Φίλιππος Αριστοτέλους: Από δικηγόρος, σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας

Στις αρχές του 2018 αποφάσισε να φύγει από τη δικηγορία, αισθανόμενος ότι ο κύκλος του στον χώρο είχε οριστικά κλείσει. Μετά την πολυετή του πείρα στη νομική, σήμερα ο Φίλιππος Αριστοτέλους αποφάσισε να γίνει σύμβουλος επιχειρήσεων, συγγραφέας και εκπαιδευτής, επιλέγοντας να διοχετεύσει την ενέργεια και το πάθος του σε έναν χώρο πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις αξίες, τις προτεραιότητες, το ταλέντο και τις δεξιότητές του. 

Το βιβλίο του “The MARVEL of Engagement: Managing into the future”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, απευθύνεται σε διευθυντικά και άλλα στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να παρακινήσουν, να εμψυχώσουν, να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Στο βιβλίο του αφιερώνει ένα εκτενές κεφάλαιο σχετικά με τις ανάγκες, τις προσδοκίες αλλά και τους τρόπους παρακίνησης και εμψύχωσης της γενιάς των millennials, τους οποίους χαρακτηρίζει ως την πλέον παρεξηγημένη γενιά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αριστοτέλους επικαλείται έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, 85% του ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως προσέρχεται στην εργασία του καθημερινά εντελώς παθητικά, δηλαδή με πολύ χαμηλό έως καθόλου κίνητρο για να εργαστεί, ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινείται και η Κύπρος.

Διαβάστε ακόμα: Πουλήθηκε η υπεραγορά «Ορφανίδης» στην Πάφο

Διαβάστε ακόμα: Ηχηρά ονόματα στο 4th Cyprus International Investors Summit

Ποιο το περιεχόμενο/σκοπός του “The MARVEL of Engagement: Managing into the future”; Σε ποιους απευθύνεται και πότε κυκλοφόρησε;
Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε φέτος τον Απρίλιο. Διατίθεται  από την Amazon (τόσο σε εκτυπωμένη μορφή/print edition όσο και σε kindle edition) και σύντομα απ’ όλους τους μεγάλους διαδικτυακούς ιστότοπους πώλησης βιβλίων αλλά και ορισμένα βιβλιοπωλεία στην Κύπρο.

Με το βιβλίο αυτό παρουσιάζω ένα εξειδικευμένο μοντέλο για την παρακίνηση και την εμψύχωση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια εταιρεία. 

Απευθύνεται σε διευθυντικά και άλλα στελέχη επιχειρήσεων (managers, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού κοκ) που επιθυμούν να παρακινήσουν, να εμψυχώσουν, να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και συνεπώς να αυξήσουν την παραγωγικότητα της ομάδας τους. 

Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει τη θεωρία και τους άξονες του μοντέλου και το δεύτερο πρακτικά εργαλεία μαζί με διάφορες μελέτες περιπτώσεως και πρακτικά παραδείγματα επιτυχημένης εφαρμογής του μοντέλου. 

Η φόρμουλα που προτείνω διαμορφώθηκε υπό το πρίσμα σημαντικών επιστημονικών ερευνών στον χώρο της εργασίας και της ανθρώπινης εμψύχωσης, προσωπικών συνεντεύξεων που έλαβα από κορυφαίους επιχειρηματίες του τόπου και βέβαια δικές μου προσωπικές εμπειρίες και διαπιστώσεις στο πλαίσιο της 15ετούς πορείας μου στον τομέα υπηρεσιών της Κύπρου.

Οι άξονες του μοντέλου είναι οι ακόλουθοι έξι που “κρύβονται" στην λέξη MARVEL στον τίτλο του βιβλίου που αποτελεί ακρώνυμο:
-    Meaning (Νόημα)
-    Autonomy (Αυτονομία)
-    Relatedness (Συσχετισμός)
-    Values (Αξίες)
-    Experience (Εμπειρία)
-    Learning (Εκπαίδευση)

Η έλλειψη κινήτρου και παρακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες, που παρατίθενται στο βιβλίο, 85% του ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως προσέρχεται στην εργασία του καθημερινά εντελώς παθητικά δηλαδή με πολύ χαμηλό έως καθόλου κίνητρο για να εργαστεί, ενώ και η Κύπρος κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. 

Το επικίνδυνα υψηλό αυτό ποσοστό αδιαφορίας στο εργασιακό περιβάλλον μεταφράζεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας.

Σχετικά, υπολογίζεται πως η παγκόσμια οικονομία σημειώνει απώλειες ύψους 7 περίπου τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος σε μορφή χαμένης παραγωγικότητας, κάτι που αντιστοιχεί σε 3 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας ή 350 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου!

 

 

Παρακίνηση και εμψύχωση

Τι σας οδήγησε σε αυτό το βήμα;

Τα κεφάλαια της παρακίνησης και εμψύχωσης του ανθρώπινου δυναμικού ανέκαθεν αποτελούσαν αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος, εντατικής μελέτης αλλά και έμπρακτης ενασχόλησης μου στο πλαίσιο της καριέρας μου ως δικηγόρος και συνεταίρος σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της πολυετούς μου πορείας στην νομική, διετέλεσα επικεφαλής μεγάλων τμημάτων και ομάδων δικηγόρων με ευθύνες και καθήκοντα που περιλάμβαναν και την παρακίνηση, την καθοδήγηση αλλά και εκπαίδευση τους καθημερινά. 

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στενά και σε καθημερινή βάση τις διάφορες εκφάνσεις όλων αυτών που αναλύω και περιγράφω στο βιβλίο. 

Επίσης, τα σχετικά παραδείγματα και οι μελέτες περιπτώσεως στο βιβλίο πηγάζουν από πραγματικές ιστορίες παρά το ότι έχω αλλάξει τα ονόματα και διαφοροποιήσει αρκετά στοιχεία για σκοπούς ποικιλίας και διατήρησης του ενδιαφέροντος του αναγνώστη.
 

 

Ο κύκλος της δικηγορίας έκλεισε

Πότε και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το business consulting και το training; Πόσο σας βοήθησε η προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία;
Η απόφαση μου να φύγω από την δικηγορία λήφθηκε στις αρχές του 2018 αφού ένιωσα έντονα ότι ο κύκλος μου στον χώρο είχε οριστικά κλείσει. 

Πιστεύω πως ο νέος χώρος που επέλεξα για να διοχετεύσω την ενέργεια, το χρόνο και το πάθος μου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις αξίες, τις προτεραιότητες, το ταλέντο αλλά και τις δεξιότητες μου.

Η πολυετής μου πείρα και ενασχόληση με την Κυπριακή πραγματικότητα του τομέα υπηρεσιών μου προσέφεραν βάθος εμπειρίας, εύρος γνώσης αλλά και εγκυρότητα στον τομέα νομικών και άλλων επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο σχετικά με θέματα ηγεσίας, στρατηγικής, τεχνολογίας αλλά και γενικότερα τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.
 

 

Οι millennials αναζητούν νόημα σε ό,τι κάνουν

Ποια άλλα σχετικά κενά ή συναφείς προκλήσεις εντοπίζετε στις επιχειρήσεις όσον αφορά θέματα διαχείρισης και στρατηγικής;
Ο Peter Drucker, γνωστός γκουρού σε θέματα διοίκησης και στρατηγικής, φημολογείται να έχει πει το ακόλουθο: “Η κουλτούρα μπορεί να φάει την στρατηγική για πρόγευμα!”

Το πιο μεγάλο στοίχημα για μια εταιρεία είναι να μπορέσει να ευθυγραμμίσει την στρατηγική της με την εταιρική κουλτούρα της. 
Από τη μια η στρατηγική αλλάζει, μεταβάλλεται και πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, στοχεύσεων και επιδράσεων σε ένα κόσμο που αλλάζει και μετεξελίσσεται διαρκώς. 

Από την άλλη η κουλτούρα ενός οργανισμού, την οποία συνθέτουν και συνδιαμορφώνουν ισχυρές δυναμικές που αναπτύχθηκαν και εδραιώθηκαν εδώ και χρόνια μέσω παγιωμένων ανθρώπινων συμπεριφορών, άτυπων κεκτημένων και άλλων συναφών παραγόντων, παραμένει βαθιά ριζωμένη και χρειάζεται πολλά χρόνια για να αλλάξει ανεξαρτήτως των εκάστοτε αποφάσεων της διεύθυνσης όπως αποφάσεις για αλλαγή στρατηγικής πλεύσης και κατευθύνσεως.  

Η αδυναμία των παλαιότερων γενεών - που σήμερα υπηρετούν από υψηλές διευθυντικές θέσεις - όχι μόνο να διαγνώσουν αλλά και να πάρουν σοβαρά και ν’ αποδεχτούν τις ανάγκες και το προφίλ των νεότερων γενεών που εισέρχονται μαζικά στην αγορά εργασίας και ειδικότερα της γενιάς των ούτω καλούμενων millennials, είναι μια σχετική έκφανση της εν λόγω διελκυστίνδας μεταξύ στρατηγικής και κουλτούρας. 

Οι millennials θ’ αποτελούν το 75% της αγοράς εργασίας μέχρι το 2025 και διαμορφώνουν πλέον την εταιρική κουλτούρα στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. 

Είτε αρέσει σε κάποιους παλαιότερους ή όχι, δεν μπορεί να παραγνωρίζουν τις ανάγκες, τις ευαισθησίες, τις απαιτήσεις και τις απόψεις των νέων σήμερα διότι είναι οι νέοι που θα καθορίσουν τόσο την κουλτούρα όσο και το μέλλον μιας εταιρείας!

Στο βιβλίο μου αφιερώνω ένα εκτενές κεφάλαιο σχετικά με τις ανάγκες, τις προσδοκίες αλλά και τους τρόπους παρακίνησης και εμψύχωσης της γενιάς των millennials, οι οποίοι είναι η πλέον παρεξηγημένη γενιά. 

Απλά να αναφέρω πως μόνο 11% των millennials ταυτίζουν την επιτυχία με τα πολλά χρήματα και γενικά με οικονομικές ανταμοιβές. Οι περισσότεροι millennials αναζητούν νόημα σε ό,τι κάνουν και εάν δεν πεισθούν ότι οι εργοδότες έχουν πραγματικό όραμα, αξίες και γνήσια βούληση για έμπρακτη συνεισφορά στην κοινωνία όπου ζουν και εργάζονται τότε αυτοί φεύγουν αναζητώντας νόημα και εργασία αλλού! 

Ποια τα επόμενα σας πλάνα;
Μοναδικό μου πλάνο επί του παρόντος είναι να συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι δημιουργικά και παραγωγικά εκεί και όπου έχω να προσφέρω αξία είτε αυτό προσδιορίζεται ως παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε δικηγορικές και άλλες εταιρείες είτε συμμετέχοντας ως ομιλητής σε συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό ή σχεδιάζοντας και παραδίδοντας σεμινάρια σε διάφορες επιχειρήσεις
 



Who is who
Ο Φίλιππος Αριστοτέλους είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, συγγραφέας, νομικός και εκπαιδευτής. 

Συνεργάζεται με μεγάλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών, σε θέματα διοίκησης, στρατηγικού προγραμματισμού και παρακίνησης ανθρώπινου δυναμικού ενόψει των σημαντικών επιπτώσεων που επιφέρει στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύνδεσμος για το βιβλίο “The MARVEL of Engagement: Managing into the future” http://bit.ly/bookmarvel

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Φίλιππο Αριστοτέλους επισκεφθείτε το www.philarist.com

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου