Σ. Καρασιαλής: Διαχειριζόμαστε 20.000 τόνους ζωικά υποπροϊόντα κάθε χρόνο

Σε επταήμερη βάση λειτουργούν τα εργοστάσια της Sigan Management ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ζωικών αποβλήτων που συλλέγει η εταιρεία σε παγκύπρια βάση καθώς είναι επιφορτισμένη με το δύσκολο έργο του ελέγχου και διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση με απώτερο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων.

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Ηροδότου: Έχτισα συμμαχίες σε 9 μήνες (video)

Διαβάστε ακόμα: Κύπρος Τσέντας: Ο επιχειρηματίας πίσω από την «Νέα Αροδαφνούσα»

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews o Σόλωνας Καρασιαλής, διευθυντής εργοστασίου της Sigan Management Ltd, υπογραμμίζει πως η εταιρεία διαχειρίζεται ετησίως περίπου 20.000 τόνους ζωικά υποπροϊόντα όλων των κατηγοριών. Τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγοριών 1 και 2 μεταφέρονται για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, ενώ τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας 3 χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρεατάλευρου και ζωικού λίπους που εξάγονται σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία.

Διαβάστε ακόμα: Άρχισε η ανέγερση του νέου ξενοδοχείου της Λευκωσίας!

Ποιος είναι ο τομέας δραστηριοτήτων της Sigan Management Ltd;
Η Sigan Management Ltd, ιδρύθηκε το 2004 και είναι θυγατρική της Galatariotis Brothers Group of Companies. Από το 2006 είναι πλήρως αδειοδοτημένη για την παγκύπρια περισυλλογή και επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1, 2 και 3. Συνεργάζεται πρωτίστως με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας καθώς και με το Τμήμα Αλιείας, το Τμήμα Τελωνείων, τοπικές αρχές των επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας, κτηνιατρικές κλινικές, καταφύγια ζώων και άλλους φορείς.
 
Γιατί κρίνονται αναγκαίες για την Κύπρο οι εν λόγω δραστηριότητες;
Η εταιρεία υλοποιεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έργο τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη. Όπως γνωρίζετε, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τον κανονισμό 1069/2009 (ΕΚ), για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων.

Την ανάγκη για θέσπιση των Κανονισμών κατέδειξαν οι κρίσεις στον τομέα των τροφίμων της δεκαετίας του 1990, αφού αποδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ζωικά υποπροϊόντα στη διάδοση μεταδοτικών νόσων (όπως της επιδημίας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών – τρελές αγελάδες-, LSD κ.λπ). Τα υποπροϊόντα αυτά δεν πρέπει να εισέρχονται στη διατροφική αλυσίδα. Για τον λόγο αυτό, οι Κανονισμοί θεσπίζουν αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες σχετικά με τη διαχείριση τους, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο υγείας και ασφάλειας. Κυρίως καθιστούν απαγορευτική τη σίτιση ζώων με άλλα νεκρά ζώα.

Τα ζωικά υποπροϊόντα διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με πόσο επικίνδυνα είναι για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων, με την κατηγορία 1 να είναι η πιο επικίνδυνη. Στην κατηγορία 1 εμπίπτουν τα ζώα συντροφιάς (μη παραγωγικά - κυρίως γάτοι και σκύλοι), καθώς και ζώα για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι έχουν μολυνθεί με τη Μεταδοτική Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια, ή ζώα που περιέχουν υλικό ειδικού κινδύνου (SRM).

Στην κατηγορία 2 εμπίπτουν τα ζώα τα οποία δεν περιέχουν υλικό ειδικού κινδύνου (SRM) και που δεν σφάγηκαν για ανθρώπινη κατανάλωση, π.χ. οι νεκροί χοίροι. Στην κατηγορία 3 εμπίπτουν τα ζωικά υποπροϊόντα τα οποία ήταν κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο αλλά για κάποιους λόγους πετάχτηκαν (π.χ. απόβλητα κρεοπωλείων).

Η συλλογή των νεκρών ζώων ή των άλλων υποπροϊόντων γίνεται παγκύπρια, επτά μέρες την εβδομάδα.
 
Που εδρεύει η εταιρεία και πόσα άτομα εργοδοτεί;
Τα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας βρίσκονται στο Καϊμακλί και τα εργοστάσια στην Κοφίνου. Συγκεκριμένα, η Sigan διαχειρίζεται δύο μονάδες επεξεργασίας οι οποίες χρησιμοποιούν τη μέθοδο της συναποτέφρωσης, και μία μονάδα που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της αποτέφρωσης. Διαθέτει στόλο ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών οχημάτων καθώς και εκπαιδευμένο προσωπικό, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των νεκρών ζωών στις μονάδες επεξεργασίας στην Κοφίνου.

Η Sigan διαχειρίζεται ετησίως περίπου 20,000 τόνους ζωικά υποπροϊόντα όλων των κατηγοριών. Για την υλοποίηση αυτού του έργου εργάζονται στα γραφεία, στο τηλεφωνικό κέντρο, στα εργοστάσια και στα οχήματα μεταφοράς, περίπου 45 άτομα, αρκετά από τα οποία είναι κάτοικοι Κοφίνου ή άλλων χωριών της περιοχής.

Τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγοριών 1 και 2 επεξεργάζονται και στη συνέχεια μεταφέρονται για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, ενώ τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας 3 υποβάλλονται σε επεξεργασία για την παραγωγή κρεατάλευρου και ζωικού λίπους που εξάγονται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, συνεισφέροντας έτσι στην οικονομία του τόπου.
 
Υπάρχουν καινούργιες μονάδες ή αναβαθμίσεις ή νέος εξοπλισμός για τις εργοστασιακές μονάδες της εταιρείας; Ποια είναι η επένδυση και πως θα βοηθήσουν στις δραστηριότητες της εταιρείας;
Η συντήρηση και η αναβάθμιση των εργοστασίων και του στόλου των ειδικών οχημάτων είναι διαρκής, καθώς πιθανή διακοπή της επεξεργασίας του υλικού ή της παραλαβής του από κτηνοτρόφους ή κρεοπωλεία, θα προκαλούσε μεγάλη οικολογική ζημιά για τον τόπο. Για παράδειγμα, το 2019 έγινε πλήρης ανανέωση των ειδικών φίλτρων, του βιολογικού σταθμού των εργοστασίων, με κόστος γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα εργοστάσια στην Κοφίνου πολλές φορές χρειάζεται να λειτουργούν επτά μέρες την εβδομάδα για να καλύψουν όλες τις ποσότητες του υλικού που συλλέγεται από όλες τις γωνιές του νησιού.

Δειτε Επισης

Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης