Μ. Βαρνάβα: Oι άνθρωποι μας είναι η ραχοκοκαλιά του οργανισμού μας

Η Μαριλένα Βαρνάβα, ξεκινά τη μέρα της στις 6:30 προσπαθεί να κοιμάται πριν τα μεσάνυκτα. Η ίδια δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει work – life balance, με την έννοια της απόλυτης ισορροπίας. Παρόλα αυτά, προσπαθεί να δουλεύει παραγωγικά και ταυτόχρονα να περνά ποιοτικό χρόνο με τους δικούς της ανθρώπους. Έχει την άσκηση ως καθημερινό της σύμμαχο και λατρεύει τις μικρές αποδράσεις τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. 

Η Quality Assurance & HR Manager της Biotronics είναι μέλος της γενιάς των millennials. Των επιχειρηματιών δηλαδή που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90. Αυτοί που αν και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών τους, ενδιαφέρονται επίσης να συντελέσουν τη δική τους αλλαγή στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοί είναι οι μεγαλομέτοχοι των κυπριακών εταιρειών
 
Η Μαριλένα Βαρνάβα αποκαλύπτει στην κάμερα του INBusinessNews πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Νέα καταστήματα στο The Mall of Cyprus


 
Τι ώρα ξυπνάτε; Τι ώρα ξεκινάτε δουλειά το πρωί και τι ώρα φεύγετε από το γραφείο; Τι ώρα κοιμάστε τις καθημερινές;
Το πρωί ξυπνώ γύρω στις 6:30, γύρω στις 8:00 το πρωί προσπαθώ να είμαι στη δουλειά και προσπαθώ να φεύγω το αργότερο γύρω στις 19:00 - 20:00. Το βράδυ, στόχος μου είναι να κοιμάμαι μέχρι τις 24:00.

Διαβάστε ακόμα: Κάτω οι φετινές πληρότητες των ξενοδοχείων

Ποιο  είναι το (long term) όραμα σας για την Biotronics;
Στόχος μας για το μέλλον της Biotronics είναι να συνεχίζει να μεγαλώνει, διατηρώντας τις γερές της βάσεις και αξίες και διευρύνοντας τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει. Όραμά μας είναι να γίνουμε ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι πολύτιμος εταίρος στον τομέα της Υγείας.
 
Πόσο σημαντικοί είναι για εσάς οι άνθρωποι του οργανισμού σας; Πως θα γίνετε εργοδότης προτίμησης;
Οι άνθρωποί μας είναι πάρα πολύ σημαντικοί, είναι η ραχοκοκαλιά του οργανισμού μας και είναι η εικόνα μας προς τα έξω. Η σχέση μας με το ανθρώπινο δυναμικό είναι το ίδιο σημαντική όσο και η σχέση που έχουμε  χτίσει και διατηρούμε με τους συνεργάτες μας.
Ως επιχειρηματίας και ως εργοδότης επιθυμώ το ανθρώπινο δυναμικό να αποδίδει στο μέγιστο των ικανοτήτων του, ταυτόχρονα όμως ως διεύθυνση της εταιρείας, φροντίζουμε να τους στηρίζουμε σε αυτήν τους την  προσπάθεια, γιατί ο κάθε ένας από εμάς, συνεισφέρει στην επίτευξη των εταιρικών στόχων. Για αυτό είναι σημαντικό ο καθένας να νιώθει εργασιακή ασφάλεια, την ικανοποίηση για το έργο που παράγει, αλλά και να νιώθει ότι αναγνωρίζεται έμπρακτα η αξία του, μέσα σε ένα περιβάλλον με δυνατότητες για επαγγελματική εκπαίδευση και εξέλιξη.
 
Πόσο δύσκολη είναι η διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση; Η μετάβαση αρμοδιοτήτων από την μια γενιά στην άλλη.
Η διαδοχή σε μια οικογενειακή επιχείρηση δεν είναι τόσο δύσκολη αλλά για να επιτευχθεί ομαλά χρειάζεται χρόνος και απόλυτη σύμπνοια μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας, τόσο για τους στόχους όσο και για τους ρόλους του κάθε ενός σε σχέση με την επιχείρηση. Αν τα μέλη της οικογένειας είναι απόλυτα σύμφωνα μεταξύ τους για τους στόχους και αξίες της εταιρείας, τότε αποδεικνύεται ότι η διαδοχή μπορεί να είναι ομαλή. Ωστόσο, χρειάζεται από τη νεότερη γενιά να αφουγκραστεί την εμπειρία και τις συμβουλές των μεγαλύτερων, ενώ η προηγούμενη γενιά να εμπιστευτεί τους νέους παραχωρώντας τους σταδιακά ουσιαστικές ευθύνες που θα τους προετοιμάσουν επαρκώς για την ηγεσία και το μέλλον της εταιρείας τους.
 
Εσείς πως προετοιμάζεστε για την διαδοχή στην επιχείρηση σας; Πως προετοιμάζεστε για να αναλάβετε περισσότερα καθήκοντα;
Στη δική μας περίπτωση, από νωρίς τόσο τα αδέρφια μου όσο και εγώ έχουμε μπει στην οικογενειακή επιχείρηση και μαθαίνουμε πλάι στους γονείς μας το πως δουλεύουν όλα τα γρανάζια του μηχανισμού που λέγεται Biotronics. Μότο του πατέρα μου είναι ότι εξαρτάται από τον κάθε ένα ξεχωριστά ο ρόλος που επιθυμεί να κτίσει μέσα σε ένα περιβάλλον. Αυτό εφάρμοσε και με εμάς. Μπαίνοντας στην εταιρεία και μαθαίνοντας τα πάντα στο πως λειτουργεί, σιγά σιγά αναλαμβάνουμε στην πράξη ρόλους, αρμοδιότητες και ευθύνες που ταιριάζουν τόσο στο ακαδημαϊκό μας υπόβαθρο όσο και στην προσωπικότητα μας. Έτσι, η διαδοχή γίνεται σταδιακά αλλά εξασφαλίζεται και η ομαλότητα που απαιτείται.

Τι και που σπουδάσατε;
Έχω σπουδάσει Νομική με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες και σύγχρονη ιστορία.

Πως επιτυγχάνετε work life balance – τι σας αρέσει να κάνετε εκτός εργασίας;
Το work-life balance, με την έννοια της απόλυτης ισορροπίας μεταξύ των δύο, δεν υπάρχει, γιατί πάσντα κάποιο από τα δύο πάντα θα σε απορροφά λίγο περισσότερο. Αυτό που προσπαθώ είναι να δουλεύω παραγωγικά με πρόγραμμα και προτεραιότητες, ώστε να έχω ποιοτικό χρόνο για τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και για τα ενδιαφέροντα μου. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να τηρώ ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης, και με κάθε ευκαιρία να οργανώνω μικρές αποδράσεις, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Ποια η αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά;
Αγαπημένη μου τηλεοπτική σειρά είναι το “House of Cards” και αυτήν την περίοδο παρακολουθώ το “When they see us.”




Επιστημονικός Συνεργάτης: IMR, Χορηγός Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, Partners: PwC, Cyta, Bank of Cyprus

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο