Το μεγάλο στοίχημα του Βαρνάβα Ειρήναρχου

Απόλυτη επιβεβαίωση της φιλοσοφίας του Ομίλου Logicom πως «ό,τι δεν μεγαλώνει πεθαίνει», αποτελούν τα οικονομικά α0ποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος για το 2018, ενώ δικαιώνουν παράλληλα τον Βαρνάβα Ειρήναρχο για το μεγάλο στοίχημα επέκτασης του Ομίλου πέραν των στενών γεωγραφικών συνόρων της Κύπρου.  

Συγκεκριμένα, οι αριθμοί για το 2018 είναι εντυπωσιακοί με τον τζίρο του Ομίλου να ανέρχεται στα περίπου €900 εκατ. και τα κέρδη πριν την φορολογία να εκτοξεύονται στα €24,6 εκατ. σε σύγκριση με €17,8 εκατ. το 2017 καταγράφοντας αύξηση 38,1%. Εντυπωσιακή αύξηση κατά €6.641.517 κατέγραψε και το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους από €15.624.710 το 2017 σε €22.266.227 το 2018, αύξηση η οποία μεταφράζεται σε ποσοστό 42,5%.

Διαβάστε ακόμα: Σ. Σιγάλας: To επιχειρηματικό πλάνο του Neo Plaza

Διαβάστε ακόμα: Παπαντωνίου: Βάζει θεμέλια για την υπεραγορά στην Έγκωμη

Υπογραμμίζεται πως τα έσοδα του Ομίλου για το 2018 προέρχονται:
  • Κύπρος €85,2 εκατ.
  • Ελλάδα €107 εκατ.
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα €284,6 εκατ.
  • Άλλες χώρες εξωτερικού €423,1 εκατ.
 
Σημαντική παρουσία στο εξωτερικό
Ο Όμιλος διατηρεί υποκατάστημα στη Μάλτα, ενώ δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικών εταιρειών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στη Ρουμανία, στη Γερμανία, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ, στο Ομάν και στο Μπαχρέιν. Δηλαδή η Logicom από το Δεκέμβριο του 1986 που συστάθηκε ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης κατάφερε μέχρι το 2018 να επεκταθεί στο εξωτερικό και να εξελιχθεί σε ένα πολυεθνικό όμιλο, από τις λίγες πραγματικές πολυεθνικές κυπριακές εταιρείες, με ισχυρή παρουσία σε 20 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Επίσης, αποτελεί σημαντικό εταίρο των μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών παγκοσμίως, όπως, Cisco, Oracle και Microsoft. Επιπρόσθετα, λόγω της πρωταγωνιστικής παρουσίας της Logicom στην περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο Global Technology Distribution Council στο οποίο μέλη είναι οι μεγαλύτεροι διανομείς προϊόντων πληροφορικής παγκοσμίως.

Επιτυχημένη πορεία
Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Βαρνάβα Ειρήναρχου άρχισε το 1983 σε εταιρεία  πληροφορικής. Το 1986 ίδρυσε τη Logicom Limited, που μέχρι το 1992 ασχολείτο αποκλειστικά με την εκπαίδευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ακολούθως οι δραστηριότητες της εταιρείας επικεντρώθηκαν στον τομέα διανομής προϊόντων πληροφορικής και στη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την επωνυμία Arrow.

Το 2000 οι μετοχές της εισάχθηκαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου,  έκτοτε δε κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος  διοικητικού συμβούλου και είναι φυσικά ο μεγαλύτερος μέτοχος στον Όμιλο κατέχοντας το 51,55% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια και παράλληλα με την ταχεία επέκτασή της στο εξωτερικό, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στους τομείς των ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, του λογισμικού, των λύσεων δικτύων και επικοινωνιών και της εκτέλεσης και διαχείρισης μεγάλων έργων υποδομής, όπως για παράδειγμα τα εργοστάσια αφαλάτωσης στην Επισκοπή και στη Λάρνακα, στα οποία η Logicom είναι συνιδιοκτήτης. 

Η εταιρεία αναπτύσσεται με αξιοσημείωτους ρυθμούς, ενώ έχει αναγνωριστεί σε περιφερειακό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ποιότητα των υπηρεσιών και των καινοτόμων λύσεων που εφαρμόζει.

Ως αποτέλεσμα, στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται πέραν των 10.000 πελατών από 30 χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο, τη Βόρειο Αφρική και στην Ασία.

Ο Βαρνάβας Ειρήναρχος είναι το μικρότερο παιδί οκταμελούς οικογένειας από τον Αγρό. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και έλαβε πτυχίο στη διεύθυνση επιχειρήσεων. Ακολούθως παρακολούθησε μεταπτυχιακά στο ίδιο πανεπιστήμιο, στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Κίνητρο – Επιτυχία - Στρατηγική
Σε συνέντευξη του στην ειδική έκδοση του ΙΝ Βusiness «ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ» ο Βαρνάβας Ειρήναρχος σημειώνει ότι «η φιλοσοφία μας στη Logicom είναι πώς ό,τι δεν μεγαλώνει πεθαίνει. Η στασιμότητα προκαλεί εφησυχασμό, ύπνωση και φθορά. Το πάθος μας για ανάπτυξη, πρόοδο και δημιουργία νέων προοπτικών και ευκαιριών είναι η κινητήριος δύναμη που δίνει ώθηση στον όμιλο, ώστε να επεκτείνει συνεχώς την παρουσία του σε καινούργιους τομείς, δραστηριότητες και γεωγραφικές περιοχές».    

Για την μεγάλη επιτυχία που καταγράφει ο Όμιλος ο κ. Ειρήναρχος τονίζει ότι η Logicom κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της και να φτάσει μέχρι εδώ που είναι σήμερα, συνδυάζοντας διάφορα χαρακτηριστικά. «Το πάθος των στελεχών της για διαρκή βελτίωση και εξωστρέφεια τη βοήθησε να αναπτυχθεί σε νέες αγορές και τομείς δραστηριοποίησης. Παράλληλα πέτυχε να εδραιωθεί ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην περιοχή. Με συνεχή εγρήγορση και μαχητικότητα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα κι αποτελεσματικά τις προκλήσεις και τα προβλήματα που πηγάζουν από τη ραγδαία ανάπτυξη σε ένα τόσο ευρύ γεωγραφικό χώρο».

Η στρατηγική του Ομίλου χαράσσεται από το διοικητικό συμβούλιο το οποίο διασφαλίζει τη λειτουργία του Ομίλου σε συνθήκες διαφάνειας και σωστής εταιρικής διακυβέρνησης. «Η εκτελεστική διεύθυνση έχει την ευθύνη της υλοποίησης της στρατηγικής που καθορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο και της ομαλής λειτουργίας του ομίλου σε καθημερινή βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν είτε δια φυσικής παρουσίας είτε μέσω τηλεδιάσκεψης όλα τα μέλη της εκτελεστικής διευθυντικής ομάδας. Σε αυτές γίνεται ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν στον όμιλο, λαμβάνονται αποφάσεις και συμφωνούνται οι ενέργειες που χρειάζονται για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων».    

Talk of the ICT
Εντυπωσιακό αποτελεί και το γεγονός ότι ο Βαρνάβας Ειρήναρχος μέσα από τα ρίσκα που τόλμησε να πάρει και να μετατρέψει την Logicom σε πολυεθνικό κυπριακό όμιλο εταιρειών, αποτελεί σημείο αναφοράς για υψηλόβαθμων στελεχών πολυεθνικών εταιρειών στον τομέα της πληροφορικής.

Μεγάλο μέρος της επιτυχούς του πορείας οφείλεται στον χαρακτήρα του και ιδιαίτερα στην επιμονή του που δεν στερεύει ακόμη σε «μάχες» που θεωρούνται χαμένες που στο τέλος καταφέρνει να τις κερδίζει με την επίμονη στρατηγική του.

Μεγάλο όραμα για Κύπρο
Ο Βαρνάβας Ειρήναρχος πέραν των προσωπικών και εταιρικών του επιτυχιών διαθέτει όραμα για την Κύπρο, επιδιώκοντας όπως η χώρα πρωτοστατήσει στο digital transformation με πρωταγωνιστή σε όλη αυτή την ψηφιακή μεταμόρφωση την Logicom. Άλλωστε ο Βαρνάβας Ειρήναρχος αποτέλεσε ένας από τους πρωτεργάτες-εισηγητές για τη διεξαγωγή της μελέτης από την Accenture για τα καθοριστικά βήματα και ενέργειες που θα πρέπει να προβεί στο άμεσο μέλλον η Κύπρος ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη νέα ψηφιακή εποχή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής