Τ. Χριστοδούλου: Τα ακίνητα αποτελούν την καλύτερη επιχείρηση

Τα ακίνητα παραμένουν η καλύτερη επιχείρηση στον κόσμο επισημαίνει ο Τζον Χριστοδούλου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Yianis Group, επενδυτικής εταιρείας ακινήτων με έδρα το Λονδίνο, σε συνέντευξη στο περιοδικό GOLD που κυκλοφορεί στα περίπτερα, ενόψει της καθόδου του στην Κύπρο για να παραστεί και να μιλήσει στο Business Leaders Summit 2019.

Διαβάστε ακόμα: Ο Δήμος Λευκωσίας αγόρασε το παλιό εργοστάσιο του ΣΟΠΑΖ

Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδούλου τονίζει πως «δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις όπου μπορεί κάποιος να επενδύσει 100 εκατομμύρια λίρες στερλίνες σε ένα και μόνο ακίνητο και για το οποίο απαιτείται μόνο ένα άτομο για να παρακολουθεί την ροή εσόδων από ενοίκια και να διαχειρίζεται το ακίνητο».

Αναφερόμενος στα σημαντικότερα projects του Ομίλου Yianis, o κ. Χριστοδούλου σημειώνει πως «κάθε επένδυση έχει τη δική της ιστορία, αλλά υπάρχουν δύο που μου έρχονται στο μυαλό: Σημαντικό ήταν το 2002, όταν είχα ταυτόχρονα αναπτύξει 600 οικιστικές μονάδες στο Λονδίνο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε 18 μήνες. Όχι μόνο ήταν κρίσιμης σημασίας το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά ζωτικής σημασίας για μένα ήταν να διατηρήσω την ιδιοκτησία κάθε μονάδας και, μέχρι σήμερα, ακόμη τις διατηρώ στο χαρτοφυλάκιό μου. Το δεύτερο έργο ήταν σημαντικό αλλά για έναν διαφορετικό λόγο: Όταν ήμουν 17 ετών, εργάστηκα ως επεξεργαστής διαμαντιών περιοχή Hatton Garden και χρόνια αργότερα επέστρεψα και αγόρασα το κτίριο. Το συναίσθημα ήταν απερίγραπτο».

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας των ακινήτων, ο Τζον Χριστοδούλου υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει πραγματική πρόκληση. «Πρέπει να βασιστείς στα δυνατά σημεία της επιχείρησης σου. Στην αρχή, παίρνεις τα ρίσκα σου, αλλά μόλις εγκαθιδρυθείς απαιτείται πειθαρχία. Πιστεύω ότι θα πρέπει να διατηρείται το ένα τρίτο σε μετρητά, το ένα τρίτο σε δάνεια και το ένα τρίτο σε ακίνητα χωρίς χρεώσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθείται αυτός ο κανόνας, αλλά αν κάποιος καταφέρει να τον τηρεί κατά γράμμα τότε δεν πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με εκπλήξεις που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί. Τελικά όλα καταλήγουν στην επιθυμία για ανάπτυξη και πόσο μακριά θέλει κάποιος να οδηγήσει την επιχείρησή του».

Διαβάστε ακόμα: Κεντρικά Γραφεία της Elias Neocleous & Co LLC

Για την Κύπρο, ο κ. Χριστοδούλου τονίζει ότι προχωρά προς την σωστή κατεύθυνση για να αρχίσει να ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η χώρα θεσπίζει ορισμένους νέους εμπορικούς κανόνες που ισχύουν για πολλά άλλα νησιά στην Ευρώπη και την καθιστούν ένα φιλικότερο και ευκολότερο περιβάλλον για επενδύσεις στην Κύπρο. Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της επιχειρηματικής υποδομής και των νόμων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame