Κύπρος Τσέντας: Ο επιχειρηματίας πίσω από την «Νέα Αροδαφνούσα»

Mε την αποκλειστική δωρεά ύψους €5 εκατ. της οικογένειας Κύπρου και Έλενας Τσέντα κτίστηκε το νέο οίκημα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου το οποίο στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του Συνδέσμου και το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ποιος είναι ο Κύπρος Τσέντας ο οποίος τιμήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από τα ΙΝ Business Awards 2014 με το βραβείο «Kύπριος Επαγγελματίας/Επιχειρηματίας που Διαπρέπει στο Εξωτερικό»;

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Ηροδότου: Έχτισα συμμαχίες σε 9 μήνες (video)

Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, εργατικός, συνεπής κι αθλητικός τύπος. Ο Κύπρος Τσέντας εργάστηκε σκληρά και με ένταση για πάνω από 30 χρόνια στο εξωτερικό. Σήμερα είναι ένας από τους πιο πετυχημένους Κύπριους επιχειρηματίες της Κύπρου που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα: Άρχισε η ανέγερση του νέου ξενοδοχείου της Λευκωσίας!

Η Wade Adams Middle East
Η Αφρική και το Ντουμπάι αποτέλεσαν σταθμό στη μέχρι σήμερα επαγγελματική του πορεία. Η εταιρεία Wade Adams Middle East, μια από τις μεγαλύτερες εργοληπτικές εταιρείες στο Ντουμπάι, αποτελεί επίτευγμα δικό του. Το 1975 ξεκίνησε την καριέρα του ως Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Polytechnic of Central London, αποδεχόμενος προσφορά από την J&P να εργαστεί στο Ομάν.

Διαβάστε ακόμα: Σ. Καρασιαλής: Διαχειριζόμαστε 20.000 τόνους ζωικά υποπροϊόντα κάθε χρόνο

Το 1978, επέστρεψε στην Κύπρο και μετά από τέσσερις μήνες μετακινήθηκε στη Fysco Contracting, με την οποία δραστηριοποιήθηκε το 1982 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δούλεψε σε διάφορα έργα της εταιρείας, όταν αποδέχτηκε προσφορά με θέση διευθυντή στη Ζάμπια, από την κυπριακών συμφερόντων εργοληπτική εταιρεία Wade Adams. Επιλέγηκε αντιπρόεδρος κι αργότερα πρόεδρος της εταιρείας έχοντας υπό την αρμοδιότητά του, τη διοίκηση και επέκταση των επιχειρήσεων της Wade Adams σε 10 χώρες της Αφρικής.

Το 1995 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Νότιο Αφρική και να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του στη Μέση Ανατολή επενδύοντας σε εργοληπτική εταιρεία με μικρό κύκλο εργασιών και η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Wade Adams Middle East. «Το άλμα από υπάλληλο σε ιδιοκτήτη εταιρείας δεν ήταν αποτέλεσμα μιας εύκολης επαγγελματικής πορείας», αναφέρει.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσέντας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό IN Business, ένα από τα σημαντικά έργα της εταιρείας αυτήν την περίοδο αποτελεί το Dubai Sport City, αξίας 175 εκ δολαρίων, το οποίο ουσιαστικά είναι μια μικρή πόλη. Επίσης υπάρχουν αρκετά άλλα έργα όπως γέφυρες, δρόμοι και γενικών υποδομών κατασκευές, η αξία των οποίων κυμαίνεται από 20 εκατομμύρια δολάρια έως 110 εκατομμύρια δολάρια.

Το συγκρότημα εταιρειών Wade Adams Middle East, αυτή τη στιγμή έχει επτά εταιρείες, οι πέντε εκ των οποίων εργοληπτικές, στο Ντουμπάι, στο Abu Dhabi, στη Sharjah, στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν. Οι υπόλοιπες δύο, οι οποίες βρίσκονται στη Sharjah, ασχολούνται με το εμπόριο πετρελαίου. Σε όλες τις εταιρείες, που είναι πολυεθνικές, εργοδοτούνται Κύπριοι επαγγελματίες σε νευραλγικές θέσεις. Το προσωπικό, που ξεπερνά τις 11,000, κατάγεται από 45 διαφορετικές χώρες όπως, Ινδίες, Φιλιππίνες, Πακιστάν, Θαϋλάνδη, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Νότιο Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ευρώπη κλπ.

Η αγορά της Μέσης Ανατολής είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη χώρα, γι’ αυτό και επέκταση της εταιρείας στην Ευρώπη για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολη και ασύμφορη. «Στη Μέση Ανατολή υπάρχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να μετακινείς προσωπικό και μηχανήματα εύκολα και χωρίς περιορισμούς, το δε εργατικό μισθολόγιο είναι αρκετά χαμηλό, κάτι που δεν συμβαίνει για παράδειγμα στην Ευρώπη».
 
Cythera Developments
Πέραν της Wade Adams Middle East, ο Κύπρος Τσέντας δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης γης και στη Μεγάλη Βρετανία, από το 1988 με την επωνυμία Kythira Investments. Παράλληλα, από το 2003 επεκτάθηκε και στην Κύπρο με την κατασκευαστική εταιρεία Cythera Developments.

«Η πολύχρονη εμπειρία μας στην ανταγωνιστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και η γνώση, που αποκτήσαμε μέσα από το πέρασμα του χρόνου, αποτέλεσαν τη βάση για την επέκταση των εργασιών μας και στην Κύπρο. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ποιότητα στην κυπριακή αγορά, καινοτομία και άνεση», επισημαίνει.


Ποιος είναι ο Κύπρος Τσέντας;
«Μαζί μου δεν θα επιβιώσουν άνθρωποι, οι οποίοι κοιτάζουν απλώς πώς να βολευτούν», αναφέρει. «Η εργατικότητα κι η συνέπεια εκτιμώνται. Από τη στιγμή που δουλεύω υπερωρίες, περιμένω να εκτιμηθεί από τους υπαλλήλους μου και να πράξουν το ίδιο αν παραστεί ανάγκη. Και φυσικά ανταμείβονται με μεγαλύτερες αυξήσεις και περισσότερο φιλοδώρημα».

Σημαντικό επίσης, είναι το προσωπικό του να είναι ευχαριστημένο όσον αφορά τις απολαβές, τις συνθήκες στον τόπο εργασίας και τον τόπο διαμονής. «Διαθέτουμε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για 6,500 άτομα (οι υπόλοιποι μένουν σε prefabs στους χώρους εργασίας ή/και σε διαμερίσματα πολυκατοικιών). Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν αίθουσες αναψυχής, γήπεδα αθλοπαιδιών κι οκτώ μεγάλα εστιατόρια με διαφορετικές κουζίνες. Ο εργάτης εκτιμά τις ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής κι έτσι μπορεί να αποδίδει αυτό το επιπλέον που πάντοτε ζητούμε», διευκρινίζει.

Όπως λέει, υπάρχει προσωπική σχέση με τους υπαλλήλους της εταιρείας του. «Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι κι ο εργοδότης σου σε πονά και σε αισθάνεται δικό του άνθρωπο, υπάρχει αλληλοσεβασμός, κάτι που μόνο καλό στην εταιρεία μπορεί να κάνει», σημειώνει.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο περιοδικό IN Business από τον κ. Τσέντα με αφορμή την βράβευση του το 2015.


 

 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών