«Ο πατριάρχης των προμηθευτών» Ζήνων Μαρκίδης αφυπηρετεί

Στις 29 Μαρτίου 2019, γράφονται οι τίτλοι τέλους μιας επαγγελματικής πορείας που ξεκίνησε πριν από 52 χρόνια, στην εταιρεία Αδελφοί Χριστοδουλίδη. Με ένα ηλεκτρονικό του μήνυμα, ο Group Consultant της εταιρείας Ζήνων Μαρκίδης μας ανακοίνωσε ότι αφυπηρετεί εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην ΙΜΗ για τη συνεργασία που είχαμε τόσα χρόνια.

«Πάντοτε σας διακρίνει ο επαγγελματισμός και η αγάπη σε αυτό που κάνετε. Έχω εξαίρετες αναμνήσεις από την συνεργασία μας και ως εταιρεία Χριστοδουλίδη και ως Σύνδεσμος Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης όταν αρχίσαμε τη διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου λιανεμπορίου, που σήμερα έχει γίνει θεσμός», έγραψε.

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​P. Olivier: Έτσι θα μοιάζει το ανανεωμένο The Mall of Cyprus

Διαβάστε ακόμα: REMU: Ανεβάζει ρυθμούς με κέρδη €33 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: Στο φως η έκθεση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Με τον Ζήνωνα Μαρκίδη είχαμε όλοι άψογη συνεργασία. Δεν υπήρχε περίπτωση να ζητήσουμε γνώμη, άποψη, συμβουλή, οτιδήποτε, και να μην την πάρουμε απλόχερα. Αυτό είναι που τον χαρακτηρίζει και πρώτα απ’ όλα το να είσαι άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με χιούμορ, πολύ καλός γνώστης του λιανεμπορίου στην Κύπρο, ο οποίος χαίρει άκρας εκτίμησης από το περίγυρό του, συνεργάτες και ανταγωνιστές. Γι’ αυτό εξάλλου διετέλεσε πρόεδρος σε θέσεις- κλειδιά στον τομέα του λιανεμπορίου, όπως πρόεδρος του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου για ένα χρόνο κα μέχρι σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης. Είναι ένας πολύ καλός μάνατζερ, πάντα με προοδευτικές ιδέες και κατά τη θητεία του στον Σύνδεσμο Προμηθευτών κατάφερε να ενώσει προμηθευτές και λιανέμπορους σε μια αγαστή συνεργασία χωρίς προβλήματα. Αυτό εξάλλου, επισημαίνουν και άτομα του χώρου, που συνεργάστηκαν μαζί του.

«Είναι ο πατριάρχης των προμηθευτών και ο πατέρας για όλους εμάς τους πιο νέους που εξυπηρετούμε τον τομέα. Στάθηκε πάντα ένας φάρος ανθρωπιάς, γνώσης και δύναμης για όλους εμάς τους νεότερους», τόνισε ο executive chairman της RAI Consultants Ολύμπιος Τουμάζου.

«Ο Ζήνωνας είναι ένας σοβαρός επαγγελματίας, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών. Πάλεψε πολλές φορές για τα συμφέροντα των προμηθευτών. Εμείς η αντίθετη πλευρά, αφού είμαι ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, τον εκτιμούμε γιατί είναι σωστός άνθρωπος και πάντα πάλευε για τα συμφέροντα και των δύο μερών. Είναι Κύριος και σωστός Άνθρωπος.  Δούλεψε καλά για τον σύνδεσμο κι όλα όσα είχε κάνει από τη θέση του προέδρου ήταν θετικά για τους προμηθευτές. Αν έχω να θυμηθώ κάτι, μόνο καλά μπορώ να θυμάμαι για το Ζήνωνα», σημείωσε ο Βάσος Θεοδότου, γενικός διευθυντής της Υπεραγοράς ΑΛΦΑΜΕΓΑ.

«Είναι εξαιρετικός επαγγελματίας, ένα στέλεχος, τον οποίο γνωρίζει όλη η αγορά. Είχε εμπλοκή τόσο με τον Σύνδεσμο Προμηθευτών όσο και με άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και οργανώσεις. Είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας και άνθρωπος, επικοινωνιακός, συνεργάσιμος κι αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους του τομέα μας που αντιλαμβάνεται άμεσα τις αλλαγές στην αγορά και προσαρμόζεται μάλιστα εύκολα σε αυτές», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής των Υπεραγορών Σκλαβενίτης Μιχάλης Παναγίδης.

Η καριέρα του Ζήνωνα Μαρκίδη ξεκίνησε το 1967 στην εταιρεία Αδελφοί Χριστοδουλίδη, όπου πέρασε από διάφορες θέσεις μέχρι να ολοκληρώσει μια πορεία 52 χρόνων από τη θέση του Group Consultant. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε στο accounts department, όπου παρέμεινε για ένα χρόνο κι ακολούθως μέχρι το 1979, μεταπήδησε στη θέση του salesman. Από το 1979 μέχρι το 1986 διετέλεσε sales supervisor κι από το 1986 ως το 2003 marketing manager. Τη θέση του γενικού διευθυντή ανέλαβε το 2003 και παρέμεινε μέχρι το 2016. Από τότε μέχρι και την 29η Μαρτίου 2019 διατελεί Group Consultant.

«H δουλειά μου, μου έμαθε πως η ομαδικότητα είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Μόνος δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά. Πιστεύω πως με την συνεργασία μπορείς να πετύχεις ακόμη και το ακατόρθωτο», μάς είπε σε μια από τις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις που έδωσε στο IN Business. Συμβουλή του είναι ότι, «απαραίτητη είναι η διαφάνεια ανάμεσα στους συνεργάτες σου. Να είσαι ένα ανοικτό βιβλίο» κι ότι «η συνεργασία πρέπει να βασίζεται πάντα στο αμοιβαίο όφελος. Είναι σημαντικό να σέβεσαι τους συνεργάτες σου τιμώντας τις υποχρεώσεις σου, αν θέλεις να τιμούν και αυτοί τις δικές τους».

«Για να επιτύχεις πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις», αποτελεί ένα από τα τρία μαθήματα ζωής για τον ίδιο. Κι η αλήθεια είναι ότι σε αυτό που έκανε μέχρι σήμερα ο Ζήνων Μαρκίδης, επέδειξε μεγάλη αγάπη. Τα άλλα δύο μαθήματα είναι ότι «στη ζωή τίποτε δεν σου προσφέρεται δωρεάν, πρέπει να το διεκδικήσεις και να αγωνιστείς σκληρά για να το αποκτήσεις κι ότι η επιτυχία είναι η επίτευξη των στόχων που θα βάλεις στη ζωή και στην καριέρα σου».

Στον τομέα του κυπριακού λιανεμπορίου, ο κ. Μαρκίδης μας ανέφερε ότι σε μια άλλη συνέντευξη, ότι τα τελευταία χρόνια κι ειδικά μετά την οικονομική κρίση, ο τομέας αλλάζει συνεχώς και εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης, παρόλο που χρειάζεται ακόμα διόρθωση, για να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Και μπορεί η αγορά των FMCGs να συρρικνώνονται, όπως και ολόκληρο το λιανεμπόριο, αλλά τα  FMCGs βρίσκουν νέα κανάλια διανομής μέσω των local discounters και των wholesalers. «Μεγαλύτερη θα είναι στο μέλλον η συγκέντρωση της αγοράς σε οργανωμένα σύνολα λιανεμπόρων. Επίσης, στο πλαίσιο και άλλων αλλαγών που θα έλθουν, θα αυξηθούν τα private labels και θα πολλαπλασιαστούν οι discounters», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάποια στιγμή, τονίζοντας ότι θα ζούμε για καιρό ακόμα στην εποχή των ανατροπών.
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame