεπε να ζήσουν μέσω της απομόνωσης στις πόλεις και να περιοριστούν στα διαμερίσματα έπρεπε να υποστούν πολύ μεγαλύτερη ταλαιπωρία από εκείνους στις αγροτικές περιοχές. Αναμένουμε ότι πολλοί συμμετέχοντες θα επενδύσουν τη δημιουργικότητά τους για να προβληματιστούν σχετικά με το πώς το αστικό περιβάλλον μπορεί να γίνει πιο φιλικό και ασφαλές σε τέτοιες ακραίες συνθήκες. Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια επιλογή από τις κορυφαίες ιδέες στο κοινό και θα διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν την προσοχή που τους αξίζει από τις επιχειρήσεις και τις διοικήσεις, έτσι ώστε, ελπίζουμε, να υλοποιηθούν προς το καλύτερο όλης της ανθρωπότητας. Το να βλέπεις τη δουλειά μαθητών και αναδυόμενων σχεδιαστών σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς μας ήταν απροσδόκητα εμπνευσμένο και ενθαρρυντικό. Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα μυαλά που εργάζονται εκεί έξω. Δεν πρέπει απλώς να τους δώσουμε μια πλατφόρμα για να δείξουν τη δουλειά τους. Πρέπει επίσης να φέρουμε σε επαφή βασικούς ανθρώπους, να στρατηγικοποιήσουμε την εφαρμογή και τελικά να δημιουργήσουμε νέες ιδέες.

Φαίνεται ότι έχετε ιδιαίτερη αγάπη για τα άλογα. Πώς προέκυψε αυτό;
Λατρεύω τα άλογα. Είναι υπέροχα και όμορφα ζώα, πολύ ευαίσθητα. Μπορώ να καταλάβω πώς είναι ένα άτομο με το πώς μεταχειρίζεται ένα άλογο! Μου δόθηκε απροσδόκητα το πρώτο μου άλογο ως δώρο, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει μια αγάπη που θα κρατούσε για μια ζωή. Παρεμπιπτόντως, μερικά από τα άλογά μου αγωνίζονται επιτυχώς σε αγώνες.

Σύμφωνα με το Forbes, είστε η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας στον κόσμο. Τι είδους πίεση ασκεί αυτό σε εσάς και την οικογένειά σας;
Όταν διηύθυνα μια μεγάλη εταιρεία, δεν μπόρεσα να βρω την ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής και της επαγγελματικής μου ζωής. Έχω ακόμα δυσπιστία για εκείνους που λένε ότι έχουν βρει αυτή την αρμονία. Όταν η επιχείρησή σας είναι η ζωή σας, το σκέφτεστε συνεχώς και μερικές φορές μπορεί να απορροφηθείτε εντελώς από αυτήν. Για μένα, ο μόνος τρόπος για να κάνεις επιχειρήσεις και να έχεις μια ζωή ήταν να επικεντρωθείς σε μία σειρά. Μερικές φορές επικεντρωνόμουν περισσότερο στη δουλειά, άλλες φορές στην ιδιωτική μου ζωή. Ευτυχώς, η υπέροχη οικογένειά μού επέτρεψε να το κάνω. Τώρα, μπορώ να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε αυτούς που μου αρέσουν, να βάλω πρώτα τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα και να το απολαύσω χωρίς ίχνος ενοχής.

Το COVID-19 είχε αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πώς αντιμετωπίσατε εσείς, η οικογένειά σας και οι επιχειρήσεις σας το 2020;
Η οικογένειά μου και εγώ τηρούμε προσεκτικά όλα τα μέτρα ασφαλείας. Προφανώς έπρεπε να περιορίσουμε τα ταξίδια και τις άμεσες επικοινωνίες μας, ειδικά με ηλικιωμένα άτομα. Είμαστε τυχεροί που σήμερα η τεχνολογία μας επιτρέπει να βλέπουμε και να ακούμε ο ένας τον άλλον ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν είμαστε. Η επιχειρηματική ζωή δεν χρειαζόταν δραματική αναδιάρθρωση ή προσαρμογή. Οι Ομάδες Επενδύσεών μου διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις στη Γερμανία, την Κύπρο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Τσεχική Δημοκρατία και άλλες χώρες, επομένως υπήρχε πάντα ένα ισχυρό στοιχείο εξ αποστάσεως διαχείρισης επιχειρήσεων και επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων σε διαφορετικές τοποθεσίες. Με τη βοήθεια ομάδων πληροφορικής, οι περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι τώρα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Με το ΒΕ OPEN, προς το παρόν έπρεπε να ακυρώσουμε όλες τις εκδηλώσεις εκτός σύνδεσης. Ευτυχώς, το BE OPEN έχει μια καθιερωμένη διαδικτυακή παρουσία που μας βοηθά να συνδεθούμε και να αλληλεπιδράσουμε εύκολα με το κοινό σε όλο τον κόσμο. Τώρα που υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας σε όλα, σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε τα προγράμματά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν επιτυχώς εξ αποστάσεως από την αρχή έως το τέλος.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην τρίτη έκδοση “The Cyprus Journal of Wealth Management” της Eurobank Κύπρου

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας